Wat zijn de 5 leukste steden van Friesland voor een weekendje weg?

Wilt u een weekendje weg in Friesland, maar nog geen idee naar welke stad? Wij hebben Friesland onderzocht en een opsomming gemaakt van De 5 leukste steden van Friesland voor een weekendje weg.

De 5 leukste steden in Friesland zijn:

 1. Leeuwarden
 2. Sneek
 3. Workum
 4. Bolsward
 5. Harlingen

In deze steden zijn heel veel leuke dingen te doen, met enorm veel bezienswaardigheden. Op nummer 1 staat de stad Leeuwarden, een stad waar je veel fun kunt hebben. Er zijn in de stad genoeg horecagelegenheden om lekker op een terrasje een drankje te nuttigen. We hebben even een paar dingen opgesomd over de stad Leeuwarden.

1. Leeuwarden

In Leeuwarden zijn genoeg leuke bezienswaardigheden te bezoeken. Allemaal met een bijzonder verhaal erachter. Zo kun je bijvoorbeeld naar de Oldehove, dit noemen ze ook wel de Friese toren van Pisa. Het bijzondere aan de Oldehove is dat hij scheef staat! De toren is weggezakt door de jaren heen. De blokhuispoort valt te bezichtigen, dit is een oude gevangenis waar onder andere De bende van Oss (kan externe link worden) heeft gezeten.

En het Friese museum bevindt zich in Leeuwarden, een museum waar je achter de complete geschiedenis van Friesland kunt komen.

Leeuwarden was in 2015 ‘Stad van de smaak’. Er zijn enorm veel eetwinkels waar je het beste van het beste kunt proeven. Al kom je voor een bakje koffie, stukje kaas of ‘fryske dúmkes’ in de leukste stad van Friesland vind je het allemaal. Als je er voor kiest om in Leeuwarden te verblijven, is het een aanrader om langs de Kleine Kerkstraat te gaan, dit is de Food straat van Leeuwarden.

Ben je toe om even rustig aan wat te winkelen, is dit mogelijk in de binnenstad. Er zijn hier genoeg leuke winkels waar je niet gedwongen wordt om er vluchtig doorheen te lopen. In de winkels kun je op je gemak winkelen. En ben je na het shoppen toe om even ergens rustig te zitten, er zijn aan de grachtkant genoeg horecagelegenheden

Leukste stad van Friesland Leeuwarden

Als het dagje er op zit, wil je niet al te ver reizen om te overnachten. In het Westcord WTC Hotel kun je heerlijk een weekendje logeren. De ligging is ideaal, omdat het buiten het centrum ligt is parkeren geen probleem. Het hotel heeft een restaurant op de bovenste verdieping. Tijdens het eten heb je een mooi uitzicht over de stad Leeuwarden. Ook is er een skybar als je in de avond een drankje wilt nuttigen.

2. Sneek

Sneek is een prachtige stad en een paradijs voor de watersport liefhebber. Sneek ligt rondom veel water. Zo zijn er genoeg bezienswaardigheden gerelateerd met water.

De 5 leukste bezienswaardigheden in Sneek zijn:

 • De waterpoort
 • Friese Scheepvaartmuseum
 • Weduwe Joustra (Echte Friese Berenburg)
 • Het modelspoor Museum
Sneek de leukste stad van Friesland

Als je een water fanaat bent, is Sneek de stad om een weekendje te verblijven. Maar er zijn ook genoeg dingen te doen die niet met water te maken hebben.

De waterpoort, een echt plaatje om te bekijken. Het monument is al aardig oud, hij maakte deel uit van vesting Sneek in 1492. Het blijft ook bij bekijken met het monument, maar echt een aanrader om deze eens te bekijken.

Het Friese scheepsvaartmuseum, Het Fries Scheepvaart Museum is een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 20ste eeuw. In dit museum kun je participeren aan een audiotour.

Weduw Joustra, Een museum, proeflokaal en winkel in 1. Bij Weduwe Joustra kun je de geschiedenis bekijken van het bedrijf, berenburg proeven en de traditionele producten kopen.

Het nationaal modelspoor Museum, In het museum kun je de geschiedenis van de Nederlandse Spoorweg in het klein zien en er zijn veel modelbanen waarde bezoekers treinen kunnen laten rijden. Zo zijn er ook genoeg collecties miniatuur treintjes te zien.

Verder zijn er genoeg terrasjes en cafés om een drankje te nuttigen. Met het mooie weer is het een prachtige stad om lekker tot rust te komen. Overnachten is mogelijk in het Van der Valk Hotel Sneek, hier kun je overigens een lekker hapje eten of een lekker drankje te nuttigen.

3. Workum

Workum is een stad naast een heel groot meer. Het Groote Gaastmeer, hierop kun je vrijuit heerlijk varen. Er zijn genoeg bootjes te huur waarmee je een dagje het water op kunt. In Workum heb je voor het grootste deel bezienswaardigheden. Zoals de vele musea, je hebt namelijk de Jopie Huisman museum, Museum Markums Erfskip en het museum Workum Erfskip. Zo is er voor de cultuurliefhebbers genoeg musea te bezoeken om achter vele geschiedenissen te komen.

Leukste stad van Friesland Workum

Er vallen vele outdoor activiteiten te doen in Workum, er is een kitesurfschool, Kiteboard club en Soal Surf & Beach. Hier kun je Kitesurfen leren, als je dit al kunt kun je het dit doen aan het strand. Vele mensen waren je al voor en hebben erg genoten van deze lessen. Als je het Kitesurfen wat te gek vindt, kun je ook een dagje varen op het mooie water rondom Workum. Bij De Haan Watersport kun je zeilboten en sloepen huren. Zo kun je het water op en genieten van het mooie weer en de prachtige natuur rondom het mooie stadje Workum.

In Workum is er veel diversiteit in horeca. Zo heb je restaurants die vis serveren tot vegetarische restaurants. Je kunt eigenlijk overal in Workum terecht om een hapje te eten. Eén van de bekendere in Workum zijn Restaurant Folkerts, Restaurant De Smidte en Restaurant Sluizicht. Hier kun je heerlijk eten als afsluiter van je avonturen op het water.

Qua slaapgelegenheden is er genoeg keuze in Workum. Er is keuze uit B&B’s, Vakantiehuisjes en hotels. Als je meer houdt van het vakantie gevoel, zijn de B&B’s en Vakantiehuisjes aan te raden. Ze zijn voordeliger dan de hotels, maar als je kiest voor meer luxe zijn de hotels een goede keuze.

4. Bolsward

Moeite zal je niet hebben om bij Bolsward te komen, dit ligt namelijk aan de a7 en is dus goed te bereiken. Bolsward is weer een grotere stad dan Workum, het telt circa 10.000 inwoners. Waar Bolsward mede bekend om staat is Sonnema berenburg. De distilleerderij van Sonnema bevindt zich in Bolsward. Hier kun je een rondleiding krijgen door de distilleerderij, er is een proeflokaal en je kunt er producten van Sonnema kopen. Het aanbod bestaat uit de drank zelf, maar ook veel andere producten zoals merchandise (vlaggen, kleding etc.)

In Bolsward vallen er veel meer dingen te bezichtigen zoals:

 • De stiekeme stoker (distilleerderij)
 • Bierbrouwerij- en Whiskeystokerij
 • Vele kerken
 • Us heit distilleerderij
 • Stadhuis van Bolsward
Bolsward leukste stad van Friesland

Er zijn veel bezienswaardigheden in Bolsward met betrekking tot drank, van bier tot sterke drank. Er valt veel te proeven in de verschillende distilleerderijen. Tijdens de rondleidingen in de distilleerderijen kun je diverse dranken proeven. Bij Us heit kun je bier proeven en bij Sonnema kun je berenburg proeven zoals eerder genoemd.

Er zijn ook bezienswaardigheden in Bolsward die niks meer met drank te maken hebben. Zoals één van de vele kerken. Je hebt de Broerekerk, The Bat en St. -Franziskus-Basilika. Deze kerken zijn van aardige leeftijd en zien er heel mooi uit. Omdat ze niet allemaal in het zelfde jaartal zijn gebouwd, zien ze er allemaal verschillend uit. Dit is prachtig om te zien, zo zie je namelijk hoe de tijd is vooruitgegaan door de jaren heen. Hoe de mens slimmer is geworden en het materiaal beter.

Volgens Tripadvisor zijn de 5 beste restaurants in de omgeving van Bolsward:

 1. Harré Tapas
 2. Het Veerhuys Bolsward
 3. Brasserie E&D
 4. Het Weeshuys
 5. De Wijnberg

Overnachten is ook geen probleem in Bolsward, je kunt namelijk ook in het Weeshuys slapen. Dit was vroeger een weeshuis en is vanbinnen omgebouwd tot een echte accommodatie. Ontbijt wordt dagelijks geserveerd in het restaurant en omvat verse, lokale specialiteiten en eieren van de eigen kippen. Er is toegang tot een eigen woonkamer en buiten is er ruime tuin om van de zon te genieten.

5. Harlingen

Harlingen, de laatste stad uit de top 5 van De 5 leukste steden van Friesland voor een weekendje weg. Een stad die veel met vis te maken heeft. Maar ook de verbinder met de 2 Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Als je bij beide eilanden de sneldienst neemt, kun je er in 45 minuten zijn. In de stad kom je veel vis tegen, Harlingen is namelijk een haven. Vroeger heeft deze haven Harlingen letterlijk op de kaart gezet. Het is de belangrijkste haven van de provincie Friesland.

Je kunt er veel mogelijke dingen doen namelijk:

 • Haven van Harlingen
 • Willem Barentz expeditieschip
 • Het Hannemahuis (museum)
 • Stadhuis van Harlingen

Vakantiebestemming

Als je er heen gaat op vakantie zijn de 4 dingen hierboven het zeker waard om eens te bekijken. Als je naar de haven van Harlingen gaat, kun je goed bekijken hoe het er in zijn werk gaat. Hoe de vissers binnenkomen of even zelf een lekker stukje vis kopen. Er is elke dag wel iets leuks te doen of te bekijken in de haven. Vanuit de haven hoef je nog geen 500 meter te lopen voor je de eerste restaurants al tegenkomt. Je kunt er met het mooie weer heerlijk op het terras zitten, of ergens naar binnen lopen om een lekker hapje te eten. Door de Friese nuchterheid wordt je overal goed geholpen.

Leukste stad van friesland Harlingen

Wil je dichtbij de stad overnachten is dit ook geen probleem, er zijn genoeg Hotels en B&B gelegenheden. De eersten zijn al te vinden net buiten het centrum. Je hebt er vaak gratis wifi en gratis ontbijt. Een paar voorbeelden zijn:

 • Logis Hotel Restaurant Zeezicht
 • Bed & Breakfast De Tuinkamer
 • Hotel Almenum
 • Hotel Harlingen