TOP 10 BEZIENSWAARDIGHEDEN IN FRIESLAND, HEB JIJ ZE AL BEWONDERD?

Binnenkort een dagje uit, weekendje weg of een weekje vakantie in eigen land? Kom dan naar het mooie Friesland. Er is altijd wat te doen en er zijn tal van bezienswaardigheden in Friesland! Friesland heeft voor ieder wat wils! Kom tot rust en geniet van de prachtige natuur. Neem een kijkje is een van de musea. Breng een bezoek aan een van de mooie dorpen en steden. Of kom bijzonder overnachten

In dit blog zijn de top 10 bezienswaardigheden van Friesland voor je op een rijtje gezet: 

1. De historische binnenstad van Leeuwarden   

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en een van de oudste steden van Nederland. De stad is net een openluchtmuseum. Maak een heerlijk wandeling door de historische binnenstad en kijk je ogen uit. Bekijk de mooie pakhuizen, historische herenhuizen, kerken en vele monumenten. In Leeuwarden is genoeg te beleven. 

2. Haven van Harlingen

Harlingen is een van de oudste zeehavensteden van Nederland. Wist jij dat Harlingen de enige havenstad van Friesland is? 

Een bezoek aan de Haven van Harlingen is zeker de moeite waard. Bekijk de mooie boten, oude schepen en prachtige oude gebouwen. Heb je de haven wel gezien? Maak dan zeker een wandeling door het centrum van Harlingen. Neem een kijkje in de leuke winkels of geniet lekker op een van de gezellige terrasjes!

 3. Jopie Huisman Museum

Het Jopie Huisman Museum staat in de Friese stad Workum en exposeert de werken van de kustschilder Jopie Huisman. Jopie voert je mee in zijn wereld en maakt je deelgenoot van zijn passies. De realistische werken van Jopie trekken een groot publiek dat geraakt wordt door de filosofische kracht van zijn werk. Het is de menselijke maat die de rode draad vormt in zijn veelzijdige oeuvre.

4. Blokhuispoort in Leeuwarden

Wanneer je toch in Leeuwarden bent, breng dan ook een bezoek aan de Blokhuispoort. Tot december 2007 heeft de Blokhuispoort gediend als een huis van bewaring. Nu is een bedrijvencentrum gevestigd in het centrum van Leeuwarden. Waar vroegen de gedetineerden zaten, werken nu rond de 100 creatievelingen. Er worden prachtige producten gemaakt en bijzondere diensten geleverd. 

Op zaterdagen en zondagen kan je je door oud bewaarders laten rondleiden door de oude gevangenis

5. UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer

Het Woudagemaal in Lemmer is ’s werelds grootste, nog werkende stoomgemaal van de wereld en een van de UNESCO Werelderfgoederen.

Het Woudagemaal komt minimaal twee keer per jaar in actie. De provinciale waterstaat van Friesland organiseert draaidagen. Hierin wordt het oude gemaal weer in werking wordt gezet. Wil jij het gemaal in actie zien? Bekijk dan in de agenda op de website van het Woudagemaal wanneer er draaidagen zijn!

6. Bunkers op Terschelling

Terschelling speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Verdeeld over het eiland vind je verschillende bunkers. De meeste bunkers zijn te vinden op West-Terschelling, onder de naam ‘Tigerstelling’: een bunkercomplex van ongeveer vijfentachtig bunkers.

Van de vijfentachtig bunkers op de Tigerstelling hebben er vier aangewezen als projectbunkers. Deze bunkers hebben de functie van een museum gekregen, waar je kan zien hoe deze tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt zijn. Ben je hierin geïnteresseerd, dan zijn deze bunkers zeker de moeite waard!

7. Rijksmonument Waterpoort Sneek

De Waterpoort van Sneek is het icoon van de stad. De Waterpoort werd gebouwd als onderdeel van een stadmuur; net als landpoorten. ’s Nachts en bij dreigend gevaar werd de muur gebruikt om de stad af te sluiten. 

Was je te laat, dan moest je betalen. Om Sneekers dat te besparen, is de klok ooit vijf minuten vooruitgezet. Dit om ervoor te zorgen dat men (in werkelijkheid) niet zo snel te laat zou zijn. Sindsdien is de klok van de Waterpoort nooit meer teruggedraaid. Dit is dan ook de reden, dat de klok van de Waterpoort tot op de dag van vandaag vijf minuten voorstaat!

bezienswaardigheden in Friesland vuurtoren

8. Vuurtoren op Ameland

Tegenwoordig wordt de vuurtoren op Ameland niet meer door de kustwacht gebruikt en is de toren open voor publiek. Het bezoek van de vuurtoren behoort tot een van de leukste activiteiten op Ameland

De lichtbundels laten nog altijd hun stralen over het eiland schijnen. Bezoekers treffen op verschillende verdiepingen boeiende exposities aan, waar oud-vuurtorenwachters digitaal hun verhalen vertellen.

Voor wie het aandurft de 236 treden van de trappen in de vuurtoren te betreden, wacht boven aan de toren een schitterend en uniek panorama uitzicht.

9. De Oldehove in Leeuwarden

In 1529 zijn twee bouwmeester gestart met de bouw van de Oldehove. De toren had 120 meter hoog moeten, maar heeft maar een hoogte van 48 meter weten te bereiken. Tijdens de bouw zakte de toren scheef en is de Oldehove nooit afgemaakt. In 1533 is de bouw van de toren stopgezet en nooit meer hervat. Tot op de dag van vandaag hangt de toren 1,99 meter uit het lood. Toch is de Oldehove is het belangrijkste symbool van de stad Leeuwarden geworden. 

Van april tot oktober is de bijzonder toren dagelijks geopend en zeker een aanrader! De Oldehoven staat niet voor niks bekend als ‘De Pisa van het Noorden’.

10. Bunker Wassermann op Schiermonnikoog

Bunker Wassermann stamt uit de Tweede Wereldoorlog en is onderdeel van de Antlantikwal. De Antlantikwal is de vestinglinie van Noorwegen tot de Spaanse grens tijdens de Tweede Wereldoorlog, bedacht door Hitler om een geallieerde invasie tegen te houden.

Bovenop de voormalige Wassermann is nu een uitkijkpost. De bunker staat op een hoog duin, waardoor je een weids uitzicht hebt over het eiland. Ook in het mogelijk om in de bunker een kijkje te nemen.

Breng jij een bezoek aan Bunker Wassermann, neem dan ook zeker een kijkje in het Bunkermuseum. 

Heb jij een van deze bezienswaardigheden in Friesland al bewonderd? En waar gaat de welke volgende reis naartoe?