De Friese muziek

Friesland staat onder andere bekend om de eigen taal en de prachtige landschappen, maar wist je dat er ook veel Friese muziek wordt gemaakt? In de jaren 90 waren er verschillende artiesten die in het Fries zongen, en vandaag de dag zie je de Friese muziek ook steeds vaker terugkomen. Lees snel verder en kom meer te weten over de Friese muziek.

Friese taal

De Friese taal is een belangrijk onderdeel van de Friese cultuur. Door de Friese taal kan er natuurlijk ook Friese muziek worden gemaakt. Vooral in Friesland wordt Friese muziek gewaardeerd omdat het compleet anders is dan de Nederlandse muziek.

Friese muziek volkslied

Het Friese volkslied

Het Friese volkslied is een lied dat je als Fries zijnde eigenlijk wel moet kennen. Voor veel Friesen is het volkslied iets waar ze trots op zijn. De officiële naam voor het Friese volkslied is: “de âlde Friezen”. Het volkslied is geschreven en gecomponeerd door Eeltsje Halbertsma in 1876.

Ook bij voetbalclub SC Heerenveen wordt voor elke wedstrijd het Friese volkslied afgespeeld. Alle supporters staan snel op en zingen uit volle borst mee. Uitsupporters vinden het vaak overdreven en beginnen te fluiten, maar daar trekken ze zich in Friesland niks van aan!

De Fryske top 100

Friesland heeft een eigen hitlijst, namelijk: de Fryske top 100! In deze hitlijst staan bekende Friese liedjes die momenteel veel geluisterd worden. Dit is de top 10 van de Fryske top 100:

  • Nummer 1: In Nije dei (live), van De kast
  • Nummer 2: Wy kam fram Fryslân, van De Hûnekop
  • Nummer 3: Cliffs of Moher, van Gurbe Douwstra
  • Nummer 4: Fûgels, van Die Twa
  • Nummer 5: Marije Maria, van Reboelje
  • Nummer 6: It paad werom, van Piter Wilkens
  • Nummer 7: As it myn tiid is, van Gurbe Douwstra
  • Nummer 8: Fries om utens, van Rolling Home
  • Nummer 9: Foarby, van Melissa Pander
  • Nummer 10: Maten, van The Bounty Hunters feat. Johannes Rypma

Top 2000

Aan het einde van elk jaar is de top 2000 te horen op radio NPO 2. Bij dit radioprogramma kunnen Nederlanders stemmen op de beste liedjes die ooit gemaakt zijn. Ook Friese muziek staat jaarlijks in deze lijst waaruit blijkt dat de Friese muziek nog steeds wordt gewaardeerd in Nederland. Het Friese liedje dat jaarlijks het hoogste in de lijst staat is “In Nije Dei” van De Kast. In 2022 stond, het toen nieuwe lied van, de Hûnekop ook in de Top 2000. Deze band kende zijn doorbraak in 2009 tijdens het Freeze festival in Leeuwarden.

Joost Klein

Wanneer je aan de jeugd vraagt wie Joost Klein is, dan weten ze meteen over wie het gaat. Joost is een Nederlandse muzikant die in Friesland geboren is en zowel in Nederland als in het buitenland zingt over Friesland. In Duitsland heeft het liedje “Friesenjung” meer dan een maand op nummer 1 gestaan in de Duitse hitlijst! In dit nummer zingt hij over Friesland.

Op het Eurovisiesongfestival 2024 zal Joost Klein Nederland vertegenwoordigen en dit is zeer positief voor Friesland. In de videoclip is meermaals de Friese vlag te zien en Joost kennende zullen er tijdens zijn optreden wel een aantal Friese objecten voorbijkomen.

Ben jij nu ook enthousiast geworden over de Friese muziek? Begin snel met luisteren!

Picture of Marc Grondsma

Marc Grondsma

Jouw specialist voor alles wat Friesland te bieden heeft!
Heb je vragen over de blog? Neem gerust contact met me op!