WANNEER GA JIJ WADLOPEN NAAR AMELAND?

Wadlopen, je hebt er vast wel een van gehoord! Wadlopen is het betreden van het wad bij laagwater, of liever gezegd een lange wandelroute waarbij soms overgestoken wordt van of naar een Waddeneiland zonder het contact met de vaste grond te verliezen. Je bijvoorbeeld wadlopen naar Ameland.

Wadlopen doe je over het wantij, dit is de plaats gelegen tussen een eiland en de kust. Ga jij wadlopen, dan loop je over zandbanken, door slik en over mosselbanken. Bij een aantal tochten moeten verschillenden geulen worden overtroffen. 

De moeilijkheidsgraad van de tochten hangt af van het doel van de tocht, maar vooral ook van de weersomstandigheden. Zoals je je kan bedenken zal harde wind en regen de tocht niet makkelijker maken. 

Nu je wat meer weet over de basis van Wadlopen, kunnen we ingaan op de tocht naar Ameland. Heb jij altijd al willen wadlopen en durf jij de over tocht naar Ameland te maken?

De wadlooptocht naar Ameland

Ga jij wadlopen naar Ameland dan start de wadlooptocht vanaf de pier van Holwerd.

Verzamelplaats

Het verzamelpunt voor de tocht is restaurant Land- en Zeezicht op de veerdam. Meld je even bij de gidsen van Wadloopcentrum Fryslân. Je ontvangt dat je deelnemerskaart, bewaar deze goed! Je deelnemerskaart is namelijk ook het retourbewijs voor de terugreis met de veerboot. 

De tocht naar Ameland

In de afgelopen periode is de hoeveelheid slik in het kustdal behoorlijk toegenomen. Hierdoor vraagt met name de eerste anderhalf uur van de oversteek veel inspanning. Een goede conditie is zeker een vereiste wanneer je deze overtocht wilt maken. Twijfel je of je de tocht aan zou kunnen, neem dan voor de zekerheid even contact op met de organisatoren van de tocht. Het zou natuurlijk balen zijn om ter plaatse te horen te krijgen dat beter is om niet mee te gaan.

Het tweede deel van de overtocht vindplaats over stevige zandplaten, waar bij je een aantal geulen moet oversteken. Eenmaal aangekomen op het eiland wandel je in een half uur naar het Noordzeestrand. Tegen betaling (vijf euro) is het mogelijk om vanaf het strand met een strandkar mee te rijden naar het strandpaviljoen bij Buren of Nes. Je kan er ook voor kiezen om dit stuk te wandelen. Het gaat hierbij om 8 kilometer, dit is nog ongeveer anderhalf uur wandelen. Ter plaatse kan je beslissen voor welke optie jij kiest, van te voren reserveren is niet nodig!

LET OP! De minimale leeftijd voor de tocht naar Ameland is 14 jaar. Verder vertrekken sommige tochten naar Ameland later op de dag. Het gaat hierbij om de tochten ‘Waddenweekend’. Gezien de aankomsttijd is het namelijk niet mogelijk om dezelfde dag nog met de veerboot terug te reizen naar het vaste land. Kies jij voor een Waddenweekend tocht, dan boek je zelf een overnachting op het eiland; dit kan je doen via de site van VVV Ameland. Overnachting zitten NIET bij de tocht in!

De terugreis met de veerboot is wel bij de prijs van het wadlopen naar Ameland inbegrepen. Je kan op iedere gewenste dag en tijdstip de veerboot terug nemen, je hoeft deze niet van de voren te boeken. 

Heb je een overnachting dan wil je natuurlijk ook bagage mee. Je bagage kan je via een transportbedrijf Ridder de Vries laten vervoeren naar het eiland. Zo hoef jij er tijdens de oversteek niet mee te zeulen. 

Wadlopen naar Ameland vuurtoren

Het eiland Ameland

Ameland heeft vier idyllische dorpjes, Hollum, Ballum, Nes en Buren, die elk met hun eigen sfeer je hart zullen veroveren. Leuke locatie die je tijdens een bezoek zeker niet mag missen zijn: 

 

  • Het strand. Even lekker uitwaaien!
  • Alle dorpjes, zoals Nes, Buren of Ballum.
  • De vuurtoren.
  • Wandelen langs de verdwenen dorpen! Er is een speciale wandelroute langs alle verdwenen dorpen van Ameland.

Meer weten over Ameland, lees dan het blog over de leukste activiteiten van Ameland! Durf jij de overtocht te maken?