WELKE ACTIVITEITEN VINDEN ER JAARLIJKS PLAATS IN DE FRIESE 11 STEDEN?

In Friesland vinden ieder jaar verschillende evenementen plaats. Veel van hen vinden ook plaats in een van de Friese elf steden. Herinner je de Leeuwarden Culturele hoofdstad bijvoorbeeld nog? Leeuwarden had dat jaar een volle agenda wat betreft activiteiten. De Friese 11 steden kennen allemaal een aantal gezamenlijke activiteiten, namelijk de Elfstedentocht! In dit blog lees je meer over de Friese tocht, wat ze inhouden en wanneer ze in 2022 gehouden worden in Friesland! Zet jij ze vast in de agenda?

It giet oan?

Zullen we hem ooit nog krijgen? De schaats Elfstedentocht? Dit is de bekendste Elfstedentocht die er in Friesland verreden wordt. De schaats Elfstedentocht werd voor het eerst verreden in 1909 en is voor het laatst geschaatst in 1997. Of we dit jaar nog een Elfstedentocht krijgen op de schaats? Nee, in 2022 helaas niet meer. Inmiddels is het april en is het zeer onwaarschijnlijk dat er dit jaar nog een Elfstedentocht op de schaats gereden gaat worden. Ieder jaar als het ijs op de sloten ligt, speelt het bij de Friese 11 steden weer of hij misschien verreden kan gaan worden. Helaas zal dat dit jaar niet meer het geval zijn. 

Pak de fiets!

Op de fiets starten er ieder jaar op Pinkstermaandag zo’n 15.000 deelnemers aan de Fiets Elfstedentocht. De tocht start in Bolsward, en leidt je 235 kilometer langs alle Friese elf steden. De tocht gaat eerst langs alle noordelijke steden, en gaat op de terugweg via Bolsward langs de zuidelijke route. Wanneer je de finish haalt, krijg je net als bij de schaats Elfstedentocht een Kruisje. Dit jaar wordt de Fiets Elfstedentocht op maandag 6 juni verreden. Kom jij naar Bolsward om alle fietsers aan te moedigen vanaf de start? Of fiets je zelf mee? Je kan ook in een van de andere steden gaan staan. De Friese 11 steden zijn met Pinksterdag ontzettend gezellig!

Friese 11 steden sup

Friese Step tocht

Een paar dag eerder, op eerste Pinksterdag, vertrekken de steppers om 00:00 vanuit de Friese Elfstedenstad Bolswardom aan de route te beginnen. Deze tocht is kleinschaliger, er zullen namelijk 315 steppers aan de start verschijnen 5 juni. Elfstedentocht op de step is een stuk zwaarder dan op de fiets. Daarom geven we onderstaand een aantal tips, mocht je de Elfstedentocht (of nog twijfelt) gaan steppen.

  • Training voor deze tocht is super belangrijk. Je moet je lichaam klaarstomen om deze tocht aan te kunnen. Begin daarom op tijd met trainen en zorg ervoor dat je een gemiddelde snelheid van 18 kilometer per uur haalt.
  • Zorg ervoor dat het materiaal van de step goed is. Opgeblazen banden, verlichting en bidonhouders zijn belangrijk wanneer je goed voorbereid aan deze tocht wil beginnen.
  • Hou rekening met de kleding die je aan doet. Check van tevoren de weersomstandigheden, zodat je het niet te warm of koud krijgt!

Een tip voor de toeschouwers: zo hard mogelijk juichen! Dit kunnen de steppers goed gebruiken. De Elfstedentocht doe je niet zomaar en daarom is wat motivatie belangrijk.

Welke varianten zijn er nog meer?

Naast de eerder genoemde tochten zijn er nog meer varianten van de Elfstedentocht. Zo zijn er ook nog de wandel, motor en sup Elfstedentocht. Deze varianten van de tocht zijn een stuk minder bekend, maar worden wel ieder jaar gehouden. Onderstaand zie je de data waarop de Elfstedentochten gehouden worden. Vergeet jij dit jaar de fanatiekelingen niet aan te moedigen? Friesland heeft naast cultuur, prachtige natuur en steden nog veel meer te bieden. Namelijk deze Friese tocht!

Wandel Elfstedentocht – dinsdag 24 t/m zaterdag 28 mei.

Motor Elfstedentocht – 6 juni

Sup Elfstedentocht – 14-18 september