DAGJE WEG IN FRIESLAND? 10X DE LEUKSTE GEZINSUITJES

De provincie Friesland is ideaal voor een dagje, weekendje of zelfs weekje weg in eigen land. In Friesland is altijd wat te ontdekken, te beleven en te zien. Heb jij bijvoorbeeld alle elf de Friese steden als eens bezocht? Friesland staat garant voor het echte vakantiegevoel in eigen land. Met een eigen taal (Fries) en cultuur en de vele wateren die Friesland rijk is, waan jij je in deze provincie bijna in een andere wereld. Ideaal dus voor een dagje weg in Friesland! Voor ouders én kinderen zijn er enorm veel activiteiten te doen! Wij hebben de leukste 10 voor je op een rijtje gezet.

Heb jij een dagje weg in Friesland met het gezin gepland staan? In dit blog vertellen wij je wat de top 10 leukste gezinsuitjes in Friesland zijn. 

1.    Het Nationaal Spoorweg Museum

Dé perfecte activiteit om tussendoor te doen als je een dagje in Sneek bent met het gezin. In het Nationaal Modelspoor Museum kan je de grootste collectie van miniatuur modeltreinen van Europa bewonderen. Het museum is gevestigd in het stationsgebouw van Sneek, lekker toepasselijk dus! Zo kun je naast modeltreinen ook echte treinen spotten. Het museum is volledig kidsproof. Er zijn leuke tentoonstellingen, wedstrijdjes en activiteiten.

*Goed om te weten: kinderen tot twee jaar zijn gratis in het museum, verder lopen de entreeprijzen op tot maximaal 8,50.

Meer weten over Sneek? Lees dan dit blog: Van winkelen in Sneek tot bezienswaardigheden in Sneek. Wat mag je niet missen? Of weten wat het Nationaal Spoormuseum nog meer te bieden heeft? Lees hier verder: Nationaal Spoorwegmuseum Sneek

2.    Het blotevoetenpad Gaasterland

Zinin een avontuur? Met je blote voeten over de stenen, door het grind, de modder, de sloot en over denneappels en boomstammen? Of terwijl, helemaal één worden met de natuur? Bij het Blotevoetenpad in Gaasterland van de Hege Gerzen beleef je de geschiedenis van het Friese landschap en loop je in de voetstappen van het spoor van eeuwenoude bezoekers en bewoners, zowel mens als dier. Liever geen natte voeten? Het ‘drogevoetenpad’ is dan een optie. Het pad helemaal doorlopen duurt ongeveer een uur en is dus een ideale activiteit om tussendoor te doen als je een dagje in Friesland bent.

Naast het Blotevoetenpad is er nog veel meer te beleven bij de Hege Gerzen zoals: bubble voetbal, midgetgolf, voetbalgolf en nog veel meer. Benieuwd? Bekijk dan de website: Website van de Hegegerzen

*Goed om te weten: het Blotevoetenpad is geopend van april tot oktober, elke dag van de week. De toegangsprijs is slechts 4,50 euro p.p.

3.    Kinderboerderij de Naturij

Familiepark De Naturij is de grootste kinderboerderij (en meer) van Friesland! Met 7 hectare speelplezier is er voor iedereen wat te beleven. 

Huppel samen met de konijnen door de Naturijnenburcht, klim en knuffel met de geiten in de Bokkenbistro, maak een ritje op een pony, zwaai naar onze eigen Naturij koe Arja, bezoek onze gezellige varkens Suuf en Soof en alle andere leuke en bijzondere dieren. 

Naast alle dieren beschikt het park ook over een Speelbos waar van alles te beleven is. Loop over het Kabouterpad of het Blotevoetenpad, neem de kabelbaan, voel je een piraat in het piratenschip of race rond in de Verkeerstuin. Zelfs bij minder weer, is er genoeg te doen. De indoor speelhal is staat voor eindeloos klimmen en klauteren. Het kan allemaal in De Naturij!

Tijd voor een pauze? In het restaurant (met terras) kan je allerlei lekkere dingen krijgen, van friet en snacks tot broodjes gezond en huisgemaakte soep. 

Nu jij weet wat de leukste uitjes voor een dagje weg in Friesland zijn, waar ga jij dan als eerste heen met je gezin? 

Meer weten over Friesland? Je leest het in onze blogs!

4. Fries scheepvaartmuseum

Naast het Fries Spoorwegmuseum is er nog een leuk museum in Sneek dat leuk is voor het hele gezin: het Fries Scheepvaartmuseum. Een museum dat de geschiedenis van de Friese scheepvaart laat zien en vertelt over de stad Sneek en omstreken. Voor kinderen is er ook een onderdeel in het museum: het spannende kindermuseum. Hier kunnen kinderen zelf vlotten bouwen, spelen in een echte zeeschouw, zich verkleden in echte zeehelden en avontuurlijke games spelen. Door dit interactieve kindergedeelte van het museum is het Fries Scheepvaartmuseum beoordeelt als het beste kidsproof museum van Friesland.

oosterdijk Sneek

5. het woudagemaal

Als je in Friesland bent, kan je hier een pronkstuk van de Werelderfgoedlijst van UNESCO bewonderen. Hoe cool is dat!? Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Dit monumentale gebouw wordt nog altijd ingezet, als het Friese water te hoog staat. Een bezoek aan het Woudagemaal is leuk voor jong en oud. Er wordt verteld over het gebruik van het gemaal, klimaatverandering en waterbeheer. Super interessant en leerzaam dus!

 

6. kazemattenmuseum

In het Kazemattenmuseum is een oorlogsmuseum waar wordt verteld over het verhaal van 225 Nederlandse militairen die bijna 20.000 Duitsers tegen wisten te houden tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940. De afsluitdijk in Kornwerderzand was de enige plek in Nederland waar de Duitsers vastliepen in de bezetting van Nederland. Een verhaal om trots op te zijn! In het Kazemattenmuseum kan je grote bunkers bekijken, exposities bewonderen van de periode van de bouw tot de Koude Oorlog en monumenten van militairen bekijken.

7. Swimfun joure

In Friesland, maar het weer zit niet mee? Swimfun is de perfecte oplossing. Hier kan je genieten van een subtropisch zwemparadijs en voelt het alsof je op vakantie bent op een tropisch eiland. Voor het hele gezin is er van alles te beleven: van wildwaterbaan tot sauna.

8. Varen over de Friese meren

Door te varen in Friesland, leer je het geweldige Waterland van Friesland kennen. Varen over de Friese meren of door de grachten van de leuke steden en dorpen die Friesland te bieden heeft. Alles is verbonden, met de boot kan je bijna overal komen in Friesland. Wie vindt op het water zijn nou niet leuk? Kies jouw vaarroute en huur een bootje of doe een boottocht met een gids. Te boeken via: boot huren

9. kameleondorp

Wie kent ze niet: Hielke en Sietse. De jeugdhelden van iedere Fries. Wat is er leuker dan de avonturen van Hielke en Sietse in het echt te kunnen beleven? Vanuit Terherne varen naar avontureneiland, klimmen en klauteren, zwemmen, door moerassen heen, zelf pannenboeken bakken én eten natuurlijk. Een dag vol spanning en avontuur. Voor de ouders is er het Cafe Vrolijk om te relaxen onder het genot van een lekker hapje en/of drankje.

10. schaatsen

Helaas is het maar nauwelijks mogelijk om op natuurijs te schaatsen in Nederland, en dus ook in Friesland. Wel heeft Friesland twee ijsbanen die je het gevoel geven alsof je op natuurijs schaats: Thialf in Heerenveen en De Elfstedenhal in Leeuwarden. Bij deze twee schaatsbanen kan je heerlijk schaatsen met je gezin. Schaatsen huren kan er voor een mooi prijsje, vrij schaatsen, maar ook schaatsles is mogelijk. Een avontuurlijk uitje voor het hele gezin dus!