Stavoren

Stavoren is een stad in Friesland gelegen aan het IJsselmeer. Je kan niet om de stad heen als je met de boot bent. De stad wordt omsingeld door water en is vanaf verschillende kanten te bereiken. Stavoren wordt af en toe vergeleken met Kopenhagen. Door de kleurrijke uitstraling lijkt het net of je door de haven van Kopenhagen loopt. Het Vrouwtje van Stavoren is een bekende bezienswaardigheid. Heb jij haar al eens gezien? In dit blog lees je meer over wat er allemaal te doen is in Stavoren en waarom je deze stad absoluut moet bezoeken!

Stavoren kust

WAT TE DOEN IN STAVOREN?

Als je een bezoek brengt aan Stavoren hoef je jezelf niet te vervelen. Er is van alles te doen! Begin je een bezoek aan de oude haven van Stavoren? Vanuit de hoofdstraat ben je na een stukje lopen snel in de haven. Hier bruist het in de zomer met toeristen door de vele horeca en het uitzicht over het IJsselmeer. Het leukste deel van de stad is misschien wel de oude haven. Hier vind je onder andere het Vrouwtje van Stavoren, de 11Fountains fontein van Stavoren en kan je vanuit de oude haven de veerboot naar Enkhuizen nemen. Vergeet tijdens je bezoek ook niet een wandeling over de dijk te maken en de vuurtoren te bezoeken!

Ben je uitgekeken in Stavoren? In de omgeving is gelukkig ook genoeg te doen! Hieronder een aantal tips:

  • Breng een bezoekje aan de stad Hindeloopen
  • Neem de trein richting Leeuwarden
  • Maak een wandeling over het Zuiderzeepad 
  • Maak een wandeling van Molkwerum naar Warns 

RESTAURANTS EN OVERNACHTEN 

Als je op zoek bent naar een locatie waar je even kan lunchen, een kop koffie kan drinken of kan dineren, zit je in Stavoren helemaal goed. De diversiteit aan restaurants en cafés zorgt ervoor dat er voor elk wat wils is. Zo kan je bij Restaurant de Visserman terecht voor een heerlijk diner en bij de potvis voor heerlijke vis. Ook is er een pizzeria, snackbar en vishandel. Kortom, er is genoeg keuze als je ergens terecht wil voor een kop koffie of snelle hap. 

Als je graag langer dan een dag in de stad wilt blijven, zijn er genoeg mogelijkheden tot een overnachting in deze Friese stad. Er zijn onder andere verschillende luxe vakantiewoningen te huren, er zijn camperplaatsen voor diegenen die met de camper komen. Ook is er in de Marinahaven van Stavoren genoeg ruimte om de boot aan te leggen, waardoor je hier kan blijven slapen. Er zijn verschillende B&B ’s in de regio te vinden, evenals campings. 

Een tip wanneer je langer in de stad verblijft: Het is leuk om langs de sloepverhuur of bootverhuur te gaan om een boot te huren. Op die manier kan je de omgeving van Stavoren vanaf het water leren kennen!

STAVOREN HEEFT VAN ALLES TE BIEDEN

Kortom, Stavoren is een Friese stad die genoeg te bieden heeft. Er zijn een aantal bezienswaardigheden die ervoor zorgen dat je jezelf niet hoeft te vervelen. Daarnaast is de stad ontzettend goed bereikbaar. Zowel met de auto, het openbaar vervoer en zelfs vanuit Enkhuizen is het bereikbaar. Stavoren is een stad die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Friesland. Het Friese Kopenhagen is een stad die in de lente en zomer overspoeld wordt door toeristen. Dit maakt dat het altijd gezellig is en dat het leeft. Waar wacht jij nog op? Wanneer breng jij een bezoek aan het Friese Kopenhagen? 

Meer weten over Stavoren?

Lees dan onze blogs!