WEDUWE JOUSTRA, HEB JIJ HET AL EENS GEDRONKEN?

Weduwe Joustra is een beerenburgmerk, dat wordt geproduceerd door de gelijknamige brouwerij uit Sneek, een stad in Friesland. De brouwerij heeft een uniek recept dat al sinds 1864 wordt gebruikt, dat is erg uniek. Het pand van de brouwerij is een van de oudste panden in Sneek. Waarom de brouwerij zo uniek is wordt zo meteen verder uitgelegd.

Het ontstaan van de brouwerij

In 1864 kwam de wijnhandelaar Steven Joustra te overlijden, hierdoor kwam zijn nu weduwe vrouw er alleen voor te staan. Anjenette Joustra-Reinders, moest nu een andere manier vinden om de kost te verdienen. Omdat ze aan de Sneker grachten woonde, had ze enorm veel contact met de scheepsbemanning die dagelijks voor haar huis lang voeren. Zo kwam zij in contact met de kruiden van Hendrik Berenburg uit Amsterdam. Deze kruiden werd door de bemanning in vaten gemengd met Jenever. Dit mengsel is berenburg genoemd. Met deze bereenburg is de stokerij Weduwe Joustra ontstaan. Toen Anjenette Joustra met pensioen ging heeft haar zoon de zaak overgenomen. Een paar generaties later is het Jaap Sonnenberg gelukt om het alleenrecht op de naam Beerenburg te verwerven. Tegenwoordig staat de dochter van Jaap, Heleen Sonnenberg, aan het hoofd van het bedrijf.

Receptuur

De eerste Beerenburg werd in de 18e eeuw gemaakt door jeneverstokers uit Amsterdam. Deze jeneverstokers hadden een geheim kruidenmengsel. Tegenwoordig wordt er ook een geheim kruidenmengsel gebruikt. Beerenburg is een kruidendestillaat met een alcohol percentage van ongeveer 35%. Net als andere producenten heeft Weduwe Joustra het recept niet openbaar staan. Om berenburg te maken zijn er zo’n 25 kruiden, welke precies is geheim, een maand lang te trekken op een zachte jenever. De beerenburg van Weduwe Joustra bevat 35% alcohol, maar ze hebben ook varianten met 32% alcohol. Het heeft een milde en zachte smaak. De jenever die zij gebruiken is ook huisgemaakt. Met de volgende ingrediënten zit je in de goede richting van een glaasje Beerenburg:

  • Gentiaanwortel
  • Sandelhout
  • Duizendguldenkruid
  • Esblad
  • Oranjeschillen
Weduwe Joustra opslag

De slijterij

De brouwerij heeft inmiddels veel meer producten dan in 1864. Zo maakt Weduwe Joustra Kruidenbitter, Jonge Jenever, Oude Jenever, Likeur en andere dranken. Een heel uitgebreid assortiment is het geworden. Een drank die vergelijkbaar is met Berenburg is kruidenbitter, omdat kruidenbitter op basis is van brandewijn mag het geen berenburg heten. Het interieur van de winkel heeft dezelfde sfeer als in 1864, allemaal hout en weinig licht. In de winkel staat een drankorgel dat nog helemaal intact is. Het assortiment bevat allemaal gedestilleerde producten.

Varianten van Beerenburg

Veel bedrijven die ook berenburg produceren, schrijven het nu met één e, omdat zij niet het originele recept van Hendrik Beerenburg mogen gebruiken. Hierdoor zijn er veel varianten van Berenburg. Hoewel de drank zeker in Amsterdam is ontstaan, is de drank vooral in Friesland populair geworden.

Bezoek aan de weduwe

Het is erg leuk om een keer een kijkje te nemen in een van de oudste panden van Sneek, het gebouw is meer dan 400 jaar oud. Tijdens de Sneekweek is de brouwerij een drukbezochte plek en dat is niet voor niks. Er is namelijk van alles te doen, zo is er een proeflokaal op de zolder van het pand. Hier is het mogelijk om het verhaal van de brouwerij te zien, ruiken en proeven. Het is meer dan een bezoek waard. Tegenwoordig is er zelfs een VIP tour, natuurlijk wel op aanvraag. In deze tour wordt er en rondleiding gegeven door de brouwerij, zo leer je veel kennen over de historie van Weduwe Joustra.

Wil je ook lezen over de geschiedenis van Friesland? Lees dan ook onze blog over het Fries Museum. Ontdek via deze blog een stukje geschiedenis van onze prachtige provincie!