DE LEUKSTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN LEEUWARDEN, DIT ZIJN ZE!

Leeuwarden is een stad met ontzettend veel te bieden. Zo heb jij vast wel eens van de Oldehove gehoord. Wist jij dat de Oldehove bijna 2 meter het lood hangt? De toren wordt niet voor niks de Pisa van het Noorden genoemd! Maar Leeuwarden is veel meer dan alleen een scheve toren. Volg verschillende wandelroutes en kom langs de mooiste plekjes of leer meer in de verschillende musea in Leeuwarden. Benieuwd naar wat Leeuwarden allemaal te bieden heeft? Lees dan verder en kom achter de leukste bezienswaardigheden van Leeuwarden!

Bezienswaardigheden Leeuwarden stad

Wandel door Leeuwarden

De Miniature People Route behoort zeker tot een van de leukste bezienswaardigheden van Leeuwarden. Zie jij mensen naar een muur staren, dan is dit niet gek! Grote kans dat daar namelijk Miniature People verstopt zitten. Verspreid over 42 locatie in het centrum van Leeuwarden, zijn 55 taferelen van miniatuur poppetjes te vinden. Zoals de naam als zegt zijn de poppetjes ontzettend klein. Heb je een tafereeltje gevonden? Scan dan de QR code en lees meer over het verhaal! Weet jij alle 55 tafereeltjes te vinden? 

De wandelroute 11fountains: Leeuwarden is ook zeker een aanrader! Loop de route en kom langs de mooiste bezienswaardigheden van Leeuwarden. Een aantal hoogste punten uit de route zijn de Blokhuispoort, de Koperen Tuin en een aantal interessante musea. Meer over musea in Leeuwarden lees je hieronder!

Musea in Leeuwarden

Een ‘must see’ in het rijtje bezienswaardigheden van Leeuwarden zijn toch wel de verschillende musea. Leeuwarden barst van de interessante musea en er is voor ieder wat wils! Hieronder worden een aantal van deze musea toegelicht: 

  • Fries Museum

Ontdek de Fries in jezelf in het Fries Museum. Ontdek alles over de Friese steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. 

Tijdens de schoolvakanties is het een gekken huis in het museum. Een zelfportret schilderen in Gouden Eeuw-stijl of als archeoloog potscherven bij elkaar zoeken, het kan allemaal! Vergeet ook zeker niet om een bijzonder souvenir mee naar huis te nemen. In de museumwinkel vind je de leukste cadeaus met een Fries tintje.

  • Het Hersenhuis

Het klinkt misschien gek een huis dat je met hersenen speelt, maar het kan echt en is nog leuk ook! Het Hersenhuis biedt bijzondere ervaringen waarbij je merkt dat de werking van je hersenen je behoorlijk kan verrassen. De combinatie van psychologie en technologie levert soms verbluffende resultaten op. Wist je bijvoorbeeld dat stress eigenlijk best goed voor je is? En je hersenen je compleet voor de gek kunnen houden? Dit en nog veel meer kom je te weten tijdens een bezoek aan het Hersenhuis.

  • Andere Museum van Oldtimer tot Kant

In het ander museum van Oldtimers tot Kant vind je een combinatie van verschillende exposities. 

Oldtimers: houd jij van Oldtimer, dan ben je in dit museum op de goede plek! In het musea staan meer dan 30 Oldtimers, waarvan de meest van voor de Tweede Wereld Oorlog. Er staan een aantal veel geproduceerde modellen, maar ook zeker een aantal unieke exemplaren zoals een Peugeot uit 1903 (waarvan er over de hele wereld, nog maar vijf zijn). 

Textiel/kant: de vaste expositie ‘Kantreis door Europa’ laat je zien welke benodigdheden er nodig zijn voor het maken van hand geklost kant. Sinds kort is er in het museum ook een 18e-eeuwse stijlkamer toegewijd aan Maria Louise van Hessen-Kassel, de stammoeder van het huidige koningshuis.

Radio collectie: in het museumcafé vind je een mooie collectie Philips radio’s uit de jaren 30. Ook zijn er een aantal bijzondere modellen te bewonderen. Heb jij wel eens gehoord van de Kathedraal of de Lente Bode?

Treinen: het museum heeft een rijke verzameling modeltreinen. De treinen hangen aan het plafond zodat jij ze goed kan bewonderen.

Meccano: in het museum vind je een mooi collectie aan Meccano, het Lego van vroeger. Bewonder de prachtige bewegelijke bouwwerken van bijvoorbeeld de Eifeltoren of een Reuzenrad. 

Ben jij een echte musea liefhebber en heb de musea in Leeuwarden wel gehad? Dan zijn er nog veel meer leuke musea in Friesland!

Langer blijven?

Wil jij langer blijven in Leeuwarden en meer van de stad te zien? Dan zijn er genoeg locatie waar jij kan overnachten. Een van de leukste hotels in Leeuwarden is bijvoorbeeld het Oranje Hotel!