DE FRIESE ELF STEDEN EN HAAR EVENEMENTEN

Wat zijn de Friese elf steden? De Friese elf steden zijn 11 Friese steden die stadsrechten hebben gekregen. Stavoren was de eerste stad in Nederland die stadsrechten kreeg, dit vond plaats in 1061. Het duurde lang voordat er meer steden in Nederland en Friesland volgden. Hindeloopen is de tweede stad in Friesland waar dit gebeurde, vermoedelijk was dit in 1225. Hindeloopen, onderdeel van de Friese 11 steden, had weinig inwoners, daarom vonden veel mensen het gek dat ze hun eigen stadsrechten kregen. De reden dat Hindeloopen uiteindelijk stadsrechten kreeg is omdat het een belangrijke handelsplaats was in de 13 eeuw. In dit blog lees je meer over de Friese elf steden en over de Elfstedentocht.

Alle Friese elf steden

Alle Friese elf steden zijn hieronder voor je op een rijtje gezet. Wil je meer weten over al deze steden? Op onze steden pagina vind je meer informatie over alle Friese 11 steden.

  • Leeuwarden
  • Sneek
  • IJlst
  • Sloten
  • Stavoren
  • Hindelopen
  • Workum
  • Bolsward
  • Harlingen
  • Franeker
  • Dokkum

De tocht der tochten

Iedereen kent het wel, de Elfstedentocht. Het is de bekendste schaatstocht op natuurijs in Nederland. Een andere naam voor de Elfstedentocht op de schaats wordt ook wel de tocht der tochten genoemd. Dit komt door de afstand van ongeveer 200 kilometer en de historie van de 11 stedentocht. De tocht is voor het eerst gereden in 1909. De Elfstedentocht op de schaats kan alleen doorgaan en worden gereden als de winter streng genoeg is en het ijs overal dik genoeg is. Een enkele keer is het al voorgekomen dat de tocht niet niet door kon gaan doordat er bijvoorbeeld onder de bruggen nog geen ijs lag of omdat het ijs nog niet dik genoeg was. Dat was voor vele Nederlanders een grote teleurstelling!

Er is 15 keer een officiële Elfstedentocht geweest. Van de 15 officiële edities staat er één editie bekend als ‘de hel’. Dit was de tocht van het jaar 1963, de omstandigheden waren zo koud en bar dat dit ‘de hel van 63’ wordt genoemd. Dit komt mede omdat het zo’n koude winter was. Veel mensen hebben de tocht uiteindelijk niet kunnen uitschaatsen, omdat de omstandigheden slecht waren. De laatste keer dat de 11 stedentocht is geschaatst op natuurijs was in 1997.

de Friese elf steden stad

De Friese fietselfstedentocht

Naast de Elfstedentocht op de schaats, wordt er ieder jaar op Pinkstermaandag ook een tocht op de fiets verreden. De Elfstedentocht op de fiets werd voor het eerst gefietst in 1912. Dit is een tocht van 235 kilometer. De start en finish van deze tocht zijn in de stad Bolsward. Elk jaar doen er rond de 15.000 mensen mee aan de fietselfstedentocht. De tocht begint in de ochtend om 05:00 uur en om de 8 min vertrekt er een groep van zo’n 650 mensen. Je moet bij alle 11 steden een stempel halen, en dit binnen 24 uur! Vanaf 1912 heeft het altijd de 11 steden rijwieltocht geheten. Dit is in 2009 verandert in Fiets Elfstedentocht, de reden hiervan is omdat het beter bij het taalgebruik van Nederland hoort. De tocht wordt sinds 1947 elke pinkstermaandag georganiseerd en gefietst.

Pak jij de step?

In de afgelopen jaren zijn er naast de schaats en fiets editie ook andere vormen van Elfstedentochten bij gekomen. Zo werd er de afgelopen 34 jaar ook een tocht verreden op de step. Deze tocht op de step is 230 km lang. Het heeft bijna dezelfde route als de fietsroute. De start begin op Eerste Pinksterdag om 00:00 in de nacht. Ook voor deze tocht heb je 24 uur om de tocht te halen. De meest mensen doen er tussen de 15 en de 17 uur over om de tocht te rijden. Wil je graag de step Elfstedentocht afleggen en volledig ontspannen aan de start verschijnen? Boek dan een hotel in Leeuwarden, of boek een bed & breakfast aan het water!