DE ELF FONTEINEN VAN FRIESLAND

Ter ere van de culturele hoofdstad van Europa: Leeuwarden, zijn er in 2018 fonteinen geplaatst in de elf steden van Friesland. Achter elke van de elf fonteinen van Friesland zit een betekenis en een verhaal. In deze blogpost vertellen we je over deze fonteinen en wat het verhaal achter deze fonteinen zijn.

Leeuwarden

  • De fontein in Leeuwarden: De fontein in Leeuwarden is ontworpen door Jaume Plensa en staat op het Wilhelminaplein. De fontein ‘love’ bestaat uit twee 7 meter hoge, witte hoofden van een jongen en een meisje. Kunstenaar Plensa zegt dat ze ‘dromen’. De fontein staat symbool voor de kracht van taal en de menselijke geest

Sneek

  • De fontein in Sneek: de fontein ‘Fortuna’ in Sneek, ontworpen door Johan Creten, zweeft boven het water voor de Waterpoort. Het is een mannenfiguur dat staat op een bronzen bol die lijkt te zweven boven het water. De fontein vertegenwoordigt de verbinding tussen land en water.

ijst

  • De fontein in IJlst: de fontein in Ijlst is ontworpen door Shinji Ohmaki en staat in de Geeuw van IJlst. Het bestaat uit een serie van drie fonteinen die in elkaar overlopen. De fontein bestaat uit kleurrijke bloemen als element van de Friese natuur. Deze fontein van elf fonteinen van Friesland staat voor de ontwikkeling van de mens.

Sloten

  • De fontein in Sloten: de fontein ‘De Kievit’ in Sloten staat op de gracht van Sloten en bestaat uit een meisje dat op de schouders van een man staat. Het meisje heeft de kievit, wat een beschermde diersoort in Friesland is, in haar handen.

Stavoren

  • De fontein in Stavoren: de fontein in Stavoren staat in de haven en bestaat uit een groot, stenen beeld van een vis met een open bek die water spuugt. De Amerikaanse Mark Dion bedacht dit kunstwerk na het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren.

Hindeloopen

  • De fontein in Hindeloopen: de fontein ‘Flora & Fauna’ in Hindeloopen staat in de haven en is een groot, blauw en wit, porseleinen beeld van een koe doe water uit haar uier spuit. Ze heeft zich laten inspireren door de levensboom op het stadswapen van Hindeloopen. De fontein symboliseert levensenergie en wijsheid.
Workum beeld

Workum

De fontein in Workum: De fontein in Workum staat op het Noard en worden de Woeste Leeuwen van Workum genoemd. De fontein bestaat uit twee grote leeuwen waar water uit spuwt. Het kunstwerk symboliseert de verbinding tussen tijd, geschiedenis en het water.

Bolsward

  • De fontein in Bolsward: de fontein in Bolsward staat op het Broereplein en is een vleermuis dat water spuwt. Het kunstwerk is ontworpen door Johan Creten en is geïnspireerd door de afgebrande gevel van de Broerekerk.

Harlingen

  • De fontein in Harlingen: de fontein in Harlingen staan aan de Nieuwe Willemshaven en bestaat uit een groot beeld van een walvis. Het kunstwerk is ontworpen door Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla en het symboliseert de rol van de havenstad als toegangspoort tot de wereld.

Franeker

  • De fontein in Franeker: De fontein in Franeker, ontworpen door Jean-Michel Othoniel, staat op het Raadhuisplein en bestaat uit op een groot glazen beeld dat lijkt op een bloem. Het kunstwerk is geïnspireerd op het wetenschappelijke erfgoed van Franeker en symboliseert de schoonheid en het mysterie van het universum.

Dokkum

  • De fontein in Dokkum: de fontein (IJsfontein) in Dokkum staat op de Markt en bestaat uit een groot beeld van een hoekige steen. Het kunstwerk symboliseert de vruchtbaarheid en de verbindig tussen de mens en natuur.

Een hele mooie betekenis vinden wij: het symboliseren van de sterke gemeenschap in Friesland. In elke stad, op een centrale plek, een kunstwerk met een mooi verhaal. Heb jij de fonteinen al eens bezocht?