WAAR KUN JE NAAR HET BOS IN FRIESLAND?

We kennen het allemaal. De winter komt eraan en de natuur veranderd. In deze tijden is het heerlijk om er even uit te gaan en wat frisse lucht in te ademen. Het is ten slotte handig om goed geïnformeerd te zijn over de natuur in Friesland, want waar kun je bijvoorbeeld naar het bos in Friesland? Bossen zijn altijd aanraders. Je kunt er onder andere met je hond naartoe gaan, met je partner of bijvoorbeeld lekker alleen. In deze blog lees jij waar je de leukste bossen in Friesland vindt om te bezoeken.

Wat voor bossen zijn er in Friesland?

In Friesland vind je veel natuur en immers ook veel bossen. Wij hebben ze voor jou samengevat en op een rijtje gezet.

  • Rijsterbos
  • Schwartzenbergenbos
  • Leeuwarder Bos
  • Blauwe Bos
  • Hoornerbos

Deze plekken worden massaal bezocht en zijn de vlagschepen van de Friese bossenverzameling. Er zijn dus meer bossen, daarentegen zijn dit de vijf meest bezochte bossen van Friesland.

Bos Friesland Oranje

Waarom naar het bos in Friesland?

Deze bossen worden bovendien niet voor niets vaak bezocht. Wij vertellen je de leuke eigenschappen van elk bos.

Het Rijsterbos kun je vinden in Gaasterland. Het is ten slotte een van de meest populaire bossen in Friesland. Desondanks zijn er jaarlijks meer dan honderdduizend mensen die het bos bezoeken! Het bos is geschikt voor kleine kinderen, maar ook voor fanatieke wandelaars. In het midden vind je een groot centraal hoofdpad met allemaal zijpaadjes, die zeker de moeite waard zijn om te verkennen. Ook ligt het bos dichtbij het IJsselmeer bij Mirns. Dit zorgt voor een adembenemend uitzicht. De bomen die je in het Rijsterbos vindt zijn voornamelijk beuken en eiken.

Het Schwartzenbergenbos in Noardburgum is een bos dat zeker geschikt is voor een heerlijke wandeling door de natuur. Het geeft je het gevoel dat je enerzijds ver van de bewoonde wereld verwijderd bent terwijl je anderzijds eigenlijk heel dichtbij bent. Er is van alles te doen. Het is geschikt voor een picknick, hardlopen of als laatste een goede yogasessie. Je kunt er dieren bekijken en er is zelfs een uitkijktoren met een prachtig uitzicht over een meer.

Het Leeuwarder bos

Het Leeuwarder Bos is een relatief nieuw bos. Het is in de jaren 90 aangeplant. Het begon als een paar boompjes op een weiland. Nu is het een echt bos te noemen. De Gemeente Leeuwarden heeft er veel aangedaan om er een echt gevarieerd bos van te maken en diversiteit toe te voegen. Er wordt veel aandacht besteed aan dieren in het bos. Hierdoor is het heerlijk om dit bos te bezoeken, zeker als je dieren leuk vindt.

Het Blauwe bos

Het Blauwe Bos kun je vinden tussen Haulerwijk, Haule en Waskemeer. Het is een sprookjesachtig bos  die zijn naam te danken heeft aan de blauwachtige sparren. Er zijn talloze dieren te vinden in het Blauwe Bos, zoals reeën, randvogels en amfibieën. Ook op gebied van natuur is er veel variatie: Water, heide, grasland, loofbos en naaldbos. Het Blauwe Bos is misschien wel een van de mooiste natuurgebieden in Friesland. Er zijn veel wandelpaden, sommige zelfs verhard. Je kunt het bos goed bereiken met de auto.

Het Hoornebos

Het Hoornerbos is een prachtig bos, maar pas op: Het bos is te vinden op Terschelling en dus niet op het vaste land. Het ligt in het midden van het eiland, vlakbij het dorpje Hoorn. Het was op het begin enkel een dennenbos, maar tegenwoordig zijn er ook loof- en naaldbomen te vinden. Het bos is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Omdat het op een Waddeneiland is geeft het een extra twist aan de ervaring.
In het bos kun je uitstekende wandel- en fietsmogelijkheden vinden. Midden in het bos kun je een fietspad vinden. Je ervaart met dit pad de schoonheid van dit bos. Er is door Staatsbosbeheer een mooie wandelroute van zes kilometer uitgezet. Dit pad is zeker de moeite waard om even te belopen.

Waar vind ik nog meer informatie over bossen in Friesland?

Zowel offline als online kun je veel informatie vinden over waar je in Friesland naar het bos kan.
Offline kun je bijvoorbeeld een plaatselijke VVV bezoeken. VVV’s zijn altijd goed geïnformeerd over de regio en de natuur die zich daar genesteld heeft. Online zijn er talloze websites die genoeg te vertellen hebben over de specialiteiten van de Friese natuur. Verder is het een aanrader om te kijken op de website van het Staatsbosbeheer. Daar kennen ze de Friese bossen van binnen en van buiten.