WAT GA JIJ DOEN OP BEVRIJDINGSDAG IN FRIESLAND?

Op 5 mei vieren we dat we sinds de bevrijding van Nederland in 1945 in vrijheid leven. Ook staan wij stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Bevrijdingsdag is een dag vol activiteiten. De Nationale Viering van de Bevrijding begint ieder jaar in een andere provincie met een programma rond de 5 mei-lezing. Vervolgens wordt het bevrijdingsvuur ontstoken; wat het startsein betekent voor de Bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten. We sluiten 5 mei feestelijk af met het 5 mei-concert op de Amstel. 5 mei is dus echt een dag om te vieren dat wij in vrijheid leven! Wat de leukste activiteiten in Friesland zijn op Bevrijdingsdag 2023 in Friesland, vertellen we je in dit blog!

Bevrijdingsdag in leeuwarden

Bevrijdingsfestival Leeuwarden

Zoals elk jaar is er enorm veel te doen op Bevrijdingsdag heel Nederland. De nationale viering van Bevrijdingsdag vindt plaats in Amsterdam en in alle andere provinciehoofdsteden vinden verschillende bevrijdingsfestivals plaats. Over het bevrijdingsfestival in Leeuwarden is echter nog niet veel bekent. De locatie van het festival zal op verschillende locaties zijn en over de artiesten is (nog) niks bekend. Wel is bekend, dat het bevrijdingsfestival gratis zal zijn.

Andere activiteiten in Leeuwarden

De veteranendag wordt op 5 mei in de binnenstad van Leeuwarden gehouden met zo’n 250 veteranen. Er is een optocht in Fryslan in antieke legervoertuigen van Keep Them Rolling. Net als vorig jaar brengen zij Vrijheidsmaaltijdsoep rond in onze provincie. Ze eindigen in Leeuwarden waar het defilé plaatsvindt op het Wilhelminaplein.

Overnachten in Leeuwarden

Naar het bevrijdingsfestival geweest in Leeuwarden en geen zin om helemaal naar huis te reizen? Overnacht dan in Leeuwarden! Leeuwarden heeft genoeg hotels en B&B’s in het centrum, waar je binnen tien minuutjes bent vanuit het festivalterrein:

  • Fletcher Hotel-Paleis Stadhouderlijk hof
  • Post-Plaza Hotel
  • Oranje Hotel Leeuwarden

Meer weten over deze hotels? Lees dan dit blog: Hotels in het centrum van Leeuwarden

 

Bevrijdingsfestival

Bevrijdingsfestival Fryslân | Leeuwarden

De vrijheid vieren doen we natuurlijk ook op Bevrijdingsdag in Friesland. Houd jij wel van een feestje, dan is het bevrijdingsfestival Fryslân zeker een aanrader!

 

Het gratis toegankelijk bevrijdingsfestival is na twee jaar Corona eindelijk weer terug in de open lucht! Dit jaar staan we stil bij het thema ‘vrijheid’. In Fryslân gebeurt dit op Bevrijdingsdag met een festival in de binnenstad van Leeuwarden. Er is muziek, een kinderfestival en veel ruime voor inhoud, gesprekken en ontmoetingen. Ook staan we stil bij de huidige oorlog in Oekraïne.  

“Juist nu zien we dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn, maar iets waar we continue aandacht voor moeten hebben”, zegt Jorrit Volkers namens Bevrijdingsfestival Fryslân. De situatie in Oekraïne krijgt ruimhartig aandacht met muziek en ruimte voor ontmoeting en gesprek. Ook kinderen werken aan het thema door het knutselen van honderden vredesduiven. “Laten we met z’n allen beseffen hoe groot de waarde van onze vrijheid is en hoe fragiel die vrijheid tegelijk is”, zegt Volkers. “Onze gedachten gaan uit naar iedereen die persoonlijk getroffen wordt door de oorlog in Oekraïne.”

Verder komen er Twee WOII-veteranen vanuit Canada en maakt de jaarlijkse Friese Veteranendag ook zeker deel uit van het festival. 

Wat betreft het feestje hoef je niet bang te zijn, die komt er zeker! Verspreid over 7 verschilde podia in het centrum is er een breed muzikaal programma. De zeven podia zijn: 

  1. Mainstage
  2. Sena performers stage
  3. Student stage
  4. Prinsentuin stage
  5. Dance stage
  6. Noardewyn
  7. Omrop Fryslân

Naast landelijke bekende artiesten als Suzan & Freek en Blaudzun, zullen er ook provinciale helden gaan stralen op de bühne. Meer informatie over het festival, de artiesten en het programma van 2022 vind je op de website van Bevrijdingsfestival Fryslân!

Overige activiteiten op Bevrijdingsdag in Friesland

Op 5 mei organiseren de Odd Fellows een bijzondere lezing. De lezing heeft als thema “Vrijheid, bevrijding van Friesland en de rol van onze Kazematten”. Het gaat over de periode van 1940-1945 in Friesland en met name war er zich in Súdwest-Fryslân heeft afgespeeld. Jan Drost, vrijwilliger van het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand, geeft de lezing.

Naast het bevrijdingsfestival in Leeuwarden, gaat er in Harlingen ook feest gevierd worden. In het centrum van Harlingen vindt op 5 mei een bevrijdingsfeest plaatst. Het is een feest met muziek, optreden en activiteiten anno nu, maar met de sfeer en smaak van toen! 

Wat ga jij doen op Bevrijdingsdag in Friesland?