DE 11 FONTEINEN IN FRIESLAND, KEN JIJ ZE AL?

Fonteinen staan tegenwoordig overal en zijn er in allerlei soorten en maten te vinden. Maar de fonteinen in Friesland zijn misschien wel net zo uniek. De 11 fonteinen in Friesland, had jij er al eens van gehoord? Deze 11 fonteinen zijn te vinden in de elf Friese steden en ze zijn ontworpen door elf verschillende kunstenaars met allemaal een andere nationaliteit. Ze hebben allemaal hun eigen stijl en charme, wat maakt dat het moeilijk kiezen is welke je als eerste zult bezoeken. Wanneer je een bezoekje aan Friesland brengt, is het belangrijk te weten dat de fonteinen vanaf 22 maart weer actief zijn, momenteel zijn ze namelijk in winterslaap. Benieuwd geworden naar wat deze 11 fonteinen zo bijzonder maakt? Dat lees je in dit blog!

11 fonteinen in Friesland boot

Het ontstaan van de fonteinen

11fountains is een initiatief dat tot stand is gekomen tijdens Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van 2018. Er zou een internationaal kunstproject opgestart worden, waarvan het project over de 11 fonteinen in Friesland een van is geworden. De fonteinen zijn opgedeeld in vier verschillende categorieën, die ervoor zorgen dat iedere fontein uniek is:

  • Droom en durf
  • Kunst en kerken
  • Natuur en klimaat 
  • Zee en handel 

Het thema droom en durf is terug te zien in de fonteinen in Leeuwarden, Sneek en IJlst. Deze drie fonteinen vertellen het verhaal over welvaart, liefde en ambities. Bolsward, Workum en Franeker zijn de drie steden waar het thema kunst en kerken naar voren komt. Dit thema is gebaseerd op de grootste kerkdichtheid die Friesland vroeger was en is gebaseerd op de lange geschiedenis die Friesland rijk is. Natuur en klimaat komt naar voren in de fonteinen van Dokkum, Hindeloopen en Sloten. Deze drie Friese fonteinen vertellen het verhaal van het veranderende klimaat en de daarbij horende natuur. Tot slot het thema zee en handel. Stavoren en Harlingen laten zien dat de zee en het water tot Friesland behoort. De twee fonteinen met dit thema beschermen Friesland tegen het water.  

Hoe bezoek jij de 11 fonteinen van Friesland?

Inmiddels nieuwsgierig geworden naar de 11 fonteinen in Friesland? Er zijn verschillende mogelijkheden hoe je de fonteinen kan bezoeken! Gaat je voorkeur er naar uit om de 11 steden op alle gemak met de auto te bezoeken? Dan kan dat natuurlijk! Maar wist je dat de 11 fonteinen van Friesland ook op de motor of met de fiets kan bezoeken? Er is een 11 fonteinen route voor de fiets die je in ongeveer 260 kilometer langs alle 11 fonteinen leidt. Je wordt dwars door de Friese natuur geleid en er is zelf ruimte om een van de unieke wandelroutes in Friesland te bezoeken. Op de fiets bepaal je zelf het tempo en krijg je de tijd om te genieten van de natuur! De 11 fonteinen route op de motor is voor de snelle motormuizen, vergeet echter niet om ook even de tijd te nemen en te genieten van de fonteinen! 

Welke fontein bezoek jij als eerst? 

Een bezoek aan de 11 fonteinen in Friesland is tegenwoordig helemaal hot! Of je nou lopend, fietsend of rustig met de auto gaat. De keuze is aan jou welke fontein je als eerst bezoekt. Ze zijn allemaal uniek en hebben allemaal hun eigen verhaal. Vergeet tijdens je bezoek aan Friesland niet alleen te genieten van de fonteinen maar ook van de steden en prachtige natuur! Friesland heeft van alles te bieden, waar wacht je nog op?