Het stadhuis van Bolsward: een historisch monument

In het hart van de Friese stad Bolsward staat een indrukwekkend bouwwerk dat de tand des tijds heeft doorstaan: het historische stadhuis. Dit meesterwerk, ontworpen door Jacob Gysbert, de vader van de beroemde Friese dichter Gysbert Japicx, werd gebouwd tussen 1614 en 1617 in de stijl van het Fries maniërisme. Het imposante stadhuis verving een ouder gebouw uit 1474 en is niet alleen een prachtig voorbeeld van historische architectuur, maar ook een symbool van de rijke geschiedenis van Bolsward.

Met zijn iconische gevel, sierlijke beelden en indrukwekkende toren vertelt het stadhuis een verhaal dat eeuwen overspant. Van de luidklok van Hans Falck tot de restauraties en verbouwingen die het gebouw nieuw leven hebben ingeblazen, dit is een plek waar geschiedenis en cultuur samenkomen. Vandaag de dag is het stadhuis meer dan een monument; het is een bruisend cultureel centrum dat bezoekers uitnodigt om een reis door de tijd te maken.

Een blik op de rijke geschiedenis

Het stadhuis van Bolsward is een historisch gebouw in de stijl van het Fries maniërisme, herkenbaar aan de versierde rolwerkgevel. Boven de ingang staan drie beelden die rechtvaardigheid, hoop en wijsheid symboliseren. Een bijzonder kenmerk is de achtkantige toren met klokken van Hans Falck (1619) en Petrus Overney (1680), plus een beiaard uit 1955. Het randschrift op de grote klok draagt een mystieke boodschap over het verstrijken van de tijd. Ooit diende het stadhuis als waaggebouw en had het een gevangenis. Ook bevindt zich er een Oudheidkamer met historische artefacten.

Het stadhuis als cultureel centrum: De Tiid

Na jaren van restauratie en aanpassingen heeft het stadhuis van Bolsward in 2021 een nieuwe bestemming gekregen als gemeentekantoor en cultureel centrum genaamd De Tiid. Dit moderne centrum is een ontmoetingsplek geworden voor zowel bewoners als bezoekers en biedt een breed scala aan culturele en educatieve activiteiten. Hier komt de geschiedenis tot leven, maar wordt ook een blik op de toekomst geworpen.

De Tiid huisvest verschillende functies en instellingen:

Titus Brandsma Museum – Sinds 26 juli 2022 is ook het Titus Brandsma Museum hier te vinden, gewijd aan de Friese priester en verzetsheld die heilig werd verklaard.

Museum en Oudheidkamer Bolsward – Bezoekers kunnen genieten van een unieke collectie die het verleden van Bolsward en haar inwoners tot leven brengt.

Bibliotheek – Een eigentijdse bibliotheek waar jong en oud terecht kan voor literatuur, educatie en inspiratie.

Café – Een gezellige plek om te ontspannen, een kop koffie te drinken en te genieten van het uitzicht op het prachtige stadhuisplein.

Gemeenteloket en Archief – Hier kunnen bewoners terecht voor gemeentelijke zaken en is het historisch archief van de gemeente Súdwest-Fryslân toegankelijk.

Gysbert Japicxhuis – Een ode aan de beroemde Friese dichter Gysbert Japicx, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over zijn leven en werk.

Renovatie stadhuis Bolsward

De renovatie van het stadhuis in de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat het gebouw weer in volle glorie straalt. Een bijzonder hoogtepunt van de restauratie was de hersteloperatie van de houten opbouw van de toren, die in 2019 werd verwijderd en in 2021 na grondige renovatie weer op zijn plaats werd gehesen. De bonte knaagkever had zich door het houtwerk gevreten, maar dankzij moderne technieken kon de toren weer volledig worden hersteld. Dit moment markeerde een nieuwe fase voor het gebouw en onderstreepte het belang van het behoud van cultureel erfgoed.

Het stadhuis van Bolsward is niet alleen een historisch monument, maar ook een bruisend middelpunt van cultuur en gemeenschap geworden. Het is een plek waar je de geschiedenis kunt voelen, maar ook de toekomst kunt omarmen.