SCHIERMONNIKOOG, HET KLEINSTE BEWOONDE WADDENEILAND, BEN JIJ ER AL GEWEEST?

Schiermonnikoog is met een lengte van 18 kilometer en een breedte van 4 kilometer het kleinste bewoonde Waddeneiland. Daarnaast is het de kleinste gemeente van Nederland en heeft het maar één dorp. Het dorp luister ook naar de naam Schiermonnikoog. Het enige dorp op het eiland telt nog geen 1000 inwoners. 

Ontdek de rijke landschappen en ongerepte natuur van Schiermonnikoog!

Schiermonnikoog is één van de meest wilde, ongerepte plekken van Nederland. Auto zijn overbodig en voor bezoekers zelf niet toegestaan op het eiland. 

Het eiland is en wordt nog steeds gevormd door zeestromen, wind en stuivend zand. Door afkalving en aanslibbing schuift het eiland verder naar het oosten. In grote delen van het eiland gaat de natuur haar eigen gang, zonder dat wij mensen ons er mee bemoeien. Het eiland is dan ook rijk aan verschillenden landschappen. Op het eiland vind je bossen, duinen, polders, een kwelder, wadplaten en zelfs enkele kleine plassen. Ook komt meer dan de helft van alle planten en bloemen in Nederland komen voor op dit eiland; en zijn er meer dan 300 verschillende vogelsoorten te spotten!

Wist jij dat Schiermonnikoog door deze diversiteit in 1989 is uitgeroepen tot een van de twintig Nationale Parken in Nederland? 

Schiermonnikoog vuurtoren

De mooiste bezienswaardigheden van het eiland

Ondanks dat Schiermonnikoog het kleinste bewoonde eiland is, is er op dit eiland genoeg te doen en te zien. Schiermonnikoog kent een groot aantal bezienswaardigheden die de rijke geschiedenis van het eiland vertellen. 

  • Vuurtoren. Schiermonnikoog kent twee ‘vuurtorens’: een witte en een rode. Alleen de rode vuurtoren (de Noordertoren) is nog in functie en wordt 24 uur per dag bemand.

  • Walviskaak. In het dorpscentrum staat de onderkaak van een Blauwe Vinvis die op 6 maart 1950 in de Zuidelijke IJszee is geschoten. De walviskaak herinnert Schiermonnikoog aan de walvisvaart. 

  • Strandpalen. Al 150 jaar staan de strandpalen, met kenmerkende rode koppen, langs de kust van Schiermonnikoog. De eerste strandpalen zijn in 1868 geplaatst door Rijkswaterstaat, met als belangrijkste doel het vroegtijdig signaleren van veranderingen in de kustlijn.

  • Standbeeld de Monnik. Ter herinnering aan de Monniken is in 1961 in het dorp een standbeeld van een monnik, “De Schiere Monnik”, geplaatst, gemaakt door Martin van Waning

  • Bank van Banck. In 1859 kwam het eiland in handen van mr. John E. Banck. Op eigen kosten realiseerde Banck onze huidige dijk, die het dorp tegen de zee beschermt en de Banckspolder creëerde.

  • Vredenhof. Verscholen in het groen aan de Reddingsweg ligt begraafplaats Vredenhof. Op het Vredenhof liggen drenkelingen en oorlogsslachtoffers uit beide Wereldoorlogen, afkomstig uit onder andere Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Polen.

  • Bunker Wassermann. Aan de Prins Bernhardweg, richting strandpaviljoen de Marlijn, ligt de Wassermann. Deze bunker is onderdeel van de Atlantikwal en stamt uit de Tweede Wereldoorlog.

  • Vogelkijkhut Westerplas. De vogelkijkhut, die midden op het water staat, heeft een zeer open karakter. Vogels komen hierdoor tot onder de hut! Goed om te weten is dat deze vogelkijkhut rolstoeltoegankelijk is!

Kom jij van de zomer het natuurrijke Waddeneiland Schiermonnikoog bezoeken en een van de mooie bezienswaardigheden bewonderen?