KEN JIJ PIET PAULUSMA AL?

Piet Paulusma, ook wel Pieter of Pyt Paulusma genoemd is een Nederlandse weerman. De toen nog vrij onbekende Piet Paulusma deed in de jaren zeventig een cursus genaamd ‘Wij en het weer’. Meer dan 40 jaar later is hij misschien wel de populairste weerman van het land. Veel mensen vragen hem af hoe hij het vol kan houden. Hij zei zelf ‘Zolang je ervan kan genieten, kan je het volhouden’. Hij is zijn carrière begonnen bij de PTT, tegenwoordig is dat KPN. Daar deed hij de calculatie, dat lijkt niet veel met het weer te maken te hebben, maar niks is minder waar. Om het weer te voorspellen heb je die kunde hard nodig, en dat heeft Piet. Daar kwam de omroep van Friesland, Omrop Fryslan, ook achter toen ze hem in 1985 lieten debuteren op de radio als weerman. Iedereen die af en toe naar de televisie kijkt weet het, hij presenteert nog elke dag het weer. Voor welke omroep hij dat doet verandert nog wel eens.

Piet Paulusma storm

Bij welke zenders heeft Piet Paulusma gezeten?

Zoals net al is verteld, is Piet voor allerlei verschillende omroepen bezig geweest. Zijn carrière als weerman is begonnen bij Omrop Fryslân . Hier is hij nog altijd actief en presenteert het weer op de radio en televisie. Dit doet hij ook voor RTV Noord. In 1996 kwam hij terecht bij de landelijke zender SBS6, het weerprogramma genaamd Piets weerbericht werd elke dag vanuit verschillende locaties in heel Nederland uitgezonden. 

Dit hoorde eerst bij het nieuwsprogramma van SBS6, genaamd Hart van Nederland. Maar later, in 2003, kreeg het vanwege grote populariteit een eigen vermelding. Dit duurde zo’n 4 minuten lang, maar toch was het enorm populair want het zorgde elke dag miljoenen kijkers. Dit is natuurlijk niet zonder reden, want hij zorgde altijd voor vernieuwingen om het voor de kijker zo leuk mogelijk te maken. Door zijn bekende uitspraak ‘oant moarn’ wat tot morgen betekent, werd hi in 1999, 2000 en 2006 verkozen tot weerman van het jaar. Op zijn hoogtepunt kreeg hij wel 100 uitnodigingen van evenementen om vanaf daar het weer te presenteren. Voor SBS6 presenteerde hij meer dan 8000 keer het weer, dit komt neer op tweeëntwintig jaar. Hij heeft onder andere voor de volgende nieuwszender het weer gepresenteerd:

  • Omrop Fryslân
  • SBS6
  • RTV Noord
  • Omroep MAX
  • NPO Radio 5
  • Harlinger Courant

Die laatste, de Harlinger Courant is misschien niet een hele bekende krant. Maar die krant komt uit de plaats waar hij woont Harlingen. Harlingen is de belangrijkste plek om naar een van Friesland zijn eilanden te gaan. Wil jij hier meer over weten, lees dan deze blog.

Wat is Piet Paulusma zijn voorspelling voor 2021?

De zomer is nog niet officieel begonnen, maar de temperaturen liggen al aardig hoog. Piet Paulusma heeft voor de zomer van 2021 al een voorspelling gedaan. Met de warmte komt het in ieder geval wel goed, net als vorig jaar wordt het een zomer met warmte- en hittegolven. Er komen veel dagen waarin je buiten eigenlijk niks anders kan doen als zwemmen en in de avonden blijft het erg lang warm. Hij zei dat het zomaar een zomer zou kunnen worden met veel variatie in het weer. Hier wordt mee bedoelt dat het af en toe snel kan dalen in temperatuur, om vervolgens heel snel te stijgen. Ook verwacht hij dat er veel buien kunnen vallen, die voor de nodige overlast zorgen. Maar net zoals altijd is een voorspelling altijd een voorspelling dus je kan er niet zeker van zijn. Het beste advies is om het gewoon van dag tot dag aan te zien.