DE FRIESE ELF STEDEN, HEB JIJ ZE AL BEZOCHT?

Wat Friesland misschien wel het meest bekend heeft gemaakt zijn de Friese elf steden. Deze elf steden zijn de enige steden in Friesland met stadsrechten en worden omsingeld door honderden kleine dorpjes. Deze elf steden staan vooral bekend om hun historische achtergrond en niet om hoe groot de steden zijn. Iedere stad kent zijn eigen bezienswaardigheden en elke stad heeft iets unieks te ontdekken. Nieuwsgierig geworden naar wat de Friese elf steden allemaal te bieden heeft? Lees dan verder in dit blog! 

Om het even duidelijk te maken, zijn de Friese elf steden hieronder opgesomd:

 • Bolsward
 • Harlingen
 • Franeker
 • Dokkum
 • Leeuwarden
 • Sneek
 • IJlst
 • Sloten
 • Stavoren
 • Hindeloopen
 • Workum

Van Leeuwarden tot Hindeloopen

Wanneer je de Friese steden wilt bezoeken is er geen stad die de voorkeur krijgt, alle steden zijn namelijk de moeite waard. Hieronder lees je kort wat iedere stad uniek maakt en waarom je alle elf steden moet bezoeken. 

De hel van het Noorden

Zoals al eerder benoemd heeft iedere stad iets unieks te bieden. Liwwadden, of te wel Leeuwarden is de hoofdstad van de Friese provincie en heeft genoeg te bieden. Het heeft een toren die nog schever staat dan de toren van Pisa en heeft misschien wel het mooiste centrum van Nederland, echter is dit nog een groot bewaard geheim. 

Van Leeuwarden ben je niet ver verwijderd van Dokkum. Je stapt op de fiets en je bent met anderhalf uur in het mooie Dokkum. De meest Noordelijke stad heeft een rijke geschiedenis, je kunt er winkelen en de Waddenzee ligt in je achtertuin. Als je in Dokkum bent geweest vergeet dan geen bezoekje te brengen aan het Birdaard, hier vind je namelijk het standbeeld van Maarten van de Weijden! 

De hel van het noorden, ook wel bekend uit de rit van 1963, start bij Harlingen en Franeker. De havenstad Harlingen is de enige havenstad van Friesland waar het water heilige grond is. Harlingen heeft een ontzettend mooi verleden en dat is nog steeds terug te zien als je de stad bezoekt. De oude pakhuizen, unieke gevels en de binnenhaven geven een sfeervolle uitstraling. Uit de haven van Harlingen vertrekt ook de veerboot naar diverse Waddeneilanden die Friesland rijk is. Vanuit Harlingen is het maar een klein stukje op de fiets, met de bus of motor richting Franeker. Franeker is een universiteitsstad en kent net zo’n geschiedenis als Harlingen. Het heeft historische parels en een bezoekje aan de fontein en het planetarium mag niet ontbreken. 

Het hart van Friesland

Bolsward, Sneek en IJlst vormen het hart van Friesland. Om maar met Bolsward te beginnen, de stad waar de Friese fiets Elfstedentocht vanuit vertrekt. Deze Hanzestad is een pareltje ontstaan op drie terpen. Bolsward heeft naast het centrum waar gewinkeld kan worden ook een rijke geschiedenis met monumentale gebouwen en panden. Onder andere het stadhuis en de Broerekerk mogen niet ontbreken bij een bezoek aan Bolsward. De Watersportstad Sneek is een logisch vervolg van uw bezoek aan de Elf steden vanuit Bolsward. Deze watersport stad staat voornamelijk bekend om de Sneekweek en alle watersporten op het Sneekermeer. Ontdek zelf hoe leuk Snits is! 

De volgende stad op de route is IJlst, een klein stadje die in de schaduw van Sneek ligt. Echter heeft IJlst ook het nodige te bieden. IJlst heeft een rivier met het karakter van een stadsgracht en ook IJlst heeft een fontein die de nodige bezoekers trekt. Wat veel niet weten is dat iedereen een connectie heeft met IJlst, want wie is er vroeger nou niet begonnen op de typische schaats ‘houtjes’, deze zijn namelijk afkomstig uit Drylts! 

de Friese elf steden zeilen

Een bezoek aan het Ijsselmeer

In het Zuidwesten van Friesland ligt de kleinste stad van de elf steden, namelijk Sloten. Deze stad is een knusse trekpleister en een echte watersport trekpleister. Naast de watersport heeft Sloten een prachtige oude binnenstad met karakteristieke woonhuizen. Een bezoek aan de korenmolen van Sloten kan niet ontbreken bij je bezoek aan sloten. Het houdt in het Zuidwesten van Friesland niet op met watersport steden; Stavoren, Hindeloopen en Workum liggen ook aan het IJsselmeer en hier bruist het gedurende het hele jaar van de watersporters. Naast de watersport liggen deze steden in een prachtige groene natuur. Stavoren wordt gekenmerkt als het Friese Kopenhagen en Hindeloopen wordt vergeleken met een oud middeleeuws dorp. De Friese steden in het Zuidwesten van Friesland zitten boordenvol verhalen en er is genoeg te ontdekken. Een omgeving die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Friesland.

De Friese elf stedentocht

Bij de Friese Elf stedentocht wordt natuurlijk gedacht aan de tocht op de schaats. Echter was de Elfstedentocht op de schaats van 7 februari 1912 de aanleiding om ook een tocht op de fiets te organiseren. Ieder jaar wordt op Pinkstermaandag de Friese fiets Elfstedentocht gereden, op deze ochtend vertrekken er ieder jaar zo’n 15.000 sportievelingen. In Bolsward de mooiste dag van het jaar! Inmiddels is de fiets en de schaats niet meer het enige vervoersmiddel waarop de Elfstedentocht wordt verreden. Inmiddels wordt hij ook op de motor verreden en wordt de tocht zelfs gewandeld. Genoeg mogelijkheden dus, geen excuus om er onder uit te komen om ooit de tocht af te leggen!

Friesland, waarom niet?

Zoals gelezen heeft Friesland van alles te bieden en staan de elf steden centraal in dit verhaal. Er is ieder jaar genoeg te bezoeken en te ontdekken in Friesland, wat ervoor zorgt dat Friesland steeds populairder wordt onder de Nederlander, Duitser en Belg. Een bezoek aan Friesland lijkt een soort bucketlist ding te worden. En als je Friesland dan bezoekt, vergeet dan niet de elf steden te bezoeken. Deze Friese elf steden zijn pittoresk, hebben veel geschiedenis en er is van alles te beleven. De afwisseling tussen natuur en stad is prachtig. Wacht niet met boeken, Friesland is geweldig!