WAT ZIJN DE MOOISTE WANDELROUTES VAN FRIESLAND?

Friesland! Wie kent het niet; de provincie met grote weilanden, prachtige bossen, de Waddeneilanden en niet te vergeten prachtige wandelroutes. Friesland telt tal van wandelroutes, zowel kort als lang. Zo zijn er zijn wandelroutes van een paar kilometer, 10 kilometer en zelfs wandelroutes van 283 kilometer! Maar wat zijn de mooiste wandelroutes in Friesland?

mooiste wandelroutes in Friesland lopen

De mooiste wandelroutes van Friesland op een rijtje

Natuurlijk ben je nieuwsgierig naar de mooiste wandelroutes van Friesland. We hebben daarom een paar voor jou op een rijtje gezet:

1. Stadswandeling in Leeuwarden

Tijdens de stadswandeling van 12 kilometer wandel je niet alleen door het prachtige Leeuwaarden, je loopt ook meteen de eerste etappe van het Elfstedenpad. Leeuwarden is de finishplaats van de Elfstedentocht en dit zie je terug tijdens je wandeling. Ook in de historische binnenstad barst het van de monumenten, geen wonder dat Leeuwarden in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa was. Tijdens deze route kom je langs de mooiste plekjes van Leeuwarden zoals de Oldehove en het Fries museum. Er is genoeg te zien wanneer je lekker door de stad struint. De route start op de Willemskade en is eenvoudig te volgen doormiddel van de geel-rode streepjesmarkering.

2. Wandelroute het Dassenpad in Gaasterland

Het Dassenpad in Gaasterland is een route van 2 kilometer die je meeneemt in een droge sloot met smalle paadjes. Langs het pad staan dassenbordjes. Bij elke das hoort een opdracht, die je vindt in het opdrachtenboekje. Leuk voor kleuters en kinderen die net zelf kunnen lezen.

Het Dassenpad kost € 3,50 per kind (dat is inclusief het boekje en een cadeautje). Er is geen kistje of tasje nodig om de opdrachten te doen. Het Dassenpad is te koop bij Bezoekerscentrum Mar en Klif. Vanaf het bezoekerscentrum is het ongeveer 10 minuten fietsen naar het startpunt van het Dassenpad bij de NatuurSchuur.

3. Friese kuiertocht in Witmarsum

Aan de rand van Witmarsum ligt het Flietsterbosk, een groene verassing in dit open landschap. De route van 4,9 kilometer gaat er dwars doorheen. Onderweg passeer je het kerkje waar kerkhervormer Menno Simons de basis legde voor de Doopsgezinde leer. Via de open velden kom je weer terug in het charmante dorp Witmarsum. 

Feitje: Een Kuiertocht is een korte wandelroute. Het verbaast je daarom vast niet dat het Fries voor wandelen kuierje is. Je kunt een kuiertocht makkelijk combineren met een activiteit in de omgeving, of kies ervoor om nog een Kuiertocht te wandelen.

4. Van historische terp naar terp van de toekomst

Terpen zijn belangrijke verschijningen in het Friese landschap. Historisch gezien spreken ze tot de verbeelding, ze roepen vragen op als het gaat om archeologie en ze inspireren tot nieuwe plannen en ideeën op het gebied van kunst en cultuur. De terpbewoners van vroeger waren sterk verbonden met het Wad. Die betrokkenheid is er nog steeds bij de huidige bewoners van dit gebied, maar door de aanleg van de dijken is de verbinding voelbaar verbroken.

In 2011 besloot het dorp Blije dat het anders moest. De inwoners wilden meer met het gezicht naar de Waddenzee toe wonen, leven en werken. De hoogste terp van Friesland, in Hegebeintum, laat in het landschap een deel van het oude verhaal zien. Waarom hier geen nieuw verhaal aan toegevoegd? En zo ontstond het idee om ter hoogte van Blije buitendijks een nieuwe terp te maken: de Terp fan de Takomst. Een bijzondere belevingsplek, die mensen naar het dorp en de Waddenkust trekt, waar oude verhalen verteld kunnen worden en nieuwe verhalen gemaakt.

De route Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst leidt de bezoekers in ongeveer anderhalf uur door een oud historisch verhaal naar deze locatie in het buitendijks gebied.

5. Wandeltocht: Elfstedenpad Leeuwarden

Het Elfstedenpad is dé meerdaagse wandeltocht door de provincie Friesland. Een stukje langer, 283 kilometer, dan de traditionele schaatstocht, maar dat komt omdat deze route je over de mooiste paadjes van het Friese land laat gaan. Het Elfstedenpad biedt je het beste van Friesland: van interessante cultuurhistorie in de steden tot prachtige natuur in de vorm van meren, kliffen, dijken, polders, bossen en houtwallen. 

Welke wandelroute kan ik het beste kiezen?

Weet jij echter nog niet zo goed welke route je het beste kunt kiezen? Bepaal voor jezelf hoe ervaren je bent in het maken van wandelingen. Wanneer je nog niet zoveel wandelervaring hebt, is het verstandig om eerst voor de wat korte wandelroutes te kiezen. Ben je al wat meer gevorderd in wandelen, dan kun je de uitdaging aangaan en de langere routes proberen!

Wanneer je gaat langer wandelen is het wel verstandig om je goed voor te bereiden. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met goede schoenen waarmee je de lange afstand met gemak uit kunt lopen. Daarbij is het ook aan te raden om onder andere een tasje met eten en drinken mee te nemen zodat je tussendoor wat kunt eten en drinken!

Ben jij er klaar voor?