WAT IS DE OLDEHOVE IN LEEUWARDEN?
De Oldehove is een kerktoren in Leeuwarden. Deze kerktoren is omstreeks 1529 gebouwd. Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland. Leeuwarden is een van de Friese elf steden en de grootste stad in Friesland met ongeveer 90.000 inwoners.
De Oldehove staat in de binnenstad van Leeuwarden. Naast de Oldehove stond vroeger de Sint-Vituskerk. De Oldehove wordt dan ook vaak de Sint-Vituskerk genoemd. De Oldehove in Leeuwarden is een populaire trekpleister waar veel mensen op af komen, heb jij hem al bezocht?
Wat is de geschiedenis?
Omstreeks 1100 stond er op de plaats waar nu de Oldehove staat een klein kerkje. Jaren later, in de beginjaren van de 13e eeuw zou deze kerk vervangen worden door een grotere kerk. Door funderingsproblemen is dit echter destijds niet doorgegaan.
In 1435 werden de drie dorpen Oldehove, Nijehove en Hoek samengevoegd. Dit was het begin van de stad Leeuwarden. In deze tijd was religie een erg belangrijk onderwerp in het dagelijks leven. Daarom wilde men graag een groter godshuis creëren. Dit was het begin van de driebeukige, aan Sint-Vitus gewijde basiliek. Maar de inwoners van Leeuwarden wilden meer. Ze wilden net zo’n hoge toren als de Groningers hebben (de Martinitoren) en er werd geld ingezameld om dit te realiseren.
Op 28 mei in 1529 werd er door toenmalige burgemeester van Leeuwarden, Jacob van Aaken opdracht gegeven om een nieuwe hoge toren te bouwen. De burgemeester wilde risico’s uitsluiten en besloot om de Oldehove van een brede voet te voorzien. Deze voorzorgsmaatregelen mochten niet baten. De toren begon al tijdens de bouw te verzakken, zelfs toen de toren nog maar 10 meter hoog was. De bouw werd later stopgezet en de Leeuwarders bleven zitten met een niet afgewerkte toren. De toren was niet alleen scheef, maar omdat de mensen hebben geprobeerd de kerktoren recht te trekken staat de Oldehove ook krom. De bouw is echter nooit hervat. Waardoor de Oldehove, ondanks grootste plannen, nooit hoger is geworden dan 39 meter.
De toren van Pisa
De Oldehove in Leeuwarden staat ook wel bekend als ‘de Pisa van het Noorden’. Verwijzend naar de toren van Pisa in Italië. Het is algemeen bekend dat de Oldehove erg scheef staat. Maar waarom staat de Oldehove zo scheef?
Al kort tijdens de bouw van deze kerktoren in Leeuwarden bleek dat de Oldehove gebouwd werd in een zompige ondergrond. Hoewel er door de architect geprobeerd is dit te voorkomen door middel van de kerktoren te voorzien van een brede voet, mocht dit helaas niet baten. De ondergrond bij deze toren was helaas te zacht waardoor de Oldehove steeds meer begon te zakken. Om deze reden is de Oldehove in Leeuwarden een van de scheefste gebouwen in Nederland.
Feitjes over Oldehove Leeuwarden
De Oldehove is geopend voor publiek en is al jaren een toeristische attractie voor allerlei mensen die de stad Leeuwarden bezoeken. De Oldehove is dan ook hét beeld van Leeuwarden.
Sinds 2011 beschikt de kerktoren een lift waardoor deze ook toegankelijk is voor mindervalide personen.
Wist je dat? De Oldehove:
- 39 meter hoog is, en met opbouw zelfs 48 meter hoog!
- Is gebouwd tussen 1529 en 1533
- 1,99 meter uit het lood hangt
- 183 trappen heeft (tel jij ze na?)
- Een populaire trouw locatie is
- Tussen april en oktober dagelijks geopend is voor publiek
- Het beeld van Leeuwarden is, en Leeuwarders trots zijn op hun kerktoren (ondanks dat hij scheef staat)