Het Fries museum
Het Fries Museum kent een rijke geschiedenis van bijna 190 jaar. In 1827 richtten Franciscus Binkes, Hendrik Amersfoordt en Freerk Fontein het Provinciaal Friesch Genootschap ter beoefening der Friesche Geschied-, Oudheid- en Taalkunde (Fries Genootschap) op. Dit genootschap had als doel de Friese identiteit te bewaren. Het Fries Museum bevindt zich in het hart van Leeuwarden en biedt diverse tentoonstellingen over Friesland, zoals het zwaard van Grutte Pier, het verzet in de Tweede Wereldoorlog en de eeuwenlange strijd tegen het water.
Ontstaan van de tentoonstelling
De Grote Historische Tentoonstelling van 1877 in Stadhouderlijk Hof was zo succesvol dat het Provinciaal Friesch Genootschap ter Beoefening van Friesche Geschiedenis, Oudheden en Taalkunde kon verhuizen naar het Eysingahuis aan de Koningsstraat. De vereniging opende het museum op 13 april 1881, aanvankelijk onder de naam Het Museum. Tussen 1992 en 1997 vonden er werkzaamheden plaats voor de uitbreiding en renovatie van het museum. Architect Gunnar Daan ontwierp twee kleine bouwvolumes aan beide zijden van de Turfmarkt, die verbonden werden door een tunnel onder de straat. Er vonden ook interne renovaties plaats. In 2006 vierde het Fries Museum zijn 125-jarig bestaan.
Whilhelminaplein
Architect Abe Bonnema (1926-2001) schonk na zijn overlijden 18 miljoen euro aan het Fries Museum voor de bouw van een nieuw pand aan het Wilhelminaplein (Zaailand). Hij stelde als voorwaarde dat het ontwerp van architect Hubert-Jan Henket moest zijn. Vervolgens werd er een referendum gehouden over het nieuwe gebouw, waarbij de overgrote meerderheid van de kiezers tegen stemde. Echter, de uitslag was volgens de referendumverordening nietig, omdat niet aan de eis werd voldaan dat ten minste 30% van de stemgerechtigden moest stemmen voor een geldig resultaat.
Eind 2007 dreigde het museum tijdelijk uit het grote bouwproject Nieuw Zaailand te vallen, omdat de subsidie-eisen en deadlines voor de oplevering van het casco niet gehaald konden worden. Uiteindelijk begon de bouw in 2010. Twee jaar later, in 2012, werd het gebouw voltooid. De inrichting van het nieuwe museumgebouw nam nog een jaar in beslag. Op 13 september 2013 opende Koningin Máxima het nieuwe Fries Museum officieel.
Prijzen Fries museum
Het Fries Museum is in 2015 de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs geworden. In 2018 kreeg het museum voor de tentoonstelling Alma-Tadema, klassieke verleiding de Global Fine Art Award.
Missie van het museum
Het Fries Museum vergroot de waardering voor kunst en geschiedenis uit en in Friesland. Bewoners en bezoekers worden op een persoonlijke en dynamische manier betrokken bij de authentieke cultuur van Friesland in de wereld van vandaag en morgen.
Cultuur van het museum
Friesland is de erfgenaam van een veel grotere Europese cultuur, die zich uitstrekte van Frankrijk tot Scandinavië. Het Fries Museum legt op een actuele manier de verbinding tussen de culturele heuvel die Friesland nu is en de wereld rondom Friesland. Deze houding is gebaseerd op de intrinsieke waarde en kwaliteiten van cultuur: naast de maatschappelijke effecten ook de verbindende, educatieve en economische waarde. Het Fries Museum helpt Friezen en bezoekers van Friesland om de wereld beter te begrijpen. Op basis van erfgoed uit het verleden is het museum een spiegel voor de samenleving en een laboratorium voor wat de Friese samenleving in de toekomst kan zijn. Zo dragen het Fries Museum en het Fries Verzetsmuseum bij aan een toekomstgerichte, democratische samenleving.
Bezoek het Fries museum
Het Fries museum heeft veel te bieden! Ben jij enthousiast geworden en wil je het Fries museum bezoeken? Wij in ieder geval wel! Naast het Fries museum zijn er nog vele musea te vinden in Friesland! Wanneer ga jij op musea tocht in Friesland?
Redactie Slapen in Friesland
Heb je vragen over de blog? Neem gerust contact met ons op!