Harlingen

Harlingen is een van de oudste havensteden van Nederland. De stad staat bekend om zijn roemzucht, nautische verleden en cultureel erfgoed. Wandel door de stad en bewonder de prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens en sfeervolle straatjes. Harlingen is net een openluchtmuseum! Meer weten over wat te doen in Harlingen? Lees dan verder en kom erachter!

BRENG EEN BEZOEK AAN DE HARLINGEN HAVENS!

De stad kent verschillende havens, die zeker het bezoeken waard zijn. Harlingen is de enige havenstad van Friesland. Al in de 12de eeuw werden grachten gegraven om handel te drijven. Veel handel ging naar Scandinavische landen en Baltische Staten. Hout, vis en zout zijn nog steeds veel verscheepte producten. Hieronder lees je meer over de verschillende havens van Harlingen

Noorderhaven

De Noorderhaven is in 1578 ontstaan uit de noordelijkste van de drie natuurlijke waterlopen die van oost naar west door Harlingen liepen. Vele beurtschepen vanuit het Friese achterland maakten gebruik van deze haven. Ook het Statenjacht, het schip van de Friese stadhouder, lag hier vaak. Langs het water werden vele pakhuizen gebouwd. Sommige namen van pakhuizen herinneren aan de handelsbestemmingen zoals Polen, Rusland, Java en Sumatra. 

Zuiderhaven

De Zuiderhaven in rond 1600 ontstaan en bestond tot 1994 vooral uit scheepswerven. Zeilmakerijen, mast- en blokmakerijen en ankersmeden bepaalden eeuwenlang het beeld aan de haven. Naast een bloeiperiode van onder andere de haringvisserij en de walvisvaart, was er een levendige handel met verschillende landen. Uit de Baltische staten werden onder meer rogge, hout, bont en bleekmiddel geïmporteerd. De export bestond uit producten als textiel, bakstenen en dakpannen, haring en specerijen. Tegenwoordig is de Zuiderhaven de aanmeerplaats voor de Bruine Vloot. 

Harlingen havenstad Wat te doen in Harlingen?

Nieuwe Willemshaven

Een bezoek aan de Nieuwe Willemshaven, mag niet ontbreken. Met een decor van varend erfgoed, een cruiseschip, een zonnepont, de 11fountains Harlingen en nog vele andere bezienswaardigheden, ontwikkeld deze haven zich tot de culturele hotspot van de regio. Het is de plek waar het nautisch verleden en de hedendaagse industrie worden afgewisseld met unieke overnachtingsplekjes en verrassend eten & drinken. Heb jij de standaard hotels wel gehad en wil jij bijzonder overnachten? Dan ben jij in de Nieuwe Willemshaven op de juiste plek; je kan hier namelijk overnachten in de Havenkraan! 

MAAK EEN WANDELING DOOR HET CENTRUM VAN HARLINGEN

Wanneer je door Harlingen wandelt, zal je merken dat de stad een rijke historie heeft. Met meer dan 600 monumentale panden blijft de herinnering aan de trotse welvaart van Harlingen herinnert. Waan je door authentieke straatjes, verdiep je in verhalen die verscholen liggen achter indrukwekkende monumenten en verken de omgeving op je manier. Harlingen heeft routes, langs beelden, muurschildering of struikelstenen er is voor ieder wat wils! 

LEKKER WEER? KOM DAN UITWAAIEN OP HET STRAND VAN HARLINGEN 

Op loopafstand van het centrum ligt het Harlinger strand. Het strand ligt direct aan de Waddenzee en Westerzeedijk. Het water is zout en het strand is verhevig aan eb en vloed. Loop over de zeebodem en ervaar zelf de effecten van eb en vloed. Het Harlinger strand is een heerlijke plek om lekker uit te waaien. Bijkomen van je wandeling? Bij Strandpaviljoen ’t Zilt kan je met een hapje en een drankje genieten van een prachtig uitzicht over de Waddenzee.
Nu je weet wat er te doen is in Harlingen, kom jij binnenkort een bezoek brengen?

Meer weten over Harlingen?

Lees dan onze blogs!