Wil jij graag wadlopen?

Wadlopen Friesland

Wadlopen, jezelf heerlijk aan de natuur overlaten. Gebruik maken van het moment dat de natuur het toelaat. Wil jij nou ook eens een keer wadlopen? Zorg dan wel dat je een goede conditie hebt. Het is een lange tocht. Je kunt kiezen voor een korte educatieve tocht maar ook voor een zware tocht, bijvoorbeeld naar Terschelling. Bij wadlopen betreed je het wad bij laagwater. Je hoeft niet te zwemmen omdat je gebruik maakt van de getijden van de Waddenzee. Het zal een natte, glibberige maar vooral educatieve tocht worden. Met een beetje geluk sta je oog in oog met zeehondjes op een zandbank. Je leert veel over vissen, planten en vogels. Geef je over aan dit prachtige natuurgebied. Het is een beschermd gebied en staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Waar kan je wadlopen?

Wadlopen

In Nederland kan je wadlopen tussen het vaste land en de eilanden: Terschelling, Ameland, Vlieland, Engelsmanplaat, Schiermonnikoog, Simonszand, Rottumeroog en Texel. Je hebt educatieve wadlooptochten maar ook voor de echte professionals. Een volledige wandeling duurt ongeveer 3 tot 5 uur. Je loopt meestal door geheel drooggevallen zandplaten maar je hebt ook gebieden waarbij het water tot de borst komt. Voor onervaren lopers is het dus aan te raden om alleen naar Ameland en Schiermonnikoog te lopen.

Welke uitrusting moet ik meenemen?

Tijdens het wadlopen krijg je te maken met veel wind en kou. Je moet daarom ook een goede uitrusting meenemen. Het is niet handig om op slippers te komen opdagen. Het beste is om stevige waddenschoenen te dragen maar het kan zijn dat je die niet hebt dus dan kunt u het beste hogere schoenen aantrekken. Een hoge schoen is echt belangrijk omdat het slik zuigt en je wilt natuurlijk niet achterblijven omdat je vast zit. Een korte broek is ook aan te raden om mee te nemen omdat het water soms best hoog kan worden. Heeft u nog een wind/waterdicht bovenstuk trek die dan ook uit de kast omdat je te maken krijgt mee stevige windstoten en het water soms ook koud kan zijn. Ook belangrijk is dat je geen dure of nieuwe kleren meeneemt. Na het wadlopen moet je natuurlijk ook weer terug naar het vaste land en je wilt natuurlijk niet met je vieze glibberige kleren op de veerboot zitten. Neem daarom een waterdichte rugzak mee zodat je daar schone kleren, schoenen en een handdoek in kan bewaren. Alle benodigdheden nog even op een rijtje:

  • Stevige hoge schoenen
  • Een korte broek
  • Warm bovenstuk
  • Waterdichte rugzak
  • Handdoek
  • Schone kleren
  • Schone schoenen
  • Extra trui

Kort gezegd. Wadlopen is voor iedereen mogelijk. Er zijn zelfs tochten voor kinderen. Schoolreisjes zijn dus ook mogelijk. Je hebt tochten voor ervaren wadlopers maar ook wat makkelijkere tochten voor iedereen. Leer dit natuurgebied kennen en kom misschien wel een zeehond tegen. Ben jij nou ook geïnteresseerd in wadlopen? Bekijk dan deze pagina over wadlopen. Wil jij wat weten over de Friese Waddeneilanden? Dan hebben wij nog een leuk artikel voor jou geschreven over de Friese Waddeneilanden.