WELKE FRIESE MEREN JE NIET MAG OVERSLAAN TIJDENS JE BEZOEK AAN FRIESLAND?

De Friese Meren is een toeristisch gebied in het zuidwesten en midden van Friesland. Vooral in de zomer trekt het gebied veel watersportliefhebbers aan. De belangrijkste Friese meren zijn Groote Brekken (Grutte Brekken), Sneekermeer (Snitser Mar), Tjeukemeer (Tsjûkemar), Heegermeer (Hegemer Mar), Fluessen (Fluezen) en Slotermeer (Sleattemer Mar). De meeste Friese meren liggen in de zogenaamde Zuidwesthoek.

Tijdens het watersportseizoen organiseren SKS en IFKS in dit gebied de jaarlijkse Sneekweek en Skûtsjesilen. Wie weet tref je ook een B&B aan het water van de Friese meren.

Friese meren, De IJSSELkust

Tot 2024 wordt de Friese IJsselmeerkust op vijf plekken versterkt, verbetert en verfraait worden. Dit doen ze omdat de Friese IJsselmeerkust steeds verder afbrokkelt. Sommige stranden verdwijnen en natuurgebieden worden kleiner. Het Rijk en Friese partijen investeren samen bijna 17 miljoen euro aan kustversterking. Daarnaast is het geld bedoeld om de kust aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door het verbeteren van natuurgebieden, het aanleggen van nieuwe fietsroutes, het creëren van betere plekken voor watersporters en kitesurfers en het beleven van cultureel erfgoed.

Onder de naam Versterking Friese IJsselmeerkust werken het Rijk, de provincie Fryslân, de gemeenten Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Wetterskip Fryslân en It Fryske Gea samen om de Friese IJsselmeerkust mooier en sterker te maken. De Friese meren zijn perfect voor de watersport. Naar de volgende dorpen en steden in Friesland kan je toe als liefhebber van de watersport:

  • Sneek
  • Heeg
  • Makkum
  • Langweer
  • Lemmer
Friese Meren bovenaf

Ontstaan van het Lauwersmeer

De belangrijkste reden voor de sluiting was beveiliging. Na de watersnoodramp in 1953 stond Rijkswaterstaat voor de keuze om de dijk rond de Lauwerszee te verhogen tot deltahoogte of de zeearm af te sluiten. Onder druk van de Friese bevolking is gekozen voor het laatste. De Groningers (Zoutkampers) waren minder blij met de sluiting. Door de sluiting moesten de garnalenvloot en de dorpshaven verplaatst worden naar de haven van Lauwersoog.

Na de sluiting van de zeearm droogde de hoge zeebodem op, waardoor er veel natuur werd gecreëerd. De voormalige kwelders langs de oude kust zijn omgevormd tot landbouwgrond. Door de afdamming en instroom van de wateren van het Reitdiep, Dokkumer en Dokkumergrootdiep werd het zoute water eerst brak en daarna zoet.

Over de Friese Groote Brekken

De Groote Brekken is een langgerekt meer gelegen tussen Lemmer en Spannenburg. Het meer heet Groote Brekken omdat er in het verleden ook Kleine Brekken heeft bestaan. Via het Prinses Margrietkanaal is Groote Brekken via Prinses Margrietluis verbonden met het IJsselmeer. In het noorden verbindt dit kanaal Groote Brekken met Koevordermeer.

Het Friese Sneekermeer

Het Sneekermeer staat vooral bekend om zijn grote populariteit onder watersporters. Snitser Mar is in de middeleeuwen ontstaan ​​uit de teelt van turf. Door het Sneekermeer loopt een zandrug die bekend staat als de Gravinneweg. Voorheen werd deze zandrug gebruikt om bij laag water door het Sneekermeer te waden. Het Sneekermeer bestaat uit het meer zelf, Goëngarijpsterpoelen, Zoutepoel en Gauwster Hoppen. Het Sneekermeer is via de Noorder Oudeweg verbonden met Langweerderwiel en via Houkesloot met Sneek.