Workum

Workum is één van de Friese elf steden en telt ongeveer 4.475 inwoners. De stad heeft al sinds 1399 stadsrechten. Door de ligging aan de voormalige Zuiderzee en grenzen aan de Friese meren was Workum een belangrijke handelsstad. Het oude centrum van Workum is dan ook een attractie op zich. Wil je meer weten over het oude centrum lees dan vooral verder!

Workum heeft voor ieder wat wils: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gilde baren tot natuurwaarden. In Workum kan je genieten van de mooie schilderrijen van Jopie Huisman, een bezoek brengen aan het heerlijk strand of kennis maken met de rijke historie van de Workum in Museum Warkums Erfskip

Workum kerk

HET OUDE CENTRUM VAN WORKUM, EEN ATTRACTIE OP ZICH!

Een stadswandeling door het oude centrum van Workum is een attractie op zichzelf. Ontdek onderweg de vele trapgeveltjes, momumenten en zadeldaken en vergeet ook zeker geen bezoek te brengen aan de Grote of Sint-Getrudiskerk. Dit is sinds 1988 niet voor niets een beschermd stadsgezicht. 

Een bezoek aan het Jopie Huisman museum is ook zeker de moeite waard! In dit museum kan je genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman. 

HET STRAND

Op ongeveer 3,5 kilometer vanaf het centrum vind je bij camping It Soal een prachtig strand. Het 800 meter lange strand is ideaal voor watersportliefhebbers en kinderen. Kinderen kunnen door het ondiepe water veilig spelen en prachtige zandkastelen maken. Door het ondiepe water en de altijd gunstig waaiende wind is dit strand ook perfect voor watersporters, in het bijzonder (kite)surfers. De kleurrijke kites komen vaak al boven het IJsselmeer uit en alleen dat plaatje al, is een bezoek aan dit strand waard. Kitesurfen wordt steeds populairder en dat is niet onopgemerkt gebleven. Als gevolg van deze groei, is er op It Soal nu een surfschool te vinden. Wil je zelf leren (kite)surfen, dan ben je hier dus op het goede adres! 

Even bijkomen of tijd voor een hapje en drankje? Geen probleem, dit kan bij Havenrestaurant It Soal. Geniet vanaf het terras van een mooie zonsondergang of bekijk deze tijdens een strandwandeling. 

ZEVEN SCHATTEN VAN WORKUM? 

Naast het Jopie Huisman museum dat toch wel op nummer 1 staat, kent de stad nog vele andere schatten die je tijdens een bezoek zeker niet mag missen. De zeven schatten van Workum zijn: 

  1. Jopie Huisman museum. Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. 
  1. Fontein de woeste leeuwen van Workum. De heraldische leeuwen van Workum, sieren al eeuwenlang het stadswapen en spelen de hoofdrol in deze fontein. De fontein is onderdeel van het project 11Fountains.
  1. Sint Gertrudiskerk. Dit is de grootste laatgotische kruiskerk van Friesland met de grootste ramen van de provincie. Je kan hier onder andere prachtige koorbanken bewonderen.
  1. Kunstenaars en galeries. Bij de VVV in Workum kan je gratis het boekje Kunst in Workum halen. Bekijk bijvoorbeeld een model van de in augustus ontlede Pauperfontein in Museum Warkums Erfskip. 
  1. Blazerhaven. Naast de zeesluis vind je de Blazerhaven, een museumhaven met originele zeilende vissersschepen uit de eerste helft van de vorige eeuw. 
  1. Vuurtoren van Workum. Bij de ingang naar de haven zie je de vuurtoren het Toarntsje. Ieder jaar wordt voor het eerste skûtsje dat terugkomt van de lokale Strontrace zoals vanouds het vuur op de toren aangestoken.
  1. Gevelstenenmuur. Onder de poort naast de Merk 18 is een muur te vinden waar 22 oude gevelstenen zijn ingemetseld. Informatieborden geven uitleg en een plattegrond van de stad laat zien waar de stenen vroeger ingemetseld waren.

Wanneer kom jij een bezoek brengen aan het mooie Workum en een van deze schatten bewonderen?

Meer weten over Workum?

Lees dan onze blogs!