LEUKSTE UITSTAPJES MET HET GEZIN IN FRIESLAND

Op pad in Friesland met het gezin? Van jong tot oud, je hoeft je niet te vervelen! Er is enorm veel te doen voor ouders én kind. In dit blog hebben we de leukste uitstapjes met het gezin in Friesland voor je op een rijtje gezet.

1. Het nationaal modelspoor museum

De perfecte activiteit om tussendoor te doen als je een dagje in Sneek bent met het gezin. Het Nationaal Modelspoor Museum kan je de grootste collectie van miniatuur modeltreinen van Europa bewonderen. Het museum is gevestigd in het stationsgebouw van Sneek, lekker toepasselijk dus! Zo kan je dus naast modeltreinen ook echte treinen spotten. Ook is het museum volledig kidsproof. Er zijn leuke tentoonstellingen en veel activiteiten te doen.

2. blotevoetenpad gaasterland

Zinin een avontuur? Met je blote voeten over de stenen, door de grind, door de modder, over dennenappels, door de sloot en over boomstappen? Of terwijl, helemaal één worden met de natuur? Bij het Blotevoetenpad in Gaasterland beleef je de geschiedenis van het landschap en loop je in de voetstappen van het spoor van eeuwenoude bezoekers en bewoners, zowel mens als dier. Liever geen natte voeten? Ook het ‘drogevoetenpad’ is mogelijk. Het pad helemaal doorlopen duurt ongeveer een uur en is dus een ideale activiteit om tussendoor te doen als je een dagje in Friesland bent.

3. Fries Scheepvaartmuseum

Naast het Nationaal Modelspoor Museum, is er nog een leuk museum in Sneek dat leuk is voor het hele gezin: het Fries Scheepvaartmuseum. Een museum dat de geschiedenis van de Friese scheepvaart laat zien en vertelt over de stad Sneek en omstreken. Voor kinderen is er ook een leuk onderdeel in het museum: het spannende kindermuseum. Hier kunnen kinderen zelf vlotten bouwen, spelen in een echte zeeschouw, zich verkleden in echte zeehelden en avontuurlijke games spelen. Door dit interactieve kindergedeelte van het museum is het Fries Scheepvaartmuseum beoordeelt als het beste kidsproof museum van Friesland.

4. het woudagemaal

Als je in Friesland bent, kan je hier een pronkstuk van de Werelderfgoedlijst van UNESCO bewonderen. Hoe cool is dat!? Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Dit monumentale gebouw wordt nog altijd ingezet, als het Friese water te hoog staat. Een bezoek aan het Woudagemaal is leuk voor jong en oud. Er wordt verteld over het gebruik van het gemaal, klimaatverandering en waterbeheer. Super interessant en leerzaam dus!

5. het kazemattenmuseum

In het Kazemattenmuseum wordt verteld over het verhaal van 225 Nederlandse militairen die bijna 20.000 Duitsers tegen wisten te houden tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940. Op de afsluitdijk in Kornwerderzand was de enige plek in Nederland waar de Duitsers vastliepen met hun bezetting van Nederland. Een verhaal om trots op te zijn! In het Kazemattenmuseum kan je grote bunkers bekijken, exposities bewonderen van de periode van de bouw tot de Koude Oorlog, monumenten van millitairen bekijken.

Zwemmen

6. SWIMFUN JOURE

In Friesland, maar het weer zit niet mee? Swimfun is de perfecte oplossing. Hier kan je genieten van het subtropisch zwemparadijs van Friesland en lijkt het alsof je op vakantie bent op een tropisch eiland. Voor het hele gezin is er van alles te beleven: van wildwaterbaan tot sauna.

7. varen over de friese meren

Door te varen in Friesland, leer je het geweldige Waterland van Friesland kennen. Varen over de Friese meren of door de grachten van de leuke steden en dorpen die Friesland te bieden heeft. Alles is verbonden, met de boot kan je bijna overal komen in Friesland. Wie vindt op het water zijn nou niet leuk? Kies jouw vaarroute en huur een bootje of doe een boottocht met een gids. Te boeken via: Boot huren in Friesland of benieuwd naar unieke vaarroutes in Friesland? Lees dan dit blog.

8. kameleondorp

Wie kent ze niet: Hielke en Sietse. De jeugdhelden van iedere Fries. Wat is er leuker dan de avonturen van Hielke en Sietse in het echt te kunnen beleven? Vanuit Terherne varen naar avontureneiland, klimmen en klauteren, zwemmen, door moerassen heen, zelf pannenboeken bakken én eten natuurlijk. Een dag vol spanning en avontuur. Voor de ouders is er het Cafe Vrolijk om uit te rusten onder het genot van een lekker hapje en/of drankje.

9. schaatsen in friesland

Helaas is het maar nauwelijks mogelijk om op natuurijs te schaatsen in Nederland, en dus ook in Friesland. Wel heeft Friesland twee ijsbanen die je het gevoel geven alsof je op natuurijs schaats: Thialf in Heerenveen en De Elfstedenhal in Leeuwarden. Bij deze twee schaatsbanen kan je heerlijk schaatsen met je gezin. Schaatsen huren kan er voor een mooi prijsje, vrij schaatsen, maar ook schaatsles is mogelijk. Een avontuurlijk uitje voor het hele gezin dus!