Wat is sneekweek?

Sneekweek

De Sneekweek is het grootste zeilevenement op de binnenwateren van Europa. Dit evenement wordt georganiseerd door de Koninklijk watersportvereniging Sneek. Tijdens de sneekweek zijn er elke dag zeilwedstrijden er doen gemiddeld 700 zeilboten mee aan de sneekweek verdeeld over 31 klassen. De sneekweek gaat om het zeilen maar er komen mensen op af van over de hele wereld. Deze zijn er niet allemaal voor het zeilen maar voor de feest naast het zeilen. De sneekweek staat ook bekent om het feest naast het zeilen. Er is de hele week wat te doen. Overdag zijn er veel activiteiten in en rondom de stad. Daarnaast zijn in de avonden meerdere feesten in de stad.

Traditie sneekweek

Sneekweek begint op een vrijdag, de eerste vrijdag van augustus en dit wordt gevierd bij de waterpoort met een vlootschouw. Bij de vlootschouw wordt feestelijke muziek gedraaid en de grachten zijn versierd met feestelijke lichten. De boot van het jaar wordt gepresenteerd en deze wordt gevolgd door de boten van alle deelnemende klassen. Langs de grachten zit het vol met mensen die veel belangstelling hebben voor de vlootschouw. Sneek week wordt afgesloten met een grote vuurwerkshow!

Dinsdag is het Sneker stappers avond. Op deze dag is het een traditie dat bijna alle mensen uit Sneek de stad in gaat en daar vervolgens gaan genieten van het feest en de sfeer in de stad.

De woensdag in de feestweek is hardzeildag. Op deze dag gaan de Friezen het opnemen tegen de Hollanders. In het centrum van Sneek vindt een braderie plaats. Er is ook veel muziek in de stad en veel mensen gaan deze dag de cafés in.

De week wordt elk jaar afgesloten met een slotconcert in de Looxmagracht. Je kan hier met je boot in de gracht liggen en genieten van de afsluiting van de week!

Activiteiten

Sneekweek

Er is tegenwoordig veel te doen in de week zowel voor kinderen als voor volwassenen zoals:

  • Waterski baan
  • Varen
  • Winkelen
  • Het terras op
  • Kroegentocht
  • Rondvaart Sneek
  • Feesten

Voor kinderen is er natuurlijk ook veel te doen, zo heb je overdag heb je kindermiddagen en andere leuke activiteiten zoals:

  • Cool kidsparty
  • Schminken
  • Springkussens in de stad

Je hebt ook een straattheater tijdens de sneekweek, hier worden er voorstellen door de stad gedaan. In totaal zijn er 18 voor stellingen. Er vindt ook elk jaar een modeshow plaats. Hier laten winkels zien wat zij allemaal verkopen. Wil je nou meer weten over Sneekweek? Check de agenda van Sneekweek.

Historie

De sneekweek bestaat al heel lang. Het is zo’n 200 jaar geleden met een hardzeildag ontstaan en is uitgegroeid tot een 9-daags zeilevenement. Helaas wordt de sneekweek in 2021 weer verkort. In 1814 was er een zeiltocht naar Joure die over het Sneekermeer ging, dit meer viel wel in de smaak en daarom werden er vanaf dat jaar elk jaar zeilwedstijden gehouden.

Dit is uitgegroeid tot hardzeil dag.  Dit is meer dan 100 jaar gedaan, maar in 1934 waren ze toe aan meer en kwamen ze op het idee om met 2 zeilverenigingen in Sneek gezamenlijk een zeilweek te organiseren. Uiteindelijk is besloten om dit zeilevenement Sneekweek te noemen. Elke woensdag in de sneekweek wordt nog steeds hardzeildag genoemd. Sneekweek is in de jaren steeds populairder worden en is daardoor uitgegroeid tot het grootste zeiltoernooi van Europa op binnen water. Ben jij nou ook benieuwd naar de 5 leukste steden in Friesland? Bekijk dan deze pagina over de 5 leukste steden in Friesland!