Wat zijn de mooiste wandelroutes van Friesland?

Mooiste wandelroutes in Friesland

Friesland! Wie kent het niet. De provincie met grote weilanden, prachtige bossen, de Waddeneilanden en niet te vergeten prachtige wandelroutes. Nederland telt tal van wandelroutes maar wat zijn de mooiste wandelroutes in Friesland? Wandelroutes zijn er bovendien in verschillende afstanden. Zo zijn er zijn wandelroutes van een paar kilometer, 10 kilometer en zelfs wandelroutes van 283 kilometer!

De mooiste wandelroutes van Friesland op een rijtje

Natuurlijk ben je nieuwsgierig naar de mooiste wandelroutes van Friesland. We hebben daarom een paar voor jou op een rijtje gezet:

  • Stadswandeling in Leeuwarden
  • Dassenpad in Gaasterland
  • Kuiertocht in Witmarsum
  • Van terp naar terp in Hegebeintum
  • Elfstedenpad Leeuwarden
Wat zijn de mooiste wandelroutes van Friesland?

Stadswandeling in Leeuwarden

De stadswandeling in Leeuwarden, een route van 12 kilometer die je meeneemt door de hele binnenstad van Leeuwarden. Tijdens deze route kom je langs de mooiste plekjes van Leeuwarden zoals de Oldehove maar ook het Fries museum.

Wandelroute het Dassenpad in Gaasterland

Het Dassenpad in Gaasterland, een route van 2 kilometer die je meeneemt in een droge sloot met smalle paadjes. Bij het Dassenpad vindt je bordjes met dassen, deze zijn bedoeld voor een speurtocht voor kinderen. De speurtocht is te koop bij het bezoekerscentrum, hier koop je namelijk een opdrachtenboekje en een cadeautje voor €3,50.

Friese kuiertocht in Witmarsum

Kuiertocht in Witmarsum, een route van 4,9 kilometer die je meeneemt in het open landschap van Friesland. Deze route ligt door en om Witmarsum heen. Je komt onderweg onder andere het kerkje van Menno Simons tegen.

Bonusfeitje: Het Friese woord voor wandelen is “Kuierje”

Van terp naar terp in het mooie Hegebeintum

Van terp naar terp in Hegebeintum, een route van 9,9 kilometer. De route bevindt zich boven in Friesland bijna tegen het Wad aan. Tijdens deze route wandel je door de terpen tussen Hegebeintum en Blije.

Wandeltocht: Elfstedenpad Leeuwarden

Het Elfstedenpad in Leeuwarden, een route van 283 kilometer. De route start en eindigt in Leeuwarden. Deze Route neemt je mee door heel Friesland, zo kom je ook langs alle Elfsteden! De Elfstedentocht wordt op verschillende manieren doorlopen. Zo kun je de tocht onder andere met de fiets, de schaats, met een motor of met de step ervaren.

Welke wandelroute kan ik het beste kiezen?

Weet jij echter nog niet zo goed welke route je het beste kunt kiezen? Bepaal voor jezelf hoe ervaren je bent in het maken van wandelingen. Wanneer je nog veel wandelervaring hebt, is het verstandig om eerst wat korte wandelroutes te bezoeken en in een later gevorderd stadium de langere routes te bewandelen. Daarbij is het ook handig om rekening te houden met de weersomstandigheden.

Waar moet ik op letten bij het maken van een mooie wandeling?

Wanneer je een lange wandeling gaat maken is het namelijk verstandig om je hier goed op voor te bereiden. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met goed schoeisel waarmee je de lange afstand met gemak uit kunt lopen. Daarbij is het ook aan te raden om onder andere een tasje met eten en drinken mee te nemen zodat je tussendoor wat kunt nuttigen.