Dokkum

Dokkum is de meest noordelijke Elfstedenstad van de elf en staat bekend als keerpunt van de Elfstedentocht. De Friese stad gaat al een tijd mee en is ontstaan nadat de plek na de moord op Bonifatius in 754 een bedevaartsoord werd. Aan de rand van de stad staat en kapel ter nagedachtenis aan de missionaris mét heilige bron. De grote kerk is een overblijfsel van het klooster dat vroeger op de terp stond.

Dokkum is een prachtige stad met leuke winkels en gezellige horeca. Bewandel de bolwerken, bekijk de molens en ontdek de geschiedenis van deze in het museum. Wil je meer zien van deze stad en haar bezienswaardigheden, ga dan voor een heerlijke stadswandeling door Dokkum

STADSWANDELING DOOR DOKKUM? PAK WANDELROUTE 11FOUNTAINS

‘Wandelroute 11fountains: Dokkum’ is zeker een aanrader wanneer je meer van de stad wilt zien! Volg deze route en je komt langs alle natuurlijke hoogtepunten. Deze stadswandeling door Dokkum is 2,8 kilometer en duurt ongeveer 40 minuten. 

De wandelroute leidt je langs verschillenden hoogtepunten en start en eindigt bij 11fountains Dokkum. Een aantal hoogtepunten uit de route zijn: 

  • Dokkumers Bolwerken

De beroemde bolwerken (stadwallen) werden jaren geleden gebruikt als verdedigingslinie voor de stad. Op zes plekken staan nog bastions, waar je vanaf deze bolwerken prachtig uitzicht hebt over de stad en natuur. 

  • Museum Dokkum

Museum Dokkum bevindt zich in een aantal historische panden en laat je de cultuur en geschiedenis van Noordoost Friesland zien. Meer over het museum lees je verder in dit blog!

De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de middeleeuwen. Na de dood van Bonifatius begonnen monniken met het brouwen van dit bier. Doordat particuliere brouwers dit werk overnamen had de stad op een gegeven moment 19 brouwerijen. In 1876 stopte de laatste brouwer en na 140 jaar is het Bonifatiusbier weer terug! Kom jij de stadsbrouwerij bezoeken? In de kelder vind je het kleinste biermuseum van Nederland!

  • Keerpunt Elfstedentocht

Wie een beetje bekend in met de Elfstedentocht, weet dat schaatsers na hun stempel via hetzelfde water van de Zijl de stad weer verlaten op weg naar Leeuwarden. Ben je bij het keerpunt van de Elfstedentocht, let dan een goed op de bankjes op de wal. De twee bankjes op de wal hebben de vorm van Friese doorlopers. De punt van de schaatsen geeft de richting van de schaatsers aan. Zou jij ooit een Elfstedenroute willen maken? 

Dokkum kerktoren

DUIK DE GESCHIEDENIS IN, IN MUSEUM DOKKUM

Midden in het historische centrum van de stad, vind je Museum Dokkum. Het museum bevindt zich in een aantal historische panden, waaronder het zeventiende-eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen. Voorheen heette dit museum dan ook Museum het Admiraliteitshuis.

Museum Dokkum laat je 2000 jaar aan cultuur en geschiedenis van Noordoost Friesland zien. Hierbij kan je denken aan oude gebruiksvoorwerpen, volkskunst en Fries aardewerk; maar ook aan de belangrijke rol van Bonifatius. 

Verder beschikt het museum over een uitgebreide Fries-zilvercollectie en een belangwekkende collectie textiel. Het museum organiseert regelmatig tentoonstellingen over diverse onderwerpen. Er is een gezellig museumcafé en een leuke museumwinkel. Kom jij de geschiedenis beleven? 

OVERNACHTEN?

De stad biedt voldoende mogelijkheden aan om langer van deze mooie stad te genieten. Kies voor een van de leuke B&B’s, kom slapen in Stadslogement Kleindiep of kies voor Hotel de Posthoorn. 

In deze stad is genoeg te beleven en ook zeker veel te zien. Wanneer kom jij een stadswandeling door Dokkum maken en al het moois van de stad bewonderen?

Meer weten over Dokkum?

Lees dan onze blogs!