Thialf, de kunstijsbaan van Heerenveen

Thialf Heerenveen, het sportiefste uitje van Friesland voor jong en oud! Op de 400 meter lange kunstijsbaan kun jij je voorbereiden op de legendarisch Elfstedentocht.  Wil je gewoon een dagje vertier op topsportijs en na de tijd warme chocolademelk drinken dan kan dit natuurlijk ook. Wil jij meer weten over het Thialf? Lees dan deze blog zeker verder!

Thialf Heerenveen schaatsen

WAT IS THIALF HEERENVEEN?

Thialf Heerenveen is een overdekte kunstijsbaan die al sinds 1986 bestaat. Thialf was daarbij ook een van de eerste ijsclubs in Nederland. De eerste ijsbaan die Thialf kende werd buiten aangelegd in 1855. Hier werden vanaf 1890 internationale wedstrijden georganiseerd. Het Thialf heeft al meerdere WK’s georganiseerd waardoor topsporters zoals Ard Schenk, Johan Olav Koss, Ireen Wüst en Sven Kramer je al voor gingen op deze kunstijsbaan.

Over de kunstijsbaan

De meeste ijsbanen worden beheert en onderhouden door een echte ijsmeester. Dit is bij de kunstijsbaan van het Thialf niet anders. Zij beschikken over de nieuwste technieken om het ijs zo glad en strak mogelijk te maken zodat jij de snelste tijd kunt neerzetten. Kunstijsbanen worden vaak onderhouden met een ijsdweilmachine. De ijsdweilmachine repareert kleine scheurtjes en gleuven in het ijs. De dweilmachine doet dit door eerst een laagje van de ijsbaan af te schrapen en meteen erna een warm laagje warm water erop te spuiten, deze laag vriest dan meteen op. Dit zorgt voor een spiegelgladde en schone ijsbaan. Deze machine wordt gebruikt in de pauzes van wedstrijden en wanneer er vrij kan worden geschaatst voor bezoekers. Een gemiddelde dweilpauze duurt ongeveer een kwartier.

Horeca van Thialf

Naast een fantastische schaatservaring biedt Thialf ook een ervaring in één van de gezelligste schaatscafés van Nederland aan. In café de klunplak kun je terecht voor overheerlijke warme chocomel of na een welverdiende middag schaatsen een lekkere borrel. Brasserie de buitenbocht staat voor u klaar voor met heerlijke kop koffie met daarbij een gevulde koek of een heerlijke lunch. Deze overheerlijke lunch wil je niet missen!

Waarom Thialf Heerenveen?

Thialf is 1 van de 7 officieel erkende overdekte kunstijsbannen die Nederland telt. Nederland is samen met Noorwegen het land met de meeste ijsbannen! Daarbij is Thialf goed bereikbaar vanaf alle punten in Nederland. Je kunt het Thialf bereiken op de volgende manieren:

  • Auto
  • Openbaar vervoer
  • Voor de echte friezen: op de fiets!

Rond het Thialf is parkeergelegenheid voor 1500 voertuigen. Met het openbaar vervoer kun je vanaf het busstation in Heerenveen rechtstreeks naar het Thialf toe. In Heerenveen is er een directe verbinding naar het Thialf, deze dienst wordt ook wel de Thialf express genoemd. Deze verbinding is vanaf het busstation naar het Thialf.

Wil je schaatsen maar heb je geen eigen schaatsen?

Wil je graag schaatsen maar heb je geen eigen schaatsen? Geen probleem bij Thialf! In het Thialf zit een verhuurwinkel van schaatsen waar jij voor een dag schaatsen kunt huren! De huur van een setje schaatsen voor een dagdeel bedraagt €7,50. De schaatsen zijn dan geslepen waardoor jij meteen de snelste tijd op de baan kunt neerzetten!

Benieuwd wat je nog meer kunt beleven in Friesland? Lees ook onze andere blogs!

Thialf weetjes

Wist jij al dat:

  • De naam Thialf afstamt van verschillende betekenissen? De naam Thialf heeft betrekking op betekenissen zoals Noorse god en koning van de winter! Daarbij is de naam is afgeleid van de naam ‘Thialfi’ een mythologie die een dienaar was van de god van de donder!
  • In 2019 is het Thialf aangewezen door de ISU (Internationale Schaats Unie) als centre of excellence.
  • Thialf is de snelste baan van heel Nederland! Daarbij staat Thialf op de 3e plek van snelste banen ter wereld!