DE FRIESE WADDENEILANDEN

Friesland is een plek met veel mooie natuur. De mooie weilanden, de bossen en de meren niet te vergeten. Echter steekt één gebied er bovenuit, namelijk het de Friese Waddeneilanden. Hier laat de natuur je taferelen zien die je nergens anders in de wereld kunt vinden. Het Nederlandse Waddengebied bestaat uit 8 eilanden. Hiervan zijn er 5 bewoond. De bewoonde eilanden zijn Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. In deze blog kom jij alles te weten over de laatste 4 omdat deze vallen onder de provincie Friesland.

Wat zijn de Friese Waddeneilanden?

De Friese Waddeneilanden liggen tussen de Waddenzee en de Noordzee in. Eb en vloed heeft veel invloed gehad op het ontstaan van de huidige Waddeneilanden. Deze zijn namelijk 8000 jaar geleden ontstaan. Doordat de ijstijd afgelopen was liep de Noordzee vol met water. De zeespiegel steeg. Grote hoeveelheden zand werden verplaatst naar de kust. De wadplaten kwamen droog te staan zodra het eb was en stroomden weer over als het vloed was. De geulen ertussen sleten uit met als oorzaak dat de zandplaten niet meer onderwater liepen. Hierdoor ontstonden er uiteindelijk bewoonbare eilanden. Deze hele reeks van Waddeneilanden loopt door van Nederland tot Denemarken.

Wat is UNESCO Werelderfgoed?

Sommige gebieden op de wereld worden bestempeld als UNESCO Werelderfgoed. Dit houdt in dat het een zeldzaam gebied is wat goed beschermd wordt. De Waddeneilanden maken als enige in Nederland onderdeel uit van het natuurlijke erfgoed. Het gebied vormt een enorme tankstop voor miljoenen trekvogels. Andere gebieden die tot werelderfgoed worden gerekend zijn bijvoorbeeld de Kilimanjaro in Tanzania en Great Barrier Reef in Australië.

Welke Friese Waddeneilanden zijn er? 

Nederland telt vijf bewoonde Waddeneilanden. Je kent vast het ezelsbruggetje ‘TV TAS’ wel, om te onthouden in welke volgorde de Waddeneilanden staan. TV TAS staat voor Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en SchiermonnikoogFriesland kent dus 4. In de onderstaande opsomming kun jij lezen welke dit zijn.

 • Vlieland
 • Terschelling
 • Ameland
 • Schiermonnikoog

Er zijn veel redenen om deze eilanden te bezoeken. Hoewel de eilanden dicht bij elkaar liggen heeft elk eiland een uniek iets. Wat is er nu eigenlijk bijzonder aan elk Waddeneiland?

Friese Waddeneilanden hut

Ameland

Ameland is top. Het heeft alles wat je van een Waddeneiland verwacht. Het eiland is razend populair als vakantiebestemming van Friezen. De bewoners, waarvan er ruim 3 en een half duizend zijn, zijn erg op hun vrijheid gesteld. Er zijn een aantal dorpjes waartussen een duidelijk verschil is te zien wat betreft geloof.
Op Ameland is veel te doen. Ga bijvoorbeeld genieten van een drankje op het terras, neem een excursie wadlopen of bezoek It Oerd, een prachtig natuurgebied van duinen en strand.

Vlieland

Vlieland is het kleinste bewoonde Waddeneiland in Nederland. In verhouding heeft Vlieland meer natuur dan welk eiland in Nederland dan ook. De hele westkant van Vlieland is een grote zandvlakte. Dit gebied heet ‘’De Vliehors’’. Hier oefenen militairen. Vlieland heeft maar één dorp en het eiland heeft iets meer dan duizend inwoners. Vlieland is klein maar fijn.
Op Vlieland kun je naar de vuurtoren wandelen, wat een leuke wandeling is door de mooie natuur. Ook kun je bijvoorbeeld midgetgolfen of een lekkere borrel doen bij een van de vele restaurants.

Terschelling

Terschelling is het grootste Friese Waddeneiland. Er is geen eiland waar je mooier aankomt dan op Terschelling. Het eiland heeft prachtige natuur waar je cranberry kunt vinden, maar ook een hoop Noord-Amerikaanse planten. Deze zijn er ooit per ongeluk terecht gekomen.
Er zijn geweldige activiteiten te beleven. Ga bijvoorbeeld naar de vuurtoren, naar het strand, pak een van de vele terrasjes of ga naar Oerol. Dit is een evenement waar jaarlijks duizenden mensen op af komen.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft ruim 900 inwoners. Het is het meest oostelijke bewoonde Waddeneiland van Nederland. Er is maar één dorp. Ook is er een strand dat gedeeltelijk groen is. Bijna het hele eiland bestaat uit natuur. De veerboot naar Schiermonnikoog  vertrekt vanuit Lauwersoog en loopt soms nog wel eens vast.
Op Schiermonnikoog kun je heerlijk een drankje doen. Dit kan bijvoorbeeld op het strand, bij het strandpaviljoen. Ook is het eiland uiterst geschikt om een rondje te fietsen. De prachtige natuur biedt hier een goede mogelijkheid voor. Ook kun je op een excursie naar de Engelsmanplaat, een plaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Hier kun je vele vogels en zeehonden zien.

Er zijn dus genoeg redenen om een bezoekje aan de Friese Waddeneilanden te brengen. Het is zeker aan te raden!

ACTIVITEITEN OP DE FRIESE WADDENEILANDEN

Kom jij de Waddeneilanden bezoeken, dan wil je natuurlijk weten wat er allemaal te beleven valt. Ik kan je bij voorbaat al één ding vertellen, je vervellen zal je niet! Er s ontzettend veel te doen, dan jij op een Waddeneiland eigenlijk altijd tijd te kort komt. 

Waddeneilanden bezoeken fietspad

Fietsen op de wadden

Fietsen is met stip de mooiste manier om de Waddeneilanden te verkennen. Alle eilanden zijn voorzien van kilometers fietspaden en prachtige fietsroutes. De eilanden bieden ook voldoende mogelijkheden om fietsen te huren, er is voor ieder wat wils! Of je nu gaat voor een fiets met een zitje, een lage instap, bakfietsen, ligfietsen of tandem het kan allemaal. Liever een ruigere route fietsen? Huur dan een mountainbike en cross over het strand of door de bossen. Texel is perfect om te ontdekken op de mountainbike.

Wandelen op de Wadden 

De Waddeneilanden zijn een verademing voor wandelliefhebbers van alle leeftijden. Het ene moment wandel je tussen de schapen, het andere moment stap je de duinen in. De verschillende wandelroutes leiden je over historische wegen, bospaden, schelpenpaadjes en zandweggetjes. Breng onderweg een bezoek aan de haven of vuurtorens en kom op adem in gezellig strandtenten. Wist jij dat wanneer de zeebodem tussen de eilanden droogvalt, je zelfs van het ene eiland naar het ander eiland kan wandelen. Wadlopen is zeker een aanrader en must-do voor echte wandelaars. 

Watersporten op de Wadden 

Watersportliefhebbers komen van ver om even een te worden met de natuur die het werelderfgoed de Wadden biedt. Zeil over de Waddenzee of ga coast raften, powerkiten of kano je door de branding. Droom jij al jaren van windsurf of kitesurfen grijp dan je kans en start met het volgen van lessen. De Waddeneilanden geven je de mogelijkheid om eindelijk op het board te stappen. Liever geen natte voeten? Spelen dan met de kracht van de natuur op het droge! Stap op een blokart en voel de adrenaline door je lichaam gieren terwijl jij met hoge snelheden over de kustlijst scheurt. 

Verken de Wadden met kids

Niet alleen voor volwassen, maar ook zeker voor kinderen zijn er op de Waddeneilanden genoeg kidsproof activiteiten! Doe de Lytje Minsken speurtocht op Schiermonnikoog en ga op zoek naar alle 52 plekken waar Lytje Minsken staan, breng een bezoek aan het Wakkenmuseum op Terschelling of bekijk zeehonden van heel dichtbij! Dit is maar een kleine opsomming van alle kidsproof activiteiten die er te doen zijn op de Waddeneilanden. Hoog tijd om zelf en lang te komen en te ontdekken wat de Waddeneilanden allemaal te bieden hebben! Weet jij al naar welk Waddeneiland je als eerste komt bezoeken?

Friese Waddeneilanden

Hoe kan je de eilanden bereiken?

Texel is het grootste Waddeneiland en hoort bij provincie Noord-Holland. Vanuit Den Helder stap of rijd je zo op de boot naar Texel. De overige vier Waddeneilanden horen bij Friesland. Vlieland en Terschelling zijn te bereiken via Harlingen. Voor een bezoek aan het mooie Ameland stap je op de boot vanaf Holwerd. De boot naar Schiermonnikoog vertrekt vanaf Lauwersoog.

Goed om te weten is dat Vlieland en Schiermonnikoog autoluwe eilanden zijn. In Den Helder, Harlingen, Holwerd en Lauwersoog is voldoende parkeergelegenheid voor alle bezoekers van de Waddeneilanden. Onthaasten gaat tenslotte beter zonder auto! 

MET VRIENDEN NAAR TERSCHELLING?

Terschelling staat ook wel bekend als het jeugd eiland. In de zomer zijn er veel jongeren te vinden die genieten van een heelijk vaantje in eigen land. Op Terschelling heb je twee jongeren campings, die ’s zomers gezellig vol zitten. Meer weten over jongeren campings op Terschelling ? Bekijk dan de pagina Jongerencamping Terschelling, op de website Jongerencamping.

Naast overnachten op een camping, is er op Terschelling ook genoeg te doen! Ga een dagje naar het strand of kies voor ‘echte’ activiteiten die je samen kan doen met je vrienden. Leer bijvoorbeeld met zijn allen golfsurfer op de prachtige standen. Tijd voor meer actie? Ga dan paintballen bij de paintball verering van Terschelling midden in het bos. Het bos ideaal voor een potje paintball, er zijn genoeg plekken waar je je schuil kan houden en tegelijkertijd toch mensen af kan schieten. Weet jij het potje te winnen?

Is de avond gevallen dan kan je terecht is de vele gezellig kroegen. Terschelling staat bekend om het uitgaansleven voor de jongeren. Meer weten over Terschelling en waarom dit het mooiste eiland van de Friese Waddeneiland is? Je leest het in ons blog! Kom jij van de zomer vakantie vieren op een van de Friese Waddeneilanden?

Weetjes over de Friese Waddeneilanden!

Schiermonnikoog

 • Wist je dat er op Schiermonnikoog minder dan 1000 mensen wonen.
 • In de duinen van Schiermonnikoog komen 9 soorten orchideeën voor.
 • Architect Rietveld heeft de Zwitserland bungalows op Schiermonnikoog ontworpen.

Ameland

 • Ameland heeft een schoon en gerept strand van 27 km.
 • Ameland telt meer dan 100 kilometer aan fietspad.

Terschelling

 • Terschelling is de grootste gemeente van Nederland.
 • Het eiland bestaat uit maar liefst 71.289 hectaren, dit komt doordat een deel van de Waddenzee bij het eiland hoort.
 • Er groeien cranberries op Terschelling, omdat er in de 19e eeuw een vat met cranberries is aangespoeld.
 • Terschelling heeft 4890 inwoners.
 • Er zijn 18.000 plekken voor toeristen. Dit betekend dat er bijna 5 keer zoveel plek voor toeristen is dan voor inwoners.

Vlieland

 • Zangeres Liesbeth List groeide op Vlieland op als stiefdochter van de vuurtorenwachter.
 • Bij de andere Waddeneilanden ligt het dorp in het westen maar bij Vlieland ligt het dorp in het oosten. Dat komt omdat in de 18e eeuw een deel van de west kant onderwater kwam te liggen.
 • Wist je dat er in 1799 ten noorden van Vlieland en Terschelling een schip gezonken is? Het schip heette de Lutine en had een miljoen aan boord. Het kwam vanuit Engeland en was op weg naar Hamburg. Op de nacht van 9 op 10 oktober ging het mis. Het schip voer te dicht op de kust en liet door het schieten van haar kanonnen merken dat er paniek was. Er waren diverse reddingsacties gaande vanaf de eilanden en vanuit een nabij liggend schip. Helaas was de storm fataal en stierf bijna de hele bemanning.
Picture of Redactie Slapen in Friesland

Redactie Slapen in Friesland

Heb je vragen over de blog? Neem gerust contact met ons op!