FIETSEN IN FRIESLAND? DEZE FIETSROUTES ZIJN ER!

Net als wandelen is fietsen in Friesland een populaire activiteit. Ben je in Friesland, spring dan op de fiets en verken al het moois wat Friesland te bieden heeft. Ontdek de Friese elf steden, fiets langs de Friese meren of maak een rondje door een van de vier nationale parken of twee nationale landschappen. In Friesland kan je vrijwel overal komen op de fiets!

Wist je dat Friesland het beste fietsknooppuntnetwerk van Nederland heeft? Aan fietsroutes in Friesland dus zeker geen gebrek. Of je nu korte of lange routes wilt fietsen, in Friesland kan het allemaal! In dit blog vertellen wij over een paar leuke fietsroutes. Kom fietsen in Friesland!

Fietsroutes van 20 – 50 kilometer

In totaal kent Friesland, volgens de ANWB, 18 fietsroutes van 20 – 50 kilometer. De meeste fietsroutes in Friesland vallen binnen dit aantal kilometer. Een aantal van deze routes hebben wij hieronder omschreven.

–  Dokkum | Lengte: 45,0 km | Duur: 3 uur

Er zijn veel redenen om een fietstocht te maken rond het pittoreske Dokkum. Een van deze redenen is het culinaire aanbod wat de regio te bieden heeft. Fietsen door het leuke stadscentrum, langs leuke barretjes, restaurantjes en lokale slagerijen, bakkerijen en boeren. Daarnaast fiets je langs het schitterende Nationaal Park Lauwersmeer, waar je doorheen kan fietsen, wandelen of mee kan doen aan verschillende activiteiten en niet te vergeten: vogels kijken. Onderweg fiets je door Wierum, waar je zeker even een tussenstop moet maken om de zeedijk te beklimmen en van het wad te genieten. Wil je meer weten over deze prachtige fietsroute? Lees dan: Fietsroute culinair Dokkum.

Fietspad op waddeneiland

-  Rondje Schier | Lengte 20,5 km | Duur: 2 uur

Ben je op Schiermonnikoog en heb je zin in een avontuurlijke, maar niet al te lange, fietstocht? Puur natuur, dat is deze fietstocht op Schiermonnikoog. Deze fietstour gaat langs prachtige vogelparadijzen, frisse kwelders, hoge duinen en natuurlijk de prachtige vuurtoren. Meer weten over deze fietsroute? Lees hier verder: Fietsroute op Schiermonnikoog? Swimfun is de perfecte oplossing. Hier kan je genieten van het subtropisch zwemparadijs van Friesland en lijkt het alsof je op vakantie bent op een tropisch eiland. Voor het hele gezin is er van alles te beleven: van wildwaterbaan tot sauna.

–  Oostwellingwerfroute | Lengte: 37,0 km | Duur: 2,5 uur

In de middeleeuwen behoorde Oostwellingwerfroute eigenlijk tot Drenthe. Daarom zijn er tegenwoordig nog regelmatig discussies over tot welke provincie het behoort. In tegenstelling tot de fietsroute in Dokkum, gaat deze fietsroute niet langs leuke barretjes en lokale boeren. Deze route gaat namelijk langs vrijliggende fietspaden, door bossen weilanden. Dé perfecte route om, op een sportieve manier, even helemaal tot rust te komen. Meer weten over deze rustgevende route? Lees hier verder: Fietsroute Oostwellingwerfroute

Fietsroutes van 50 – 70 kilometer of meer

Zin om een heel dagdeel te gaan fietsen in Friesland? Wij hebben twee routes voor je op een rijtje gezet. Routes van 50-70 kilometer die beide ongeveer vier uren duren.

–  Friese Adel-route | Lengte: 57,0 km | Duur: ongeveer 4 uur

Drachten, Bakkeveen, Beesterzwaag, Gorredijk, en Appelscha. Allemaal dorpjes waar je langs komt met deze lange fietsroute door Friesland. Met deze fietsroute kom je langs en door mooi parken, bossen en meren. Het is een lange route, maar je hoeft je niet te vervelen. Genoeg te doen en te zien in alle verschillende dorpjes.

–  Rondje Tjeukemeer | Lengte: 63,0 km | Duur: ongeveer 4,5 uur

Geen Friese elf steden in dit gebied, maar wel eindeloze ruimte en prachtige polders, dorpjes , meren en waterwegen. En dat allemaal over prachtige fietspaden, ver weg van steden en wegen. Dit is het Friesland zoals iedereen zich dat wenst: weids, vlak en afwisselend. Al fietsend is de geschiedenis van de streek goed zichtbaar, want de vervening heeft hier letterlijk diepe sporen getrokken. De vele meren en sloten, waarvan het landschap hier vergeven is, dwingen soms tot omrijden, maar wel móói omrijden.

Wanneer kom jij fietsen in Friesland?