De leukste musea van Friesland

Welke musea in Friesland je niet mag missen?

Wist jij dat er in Friesland in totaal meer dan 100 musea zijn? Van musea met grotere collecties, zoals het Fries Museum, tot kleinere particuliere verzamelingen. Friesland heeft ze allemaal! 

Ga je een dagje weg naar één van de elf steden in Friesland? Dan is een bezoekje aan een van de prachtige musea in Friesland zeker een aanrader! In dit blog vertellen wij je over welke musea in Friesland jij niet mag missen! 

Museum bezoeken?

Wanneer je één van de musea in Friesland wil bezoeken is het slim om vooraf al een kaartje te regelen. Ook een museumkaart is een handige oplossing. Met een museumkaart heb je de mogelijkheid om in een jaar voor 59,90 euro maar liefst 400 musea te bezoeken. 

Nu liggen deze musea natuurlijk niet allemaal in Friesland, toch blijft dit een goede oplossing om goedkoop verschillende locaties te bezoeken. Hou je het liever bij 1 of 2 in een jaar? Dan is het verstandiger om gewoon losse kaartje te kopen. Wanneer je een kaartje wil kopen, bekijk dan vooraf even de website van de ANWB, zij bieden vaak kortingen aan op verschillende uitjes, waaronder ook op musea!

Musea in Friesland

Zoals al eerder benoemd is telt Friesland meer dan 100 musea. Hieronder vertellen wij je welke drie musea je niet mag missen! 

1.    Fries museum

Ontdek de Fries in jezelf in het Fries Museum. Ontdek alles over de Friese steden en het platteland, leer over de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. 

Tijdens de schoolvakanties is er in het museum ontzettend veel te beleven. Een zelfportret schilderen in Gouden Eeuw-stijl of als archeoloog potscherven bij elkaar zoeken, het kan allemaal! Vergeet ook zeker niet om een bijzonder souvenirtje mee naar huis te nemen. In de museumwinkel vind je de leukste cadeaus met natuurlijk een Fries tintje.

2.    Wrakkenmuseum

Eigenaar en wrakduiker Hille van Dieren verzamelt al vanaf 1975 opgedoken inventarisstukken van de vele scheepswrakken rondom het eiland Terschelling. 

Het museum ligt vol rariteiten uit de periode 1650 tot heden. Een spannend museum voor grote en kleine mensen. Het museum is gevestigd in een boerderij, waarvan het dragende gedeelte gemaakt is van de restanten van het Noorse barkschip CYPRIAN.

Sinds 1976 zijn er een kleine 150 scheepswrakken opgespoord. Zowel van moderne als historische schepen. Hierin zijn in de loop der jaren verschillende voorwerpen gevonden. Er worden talrijke vondsten van het strand getoond, variërend van de inhoud van aangespoelde containers tot de bekende ‘briefjes in fles’. En er is een speciale expositie over de werkzaamheden door de helmduikers op het wrak van het goudschip ‘LUTINE’.

Rondom het museum staan de grote stukken opgesteld zoals ankers, kanonnen en de toren van een Engelse onderzeeboot. Achter het museum ligt de piratentuin, waar een echt piratenschip ligt!

3.    Fries Scheepvaart Museum

Welke musea in Friesland je niet mag missen?

Skûtsjesilen, de Elfstedentocht en de Waterpoort van Sneek. In het Fries Scheepvaart Museum ontdek je de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, de ijssporten en de historie van de stad Sneek. 

In het museum kom je alles te weten over de Sneekweek, de Waterpoort en vind je een zaal vol zilverwerk uit Sneek. In de IJszaal staat de Elfstedentocht en het schaatsen centraal, ’s winters wanneer de waterwegen bevroren waren deed men namelijk alles op de schaats.

Bezoek het museum en dompel je onder in de historie van de Friese wateren!

Welk van deze drie musea in Friesland, ga jij als eerste bezoeken? Naast musea bezoeken, is er natuurlijk nog veel meer te doen in Friesland? Benieuwd? Lees dan een van onder andere blogs!