Ijlst

IJlst, de houtstad van Friesland, is een klein Fries stadje in de Noordelijke provincie. Het ligt ongeveer 3,5 kilometer van de stad Sneek. De stad heeft een bevolking van ongeveer 2.200 mensen. Vanuit Sneek bent je er in ongeveer 15 minuten. IJlst maakt deel uit van de gemeente Súdwest-Fryslân. Het was voorheen een deel van de gemeente Wûnseradiel.

Voor zo’n kleine stad is er genoeg te beleven. Wist jij dat de film over de schippers van de Kameleon in 2002 en 2005 in IJlst werden gefilmd?

Ijlst stad

DE GESCHIEDENIS VAN IJLST

IJlst kreeg in het jaar 1268 stadrechten, waardoor het tot op heden deel uitmaakt van de Friese elf steden. IJlst was de vierde Friese stad die haar stadsrechten kreeg. De handelspositie en de scheepsbouw, dat is waar de stad om bekend stond. De stad is oorspronkelijk vernoemd naar de rivier die vroeger door de stad heen stroomde, de oude Ee. 

WAT TE DOEN IN IJLST? 

Als je een bezoek brengt aan IJlst, is de stad en de omgeving ervan prima te verkennen per voet, fiets of met de boot. De houtzaagmolen ‘De Rat’ is een locatie waar je meegenomen wordt naar de 17e eeuw. De molen heeft drie verdiepingen en wordt tot op heden gebruikt om boomstammen te zagen tot planken. Naast de houtzagerij mag is het Nooitgedagt Museum ook zeker de moeite waard. In dit museum word je ondergedompeld in de geschiedenis van Nooitgedagt IJlst, de producent van houten schaatsen in Nederland. Het museum geeft je informatie over de geschiedenis van het bedrijf en zijn er nog enkele producten te bekijken die ze vroeger maakte, waaronder de ‘houtjes’. 

Wat absoluut de moeite waar is tijdens een bezoek aan dit museum is een workshop houtbewerking. Wanneer ga jij je eigen schaatsen maken? 

De bekende 11fountain in IJlst mag je niet vergeten te bezoeken, je fotografeert ze toch allemaal?

Heb je alles wel gezien dan ligt Sneek op steenworpafstand. Verruil de rust voor het bruisende Sneek. Een aantal tips voor je bezoek aan Sneek:

  • Maak een wandeling in het Rasterhoffpark
  • Bezoek het Fries Scheepvaart museum 
  • Ontdek de Waterpoort

OVERNACHTEN IN IJLST

Wil je langer van de Friese natuur en steden genieten? Dan kan je makkelijk een overnachting boeken bij een hotel, B&B of camping. Ook in de omgeving van IJlst zijn er genoeg mogelijkheden. Zo heeft de stad een eigen camperplaats, kan je overnachten in stadsherberg ‘Het Wapen van IJlst’ en kan je terecht bij B&B Nooit Gedagt. Al deze overnachtingslocaties zorgen gegarandeerd voor een prettig verblijf in het mooie Friesland. 

GROEN HART VAN DE ELF STEDEN

IJlst is een klein stadje in het hart van Friesland. Er is genoeg te doen; je kan genieten van de natuur in de omgeving, of bezoek een van de bekendste houtzagerijen die Nederland rijk is. Heb jij er al over nagedacht wanneer je deze Friese stad wilt bezoeken? Wacht niet te lang, duizenden mensen zijn je al voor gegaan… 

Meer weten over Ijlst?

Lees dan onze blogs!