DÉ FEESTWEEK VAN FRIESLAND: DE SNEEKWEEK

De Sneekweek is het grootste zeilevenement op de binnenwateren van Europa. Het grootschalige evenement wordt georganiseerd door de Koninklijk watersportvereniging van Sneek. Tijdens de sneekweek zijn er elke dag zeilwedstrijden er doen gemiddeld 700 zeilboten mee aan de sneekweek verdeeld over 31 klassen. De sneekweek gaat om het zeilen maar er komen mensen op af van over de hele wereld. Deze zijn er niet allemaal voor het zeilen maar ook voor de feesten na het zeilen. De sneekweek staat ook bekent om het feest naast het zeilen. Er is de hele week wat te doen. Overdag zijn er veel activiteiten in en rondom de stad. Daarnaast zijn in de avonden meerdere feesten in de stad.

Traditie sneekweek

De Sneekweek begint traditioneel op vrijdag, de eerste vrijdag van augustus welteverstaan. Bij de waterpoort wordt dan ook een vlootschouw georganiseerd. Hier komen dan alle boten in een optocht langs. De mooiste en beste boten worden hier gepresenteerd. Om de waterpoort en de grachten heen staan honderden mensen onder gezellige lampjes. Wanneer de vlootschouw op het eind van de avond tegen zijn einde loopt wordt dit afgesloten met een knallende vuurwerkshow. Hier zie je het mooiste vuurwerk dat je niet wilt missen! Al met al een gezellige boel dus!

Dinsdag is het Sneker stappers avond. Op deze dag is het een traditie dat bijna alle mensen uit Sneek de stad in gaat en daar vervolgens gaan genieten van het feest en de sfeer in de stad. Dit is vaak ook de drukte avond van de sneekweek!

De woensdag in de feestweek is hardzeildag. Op deze dag gaan de Friezen het opnemen tegen de Hollanders. In het centrum van Sneek vindt een braderie plaats. Er is ook veel muziek in de stad en veel mensen gaan deze dag de cafés in.

Ook aan de sneekweek komt elk jaar weer een einde. Alle sneekweek edities worden feestelijk afgesloten met een gezellig slotconcert in de Looxmagracht. De Looxmagracht is een gracht midden in het centrum van Sneek. Je kan hier met je boot in de gracht liggen en genieten van de gezellige muziek met een mooie afsluiting van de week!

Sneekweek sneek

Activiteiten

Er is tegenwoordig veel te doen in de week zowel voor kinderen als voor volwassenen zoals:

  • Waterski baan
  • Varen
  • Winkelen
  • Het terras op
  • Kroegentocht
  • Rondvaart Sneek
  • Feesten
  • Kermis

Voor kinderen is er natuurlijk ook veel te doen, zo heb je overdag heb je kindermiddagen en andere leuke activiteiten zoals:

  • Cool kidsparty
  • Schminken
  • Springkussens in de stad

Vaak is er ook een straattheater tijdens de sneekweek. Er worden dan voorstellingen die worden gedaan en die blijven niet alleen bij het theater. De voorstellingen gaan door tot diep in de binnenstad. Vaak lopen mensen op stelten in kleurrijke pakken die je van een afstand al hoort en ziet aankomen In totaal zijn er 18 voor stellingen. Er vindt ook elk jaar een modeshow plaats. Hier laten winkels zien wat zij allemaal verkopen. Wil je nou meer weten over Sneekweek? Check de agenda van Sneekweek.

Historie

De sneekweek bestaat al heel lang. Het is zo’n 200 jaar geleden met een hardzeildag ontstaan en is uitgegroeid tot een 9-daags zeilevenement. Helaas was de sneekweek van 2021 weer verkorte versie door de coronapandemie. In 1814 werd er voor het eerst een wedstrijd georganiseerd. Dit was op het sneekermeer waar een wedstrijd was tussen Sneek en Joure. Het Sneekermeer viel in de smaak. Daardoor werd er besloten om vanaf dat moment ieder een jaar zeilwedstijd te houden. De wedstijd in de sneekweek blijft een bijzondere editie omdat deze al meer dan 200 jaar bestaat!

Dit is uitgegroeid tot hardzeil dag. Dit is meer dan 100 jaar gedaan, maar in 1934 waren ze toe aan meer en kwamen ze op het idee om met 2 zeilverenigingen in Sneek gezamenlijk een zeilweek te organiseren. Uiteindelijk is besloten om dit zeilevenement Sneekweek te noemen. De woensdag in de sneekweek wordt dan ook al sinds 1814 hardzeildag genoemd. De sneekweek is in de jaren steeds populairder geworden en is daardoor uitgegroeid tot het grootste zeiltoernooi van Europa op binnen water. Ben jij nou ook benieuwd naar de leukste steden in Friesland? Bekijk dan deze pagina over de leukste steden in Friesland!

Kermis

Elke sneekweek is er ook een kermis aanwezig. Dit is de grootste kermis van het jaar in Sneek. De normale kermis is alleen op het martiniterrein. De sneekweek kermis heeft ook de omliggende straten er nog eens bij. Vooral s’avonds is dit heel gezellig met alle leuke lampjes en gezellige muziek!