WAAROM JIJ VLIELAND ÉCHT EENS MOET BEZOEKEN

Vlieland is één van de 5 Waddeneilanden gelegen in Friesland. Het eiland bevindt zich in het Waddengebied. Het is een erg uniek gebied waardoor het in 2009 benoemd is tot Unesco-werelderfgoed. Het gebied is ontstaan in de laatste ijstijd. Deze was ongeveer 7.000 jaar geleden. In totaal is het gebied zo´n 10.000 vierkante meter waarvan 4.000 vierkante meter bestaat uit drooggevallen zandplaten. Nergens anders op de wereld vind je dit soort taferelen. Door wind en getijde wordt ervoor gezorgd dat het landschap elke dag weer in beweging en anders is.
In Nederland zijn er officieel 5 Waddeneilanden. Deze Waddeneilanden zijn te onthouden met de afkorting TV-TAS. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Vlieland strand

Algemene informatie over Vlieland

Vlieland staat bekend als eiland met een rustige sfeer. Het eiland heeft maar één dorp en bestaat voor de rest uit duinlandschap, bos en enorm veel strand. Het is slechts 36 vierkante kilometer groot en is hiermee het kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland. Op Vlieland wonen niet veel mensen, namelijk 1193. De meeste mensen wonen dus in het dorp, Oost-Vlieland. Veel mensen gaan hier op vakantie om te wandelen of om te fietsen. Echter is het ook voor jongeren erg leuk en is er veel te doen, zeker in de zomer.

Wat is er te doen op Vlieland?

Op Vlieland zijn diverse activiteiten te doen. In de zomer zal er meer te doen zijn dan in de koudere maanden van het jaar. Tóch is er zowel voor jong en oud iets te doen. Een aantal voorbeelden zijn:

  • De natuur op Vlieland is adembenemend. Alleen de geur zal je ervaring al compleet maken. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Kroonpolders,  loop de punt om of een speciale tip van ons: Neem het bospad van de vuurtoren naar beneden. Je zult geen spijt krijgen!
  • Een dagje strand is ook hartstikke leuk op Vlieland. Het is daarnaast het schoonste strand van Nederland, dus je hoeft je geen zorgen te maken over vies afval.
  • Je kunt naar de Vliehors met de Vliehors Express. Een grote gele bus waarmee je naar de andere kant van het eiland gaat, een unieke ervaring.
  • Lekker opstap is ook mogelijk op Vlieland. Ga naar één van de cafés of neem eens een kijkje in Danscafé de Oude Stoep.
  • Ga lekker uiteten! Vlieland is een toeristisch eiland met enorm veel restaurants.
  • Een van de leukste activiteiten is natuurlijk om te kijken naar waarom Vlieland nu eigenlijk zo uniek is. Ga eens het wad op! Je zult dingen vinden die je nergens anders ter wereld kan vinden.
  • Het is ook erg leuk om naar het Posthuys te fietsen. Het Posthuys ligt ongeveer 7 kilometer van het dorp vandaan. Je kunt ervoor kiezen om de heenweg via de duinen te gaan en onderweg even op het strand te kijken, hierna een hapje te eten in het Posthuys waar het enorm gezellig zit om vervolgens via het wad terug te fietsen. Zo zie je het hele eiland!

Wij hopen dat jullie hierdoor een beter beeld hebben gekregen van Vlieland. Wil je nu meer weten over Waddeneilanden of leuke activiteiten in Friesland? Neem eens een kijkje onder het kopje ‘Blogs’ op de website.