Wat zijn de Friese elf steden?

De Friese elf steden

Wat zijn de Friese elf steden? De Friese elf steden zijn 11 Friese plaatsen die stadsrechten hebben gekregen. Stavoren wat de plaats in Nederland die stadsrechten kreeg dit was in 1061. Het duurde lang voordat er meer steden in Friesland stadsrechten kregen. Hindeloopen is de 2e plaats in Friesland die stadsrechten kreeg, vermoedelijk was dit in 1225. Hindelopen had weinig inwoners daarom vonden veel mensen het gek dat ze hun eigen stadsrechten kregen. De reden dat Hindeloopen stadsrechten kreeg is omdat het een belangrijke handelsplaats was in de 13 eeuw.

Alle Friese elf steden

We hebben alle Friese steden op volgorde van de rit voor je op een rijtje gezet:

 • Leeuwarden
 • Sneek
 • IJlst
 • Sloten
 • Stavoren
 • Hindelopen
 • Workum
 • Bolsward
 • Harlingen
 • Franeker
 • Dokkum
De Friese elfsteden

11 stedentocht

Iedereen kent het wel de Elfstedentocht, het is de bekendste schaats tocht op natuurijs van Nederland. Een andere naam voor de Elfstedentocht op de schaats wordt ook wel de tocht der tochten genoemd. Dit komt door de afstand van bijna 200 km en de historie van de 11 steden tocht. De tocht is voor het eerst gereden in 1909. De Elfstedentocht op de schaats kan alleen doorgaan en worden gereden als de winter streng genoeg is en het ijs overal dik genoeg is. Een paar keer is het al voorgekomen dat de tocht niet niet door kon gaan doordat er bijvoorbeeld onder de bruggen nog geen ijs lag of omdat het ijs nog niet dik genoeg was.

Er is 15 keer een officiële Elfstedentocht geweest. Van de 15 officiële edities staat er één editie bekend als ‘de hel’. Dit was de tocht van het jaar 1963, de omstandigheden waren zo koud en bar dat dit ‘de hel van 63’word genoemd. Dit komt ook omdat het zo’n zware winter was dat veel mensen waren die de tocht niet konden uit schaatsen omdat het te gevaarlijke was om door te schaatsen. De laatste keer dat de 11 stedentocht is geschaatst op natuurijs was in 1997.

Fiets 11 stedentocht

De Elfstedentocht op de fiets editie werd voor het eerst gefietst in 1912. Dit is een tocht van 235 kilometer. De start en finish is met de fiets 11 stedentocht in Bolsward. Elk jaar doen er rond de 15000 mensen mee aan de fiets 11 stedentocht. De tocht begint 05:00 uur om de 8 min vertrekt er een groep van zo’n 650 mensen. De bedoeling is om bij alle 11 steden een stempel te halen en dit binnen 24 uur. Vanaf 1912 heeft het altijd de 11 steden rijwieltocht geheten. Dit is in 2009 verandert in Fiets Elfstedentocht, de reden hier van is omdat het beter bij het taalgebruik van Nederland hoort. De tocht wordt sinds 1947 elke pinkstermaandag georganiseerd en gefietst.

Friese elf steden step tocht

In de afgelopen jaren zijn er naast de schaats en fiets editie ook andere vormen van Elfstedentochten bij gekomen. Zo wordt er de afgelopen 34 jaar ook een tocht verreden op de step. Deze Elfstedentocht is 230 km lang. Het heeft dezelfde route als de fietsroute. De eerste start begint 00:00 in Bolsward, er zijn verschillende ritclusters waarin je kunt starten. Ook voor deze tocht heb je 24 uur om de tocht te halen. De meest mensen doen er tussen de 15 en de 17 uur over om de tocht te rijden. Wil je graag de step Elfstedentocht afleggen? Dat kan maar dan moet u natuurlijk ook ergens slapen. Bekijk dan deze blog van de leukste hotels in Leeuwarden.