WANNEER KOM JIJ DE WADDENEILANDEN BEZOEKEN?

De Waddeneilanden staan garant voor ontspanning en heerlijk uitwaaien. Stap op de boot en laat de drukte achter je! De Waddeneilanden die samen de noordelijke grens van Nederland vormen hebben een uniek karakter. Iets wat je moet ervaren! Wanneer kom jij de Waddeneilanden bezoeken? Heb jij een van de Waddeneilanden bezocht, dan weet ik bijna zeker dat je nog een keertje terug komt! 

Welke Waddeneilanden zijn er? 

Nederland telt vijf bewoonde Waddeneilanden. Je kent vast het ezelsbruggetje ‘TV TAS’ wel, om te onthouden in welke volgorde de Waddeneilanden staan. TV TAS staat voor Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Hoe kan je de eilanden bereiken? 

Texel is het grootste Waddeneiland en hoort bij provincie Noord-Holland. Vanuit Den Helder stap of rijd je zo op de boot naar Texel. 

De overige vier Waddeneilanden horen bij Friesland. Vlieland en Terschelling zijn te bereiken via Harlingen. Voor een bezoek aan het mooie Ameland stap je op de boot vanaf Holwerd. De boot naar Schiermonnikoog vertrekt vanaf Lauwersoog.

Goed om te weten is dat Vlieland en Schiermonnikoog autoluwe eilanden zijn. 

In Den Helder, Harlingen, Holwerd en Lauwersoog is voldoende parkeergelegenheid voor alle bezoekers van de Waddeneilanden. Onthaasten gaat tenslotte beter zonder auto!

Activiteiten op de Waddeneilanden

Kom jij de Waddeneilanden bezoeken, dan wil je natuurlijk weten wat er allemaal te beleven valt. Ik kan je bij voorbaat al één ding vertellen, je vervellen zal je niet! Er s ontzettend veel te doen, dan jij op een Waddeneiland eigenlijk altijd tijd te kort komt. 

Waddeneilanden bezoeken fietspad

Fietsen op de Wadden

Fietsen is met stip de mooiste manier om de Waddeneilanden te verkennen. Alle eilanden zijn voorzien van kilometers fietspaden en prachtige fietsroutes. De eilanden bieden ook voldoende mogelijkheden om fietsen te huren, er is voor ieder wat wils! Of je nu gaat voor een fiets met een zitje, een lage instap, bakfietsen, ligfietsen of tandem het kan allemaal. Liever een ruigere route fietsen? Huur dan een mountainbike en cross over het strand of door de bossen. Texel is perfect om te ontdekken op de mountainbike.

  •  Wandelen op de Wadden 

De Waddeneilanden zijn een verademing voor wandelliefhebbers van alle leeftijden. Het ene moment wandel je tussen de schapen, het andere moment stap je de duinen in. De verschillende wandelroutes leiden je over historische wegen, bospaden, schelpenpaadjes en zandweggetjes. Breng onderweg een bezoek aan de haven of vuurtorens en kom op adem in gezellig strandtenten.

Wist jij dat wanneer de zeebodem tussen de eilanden droogvalt, je zelfs van het ene eiland naar het ander eiland kan wandelen. Wadlopen is zeker een aanrader en must-do voor echte wandelaars. 

  • Watersporten op de Wadden 

Watersportliefhebbers komen van ver om even een te worden met de natuur die het werelderfgoed de Wadden biedt. Zeil over de Waddenzee of ga coast raften, powerkiten of kano je door de branding. Droom jij al jaren van windsurf of kitesurfen grijp dan je kans en start met het volgen van lessen. De Waddeneilanden geven je de mogelijkheid om eindelijk op het board te stappen. 

Liever geen natte voeten? Spelen dan met de kracht van de natuur op het droge! Stap op een blokart en voel de adrenaline door je lichaam gieren terwijl jij met hoge snelheden over de kustlijst scheurt. 

  • Verken de Wadden met kids

Niet alleen voor volwassen, maar ook zeker voor kinderen zijn er op de Waddeneilanden genoeg kidsproof activiteiten! Doe de Lytje Minsken speurtocht op Schiermonnikoog en ga op zoek naar alle 52 plekken waar Lytje Minsken staan, breng een bezoek aan het Wakkenmuseum op Terschelling of bekijk zeehonden van heel dichtbij! 

Dit is maar een kleine opsomming van alle kidsproof activiteiten die er te doen zijn op de Waddeneilanden. Hoog tijd om zelf en lang te komen en te ontdekken wat de Waddeneilanden allemaal te bieden hebben! Weet jij al naar welk Waddeneiland je als eerste komt bezoeken?