Wat zijn de Friese elf steden?

Friese elf steden

Wat zijn de Friese elf steden? De Friese elf steden zijn 11 Friese plaatsen die stadsrechten hebben gekregen. Stavoren wat de plaats in Nederland die stadsrechten kreeg dit was in 1061. Het duurde lang voordat er meer steden in Friesland stadsrechten kregen. Hindeloopen is de 2e plaats in Friesland die stadsrechten kreeg, vermoedelijk was dit in 1225. Hindelopen had weinig inwoners daarom vonden veel mensen het gek dat ze hun eigen stadsrechten kregen. De reden dat Hindeloopen stadsrechten kreeg is omdat het een belangrijke handelsplaats was in de 13 eeuw.

Alle elf steden

-Leeuwarden

-Sneek

-Ijlst

-Sloten

de friese elf steden

-Stavoren

-Workum

-Hindeloopen

-Bolsward

-Harlingen

-Franeker

-Dokkum

Elf stedentocht

Iedereen kent het wel de 11 stedentocht, het is de bekendste schaats tocht op natuurijs van Nederland. De 11 steden tocht wordt ook wel de tocht der tochten genoemd, dit komt door de afstand van bijna 200 km en de historie van de 11 steden tocht. De tocht is voor het eerst gereden in 1909. De 11 stedentocht kan alleen gereden worden als de winter sterk genoeg is en het ijs overal dik genoeg is. Er is 15 keer een officiële 11 stedentocht geweest. De bekendste is de tocht van 1963, die ook wel de hel van 63 wordt genoemd. Dit komt omdat het zo’n zware winter was dat veel mensen waren die de tocht niet konden uit schaatsen omdat het te gevaarlijke was om door te schaatsen. De laatste keer dat de 11 stedentocht is geschaatst op natuurijs was in 1997.

Fiets elf stedentocht

De fiets 11 stedentocht is voor het eerst gefietst in 1912, zins 1947 wordt de tocht elke pinkstermaandag gefietst. Dit is een tocht van 235 kilometer. De start en finish is met de fiets 11 stedentocht in Bolsward. Elk jaar doen er rond de 15000 mensen mee aan de fiets 11 stedentocht. De tocht begint 05:00 uur om de 8 min vertrekt er een groep van zo’n 650 mensen. De bedoeling is om bij alle 11 steden een stempel te halen en dit binnen 24 uur. Vanaf 1912 heeft het altijd de 11 steden rijwieltocht geheten. Dit is in 2009 verandert in Fietselfstedentocht, de reden hier van is omdat het beter bij het taalgebruik van Nederland hoort.

Stepelfstedentocht

Al 34 jaar wordt er een stepelfstedentocht gestept. Deze 11 tocht is 230 km. Het heeft dezelfde route als de fietsroute. De start begint 00:00 in Bolsward. Ook voor deze tocht heb je 24 uur om de tocht te halen. De meest mensen duren er tussen de 15 en de 17 uur. Wil je graag de Stepelfstedentocht afleggen? Dat kan maar dan moet u natuurlijk ook ergens slapen. Bekijk dan deze blog van de leukste hotels in Leeuwarden.