Franeker

Franeker wordt ook wel de Ster van de Elfsteden genoemd. De naam verwijst natuurlijk naar de Elfstede route, maar ook naar het oudst, nog werkende planetarium van Nederland. Het bevlogen verleden van de stad Franeker kan je nog altijd terug zien. 

HET HISTORISCH CENTRUM VAN FRANEKER

De stad heeft een historisch centrum met fraaie grachten en verschillenden historische bouwwerken. In het oude stadscentrum vind je fraaie grachten en historische bouwwerken, als het in de renaissancestijl gebouwde stadhuis, de middeleeuwse Martinikerk en het in 1498 gebouwde stadskasteel Martenastins; wat tegenwoordig een museum is. 

Ook buiten het centrum van Franeker is de historie terug te zien. Net buiten het centrum zijn nog altijd verdedigingswerken te zien. De Noordelijke Bolwerken zijn hersteld en versterkt, zodat jij ze kan bewonderen. Bijzonder zijn hierbij de theehuisjes boven op de Bolwerken. De theehuisjes komen uit de achttiende eeuw en hoorden bij de patriciërswoningen aan de Eise Eisingastraat. In die tijd was thee een nieuwe, dure drank en werd van theedrinken een hele ceremonie gemaakt. Benieuwd? In de zomermaanden is de Bangatheekoepel geregeld geopend. Kom jij hier genieten van een heerlijk bakje thee?  

Een stadwandeling door Franeker? Tijdens de zomermaanden juli en augustus kan je op dinsdag- en donderdag om 14:00 met gids een stadwandeling maken door ‘Strieljend Frjentsjer’. Een gids laat je de mooiste plekken van de stad zien en vertelt je over de geschiedenis en prachtige monumentale panden van Franeker. Een wandeling met gids kost €2,50 per persoon en start bij ‘Museum Martena’, waar je ook zeker even een kijkje moet nemen!

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN FRANEKER? 

Er is in deze stad voor ieder wat wils! Wil je theater en film dan kan je terecht in de schouwburg De Koornbeurs. Meer van de historie van de stad zien? Kom dan de historische gebouwen in de binnenstad bewonderen. Aanraders hierbij zijn zeker: 

  • Het Stadhuis
  • Het Korendragershuisje
  • De Martinikerk
  • Academiegebouwen
  • Professorenhuizen
  • Bibliotheek 
  • Museum Martena 
Koninklijk Eise Franeker

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

En oh ja, een must-see is toch wel het wereldwijd bekende Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker is misschien wel het bekendste, en meest indrukwekkende, museum van Friesland. Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich planetarium van Eise Eisinga. 

Het model van de zon met daaromheen zes draaiden planeten, werkt nog steeds en is daarmee is het dit het oudste, nog werkende, planetarium ter wereld! Tot op de dag van vandaag heeft het planetarium nog altijd de actuele stand van de planeten.

Maar naast de planetariumkamer heeft het planetaruim nog veel meer te bieden! Andere onderdelen van het museum zijn de voormalige wolkammerij van Eisinga en een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten. Beleef hoe Eisinga woonde in het historische woonhuis en blader digitaal door de prachtige wiskundige en astronomische handschriften van Eisinga! 

OVERNACHTEN IN FRANEKER?

Langer blijven in Franeker? Dat kan, in deze stad vind je verschillende accommodatie waar jij heerlijk kan overnachten! Kies jij voor een B&B of toch liever een hotel, Franeker heeft het allemaal. 

WAAR WACHT JIJ NOG OP? 

Franeker heeft een rijke geschiedenis, die nog altijd terug te zien is. Loop door de stad, kijk om je heen en waan je terug in de tijd. Alleen het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is al de moeite waard om een bezoek te brengen aan Franeker. Laat staan dat Franeker nog veel meer mooie bezienswaardigheden heeft! Waar wacht jij nog op? Kom snel een bezoek brengen aan de Ster van de Elfsteden! 

Meer weten over Franeker?

Lees dan onze blogs!