WIL JIJ DE FRIESE WADDENEILANDEN BEZOEKEN?

Friesland is een plek met veel mooie natuur. De mooie weilanden, de bossen en de meren niet te vergeten. Echter steekt één gebied er bovenuit, namelijk het de Friese Waddeneilanden. Hier laat de natuur je taferelen zien die je nergens anders in de wereld kunt vinden. Het Nederlandse Waddengebied bestaat uit 8 eilanden. Hiervan zijn er 5 bewoond. De bewoonde eilanden zijn Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. In deze blog kom jij alles te weten over de laatste 4 omdat deze vallen onder de provincie Friesland.

Wat zijn de Friese Waddeneilanden?

De Friese Waddeneilanden liggen tussen de Waddenzee en de Noordzee in. Eb en vloed heeft veel invloed gehad op het ontstaan van de huidige Waddeneilanden. Deze zijn namelijk 8000 jaar geleden ontstaan. Doordat de ijstijd afgelopen was liep de Noordzee vol met water. De zeespiegel steeg. Grote hoeveelheden zand werden verplaatst naar de kust. De wadplaten kwamen droog te staan zodra het eb was en stroomden weer over als het vloed was. De geulen ertussen sleten uit met als oorzaak dat de zandplaten niet meer onderwater liepen. Hierdoor ontstonden er uiteindelijk bewoonbare eilanden. Deze hele reeks van Waddeneilanden loopt door van Nederland tot Denemarken.

Wat is UNESCO Werelderfgoed?

Sommige gebieden op de wereld worden bestempeld als UNESCO Werelderfgoed. Dit houdt in dat het een zeldzaam gebied is wat goed beschermd wordt. De Waddeneilanden maken als enige in Nederland onderdeel uit van het natuurlijke erfgoed. Het gebied vormt een enorme tankstop voor miljoenen trekvogels. Andere gebieden die tot werelderfgoed worden gerekend zijn bijvoorbeeld de Kilimanjaro in Tanzania en Great Barrier Reef in Australië.

Welke Friese Waddeneilanden zijn er?

Friesland kent dus 4 Waddeneilanden. In de onderstaande opsomming kun jij lezen welke dit zijn.

  • Vlieland
  • Terschelling
  • Ameland
  • Schiermonnikoog

Er zijn veel redenen om deze eilanden te bezoeken. Hoewel de eilanden dicht bij elkaar liggen heeft elk eiland een uniek iets. Wat is er nu eigenlijk bijzonder aan elk Waddeneiland?

Vlieland

Vlieland is het kleinste bewoonde Waddeneiland in Nederland. In verhouding heeft Vlieland meer natuur dan welk eiland in Nederland dan ook. De hele westkant van Vlieland is een grote zandvlakte. Dit gebied heet ‘’De Vliehors’’. Hier oefenen militairen. Vlieland heeft maar één dorp en het eiland heeft iets meer dan duizend inwoners. Vlieland is klein maar fijn.
Op Vlieland kun je naar de vuurtoren wandelen, wat een leuke wandeling is door de mooie natuur. Ook kun je bijvoorbeeld midgetgolfen of een lekkere borrel doen bij een van de vele restaurants.

Terschelling

Terschelling is het grootste Friese Waddeneiland. Er is geen eiland waar je mooier aankomt dan op Terschelling. Het eiland heeft prachtige natuur waar je cranberry kunt vinden, maar ook een hoop Noord-Amerikaanse planten. Deze zijn er ooit per ongeluk terecht gekomen.
Er zijn geweldige activiteiten te beleven. Ga bijvoorbeeld naar de vuurtoren, naar het strand, pak een van de vele terrasjes of ga naar Oerol. Dit is een evenement waar jaarlijks duizenden mensen op af komen.

Friese Waddeneilanden hut

Ameland

Ameland is top. Het heeft alles wat je van een Waddeneiland verwacht. Het eiland is razend populair als vakantiebestemming van Friezen. De bewoners, waarvan er ruim 3 en een half duizend zijn, zijn erg op hun vrijheid gesteld. Er zijn een aantal dorpjes waartussen een duidelijk verschil is te zien wat betreft geloof.
Op Ameland is veel te doen. Ga bijvoorbeeld genieten van een drankje op het terras, neem een excursie wadlopen of bezoek It Oerd, een prachtig natuurgebied van duinen en strand.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft ruim 900 inwoners. Het is het meest oostelijke bewoonde Waddeneiland van Nederland. Er is maar één dorp. Ook is er een strand dat gedeeltelijk groen is. Bijna het hele eiland bestaat uit natuur. De veerboot naar Schiermonnikoog  vertrekt vanuit Lauwersoog en loopt soms nog wel eens vast.
Op Schiermonnikoog kun je heerlijk een drankje doen. Dit kan bijvoorbeeld op het strand, bij het strandpaviljoen. Ook is het eiland uiterst geschikt om een rondje te fietsen. De prachtige natuur biedt hier een goede mogelijkheid voor. Ook kun je op een excursie naar de Engelsmanplaat, een plaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Hier kun je vele vogels en zeehonden zien.

Er zijn dus genoeg redenen om een bezoekje aan de Friese Waddeneilanden te brengen. Het is zeker aan te raden!