De leukste musea in Friesland

Friesland is een prachtige provincie om te bezoeken. Wil jij tijdens je bezoek ook wat leren over Friesland? Dan zijn museums een geweldige plek om meer te leren over geschiedenis en cultuur. Er zijn veel musea in Friesland. Ze zijn allemaal op hun eigen manier uniek en je zult er geen spijt van krijgen dat je er een aantal bezoekt. Wist jij dat er in Friesland in totaal meer dan 100 musea zijn? Van musea over de natuur tot aan musea over het sterrenstelsel. In deze blog vertellen wij jou waarom jij echt eens een museum in Friesland moet bezoeken!

de leukste musea in Friesland

Er zijn veel verschillende soorten museums in Friesland. De ene is heel klein en de andere groot. Hieronder staan een aantal musea die zeker het bezoeken waard zijn:

  • Keramiek museum Leeuwarden
  • Kazemattenmuseum
  • Planetarium Franeker
  • Nationaal modelspoor museum
  • Fries scheepvaart museum
  • Natuurmuseum Fryslân
  • Jopie Huisman Museum
  • Fries Scheepvaart Museum
  • Het Fries museum
  • Wrakkenmuseum Terschelling

Keramiek museum Leeuwarden

Als je Leeuwarden bezoekt, moet je zeker een kijkje nemen in het plaatselijke keramiekmuseum. Het bestaat al meer dan 70 jaar en is de perfecte plek om meer te leren over de geschiedenis van de keramiek in Friesland. De stad heeft een lange geschiedenis van pottenbakkers, en dit museum is de beste plek om alles over de traditie te leren. Het museum is gevuld met prachtig vakmanschap en is een must-see voor iedereen die iets over keramiek wil leren. Het Keramiek Museum in Leeuwarden valt gegarandeerd in de lijst van musea in Friesland die je moet bezoeken!

musea in Friesland kanon

Kazematten Museum

Op de kop van de Afsluitdijk, bij Kornwerderzand liggen de Kazematten. In het Kazemattenmuseum en in de bunkers valt het verhaal dat hier in 1940 startte weer op zijn plek. Aan de bunkers die er nog staan is goed te zien dat de bunkers zijn aangevallen door de Duitsers. Als je in het museum bent, is er een eethuis, staan er twee kanonnen en kan je verschillende bunkers bekijken. Eén bunker is van binnen te zien en laat je beleven hoe het destijds was om in de bunkers te verblijven. Durf jij het aan?

Planetarium Franeker 

Heb jij al wat kennis over het heelal en zonnestelsel? Het Planetarium in Franeker is een geweldige plek om te bezoeken om een beter begrip van het heelal te krijgen. Als je op zoek bent naar iets om te doen met de hele familie of naar een geweldige educatieve ervaring terwijl je in Franeker bent, moet je overwegen deze locatie te bezoeken. Het is een interessante plek om te bezoeken en het is ontzettend leerzaam. Het is een van de oudste planetaria ter wereld en heeft een rijke geschiedenis. Het Planetarium heeft een geweldige astronomietentoonstelling die leuk is om te verkennen. Het raderwerk, gemaakt door Eise Eisinga, vormt het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt. Een planetarium is een apparaat waarmee  de sterrenhemel kan worden getoond. Je ziet hier alle planeten mee. Ook zijn er astronomische instrumenten, een filmzaal, wisselende exposities en aandacht voor de moderne sterrenkunde.

Nationaal Modelspoor Museum

Er is iets magisch aan modelspoorwegen. Ze stellen je in staat om naar verschillende tijdperken te gaan. Als je een treinliefhebber bent, is het Nationaal Modelspoor Museum Sneek een must om eens te bezoeken. Je vindt er niet alleen een enorme collectie aan modeltreinen, maar ook een verscheidenheid aan voorwerpen die met de spoorwegindustrie te maken hebben. Het Nationaal Modelspoor Museum is een museum in Sneek voor jong en oud!

Fries Scheepvaart Museum

Het Fries Scheepvaart Museum is een museum in Sneek. Je zou denken dat het hele museum draait om de geschiedenis van de scheepvaart van Friesland, maar ook is er veel te vinden over ijssporten en de stad Sneek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Sneekweek, de Waterpoort en een zaal vol zilverwerk uit Sneek. Ook heb je er de IJszaal waar de Elfstedentocht centraal staat. In de IJszaal staat de Elfstedentocht en het schaatsen centraal, ’s winters wanneer de waterwegen bevroren waren deed men namelijk alles op de schaats. Kortom, het museum verteld je alles over de Friese wateren en het stelt zeker niet teleur!

de Friese elf steden zeilen

Natuurmuseum Fryslân

Het Natuurmuseum Fryslân is ontstaan in 1923. Zoals vele musea, is dit museum een initiatief door particulieren. Destijds besloten een paar inwoners van Leeuwarden dat er een natuurmuseum moest komen. De collectie van het museum is enorm groot. Het bestaat uit 347.000 voorwerpen die allemaal in het Kolleksje Sintrum Fryslân zijn opgeslagen. In het museum zijn ongeveer 10.000 voorwerpen te zien. Een museum in Friesland met alle mooie historie van de natuur!

Jopie Huisman Museum

Het Jopie Huisman Museum is te vinden in één van de elf steden, namelijk Workum. Het museum staat in teken van kunstschilder Jopie Huisman. Het huidige museum is het tweede museum. Deze werd geopend in 1992 en uitgebreid in 2001. De eerste locatie was geopend in 1986.
Het is een van de meest populaire museums van het noorden. In Jopie Huismans werk voert hij je mee in zijn wereld en maakt hij je deelgenoot van zijn passies. Ook zeker een aanrader voor de kunstliefhebbers!

Het Fries museum

Ontdek de Fries in jezelf in het Fries museum. Ontdek alles over de Friese steden en het platteland, leer over de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Tijdens de schoolvakanties is er in het museum ontzettend veel te beleven. Een zelfportret schilderen in Gouden Eeuw-stijl of als archeoloog potscherven bij elkaar zoeken, het kan allemaal! Vergeet ook zeker niet om een bijzonder souvenirtje mee naar huis te nemen. In de museumwinkel vind je de leukste cadeaus met natuurlijk een Fries tintje.

Wrakkenmuseum Terschelling voorkant

Wrakkenmuseum Terschelling

Eigenaar en wrakduiker Hille van Dieren verzamelt al vanaf 1975 opgedoken inventarisstukken van de vele scheepswrakken rondom het eiland Terschelling. Het museum ligt vol rariteiten uit de periode 1650 tot heden. Een spannend museum voor grote en kleine mensen. Het museum is gevestigd in een boerderij, waarvan het dragende gedeelte gemaakt is van de restanten van het Noorse barkschip CYPRIAN.

Sinds 1976 zijn er een kleine 150 scheepswrakken opgespoord. Zowel van moderne als historische schepen. Hierin zijn in de loop der jaren verschillende voorwerpen gevonden. Er worden talrijke vondsten van het strand getoond, variërend van de inhoud van aangespoelde containers tot de bekende ‘briefjes in fles’. En er is een speciale expositie over de werkzaamheden door de helmduikers op het wrak van het goudschip ‘LUTINE’. Rondom het museum staan de grote stukken opgesteld zoals ankers, kanonnen en de toren van een Engelse onderzeeboot. Achter het museum ligt de piratentuin, waar een echt piratenschip ligt!

Museum kaart

Wanneer je één van de musea in Friesland wil bezoeken is het slim om vooraf al een kaartje te regelen. Ook een museumkaart is een handige oplossing. Met een museumkaart heb je de mogelijkheid om in een jaar voor 59,90 euro maar liefst 400 musea te bezoeken. 
 
Nu liggen deze musea natuurlijk niet allemaal in Friesland, toch blijft dit een goede oplossing om goedkoop verschillende locaties te bezoeken. Hou je het liever bij 1 of 2 in een jaar? Dan is het verstandiger om gewoon losse kaartje te kopen. Wanneer je een kaartje wil kopen, bekijk dan vooraf even de website van de ANWB, zij bieden vaak kortingen aan op verschillende uitjes, waaronder ook op musea!

Voor welk museum kies jij? 

Bovenstaande genoemde musea zijn natuurlijk niet de enige musea die je in Friesland kan bezoeken. Door de hele provincie zijn nog tientallen andere musea te vinden. Bovenstaande is een selectie van diverse musea met allen een ander thema. Naast musea bezoeken, is er natuurlijk nog veel meer te doen in Friesland? Benieuwd? Lees dan een van onder andere blogs! Is het na deze blog duidelijk geworden welke musea in Friesland jij gaat bezoeken? Voor ons in ieder geval wel! 

Picture of Marc Grondsma

Marc Grondsma

Jouw specialist voor alles wat Friesland te bieden heeft!
Heb je vragen over de blog? Neem gerust contact met me op!