WAT IS HET VEENKLOOSTERBOS?

Het Veenkloosterbos is een stukje natuur in Friesland. Het bos staat er al een lange tijd, in de 16e eeuw was een kleine rivier, die dwars door het bos loopt, de grens tussen twee Bisdommen. Die van Utrecht en Münster. Momenteel is de Zwadde, zo heet de rivier, nog steeds een soort grens. Maar dan niet tussen twee Bisdommen, maar tussen twee Friese gemeenten, namelijk de gemeente Kollumerland en de gemeente Achtkarspelen. Rond 1840 werd het bos vernieuwd, de architect van toen: de heer Roodbaard nam deze klus op zich. Hij liet het eruit zien als een stuk grond dat net zo goed in Engeland had kunnen staan. Er zijn veel kenmerken die niet echt bij de Friese cultuur horen, zo is er een theehuis en zijn er drie vijvers die een Engelse stijl hebben. Het bos zelf bestaat uit meren, bossen en weilanden. Het ligt in Veenklooster en wordt ook wel Fogelsangh State genoemd. Het dorp ligt vlakbij Buitenpost, daar zijn veel mooie bed and breakfasts. Dus het is ook mogelijk om er een weekend uitje van te maken. Er zijn genoeg paden in het bos, deze paden zijn erg mooi om te bewandelen vanwege zijn mooie natuur dat er omheen zit. In het bos staat ook een groot gebouw dat veel weg heeft van een Engels landhuis.

Bossen

Welke dieren zijn er in het Veenkloosterbos?

Het bos is populair bij veel vogels. Een van de grootste reigerkolonies van het Noorden bevindt zich tussen de hoge eiken- en beukenbomen. Zowel ijsvogels als adelaars broeden regelmatig in het bos. In het voorjaar kun je er de koekoek en de wielewaal goed horen. Ook veel soorten spechten leven aan de oude bomen. In de drie vijvers, die allemaal in een Engelse stijl zijn, leven veel verschillende soorten eenden.

Het bos dient ook als een rustplaats voor vogels die naar het zuiden trekken. Natuurlijk zijn de vogels niet de enige soort dieren die je kunt vinden in het bos. Rond het Veenkloosterbos leven veel herten, die zie je meestal alleen in de vroege ochtenden en in de late avonden. Rond 1850 kwam de eerst familie damherten in het bos. Om inteelt te voorkomen worden er vaak nieuwe herten van andere plaatsen naar het bos gehaald. Op de grond van het bos kun je allemaal kleine heuveltjes zien, deze heuvels zijn de mierenhopen van gele grasmieren, deze mieren hebben de urine van de reeën nodig om te overleven. Zo is het ecosysteem erg goed in evenwicht. Verder zijn er in het bos nog de volgende dieren te vinden:

  • Houtsnippen
  • Hermelein
  • Geiten
  • Steenmarter
  • Wezel
  • Bunzing

Welke flora is er in het bos te vinden?

In het bos is er een grote variatie aan planten en bomen te vinden. Er zijn veel lanen met eikenbomen. Sommige van deze eiken zijn al meer dan 200 jaar oud. Er zijn nog wel een stuk of vijf reuzenbeuken die nog ouder zijn. In de kruidachtige laag van het Veenkloosterbos komen planten voor die van schaduw houden, zoals varens en klimop. Tijdens het tijdperk waarin de architect Roodbaard leefde, dus rond 1840 werden ook andere boomsoorten aangeplant. Voorbeelden hiervan zijn linde, Arabische gom en paardenkastanjes. In de winsten is het bos ook erg mooi om te bewonderen dat komt omdat er groenblijvende bomen zijn geplant zoals thuja’s en hulst. Ook zijn er veel struiken. Van nature groeien er natuurlijk ook allemaal bomen. Zoveel natuur doet me denken aan Natuurhuisjes.