DE MOOISTE DORPEN VAN FRIESLAND, BEN JIJ ER AL GEWEEST?

Zeg je Friesland, dan denk je waarschijnlijk aan de Friese elf steden en de elf stedentocht. Maar naast deze elf steden kent Friesland ook prachtige dorpen, die zeker het bezoeken waard zijn! Ben jij benieuwd naar de mooiste dorpen van Friesland? Je leest het hier! In dit blog vertellen wij je over de elf mooiste dorpen van Friesland.

De mooiste dorpen van Friesland vind je in het zuidwesten. Zuidwest Friesland telt maar liefst 140 dorpen, allemaal gezellig en met een eigen identiteit. Sommige dorpen zijn zelfs groter dan één van de elf steden, wie had dat verwacht!

Hieronder vind je de elf mooiste dorpen van Friesland.

1.       Balk

Wist je dat het dorp Balk letterlijk is ontstaan vanuit een balk? Over de Luts (een rivier die dwars door het centrum loopt) is ooit een balk gelegd, waarna het dorp Balk is ontstaan. In de 18e eeuw stond Balk bekend om de boterhandel. Tijdens de dorpskuier langs de Luts, vertelt een gids je meer over Balk, oude gebouwen, het boterverleden en de geschiedenis van het dorp. De dorpswandeling start van het It Bûterhûs, waar een keerlijk kopje koffie of thee met een stukje boterkoek op je te wachten staat! 

Zoek je nog een leuke plek in Balk om te overnachten? Dit kan in het It Bûterhûs! In het monumentale pand bevinden zich drie appartementen vernoemd naar de elementen van het Gaasterland: ZON, BOS en WATER. 

Wanneer je dan toch in de buurt bent, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan het verdronken land Elahuizen. Door de wind is in 1680, stuwde het water zo hoog dat het hele dorp verdronken is. Vaar naar de zwart-gele kardinale boei in het Friese meer de Fluessen en bekijk waar vroeger de kerk van Elahuizen stond.

Ben je niet zo van de geschiedenis? Geen probleem! Balk is een levendig (watersport)dorp met gezellige terrasjes, een leuke winkelstraat en passerende bootjes. Kom gezellig winkelen of geniet van het mooie weer op het terras! 

2.       Heeg

Heeg is een eldorado door watersportliefhebbers, maar er is veel meer dan dat! In het dorp zijn nog altijd sporen te herkennen van de florerende (paling)visserij, scheepvaart en handel. Ontdek Heeg met een mooie wandeling door het dorp en zie de geschiedenis in de prachtige gevels, winkels en monumentale gebouwen. 

Is het na de wandeling tijd voor een hapje en een drankje? Kom dan naar het gezellig centrum of geniet van een borrel, lunch of diner op de terrasjes gelegen aan het water.

Wanneer je op het ‘juiste’ moment kom kun je misschien wel een van de regelmatig georganiseerde evenementen meepakken! Heechspanning op Hemelvaartsdag is een begrip, maar ook het Heechersimmerfestival wil je niet missen.  

Wil je meer van de omgeving en natuur zien? Huur dan een bootje en vaar je langs de Poelen route. Het Poelengebied is een aaneenschakeling van meertjes, smalle slootjes en kreekjes. De vaarroute voert je langs boerderijtjes, een klokkenstoel en een vogelkijkspot, waar het rijke vogelleven bekeken kan worden.

In Heeg is dus genoeg te doen en voor ieder wat wils!

mooiste dorpen van Friesland Joure

3.       Joure

Joure is een dorp met een stedelijk karakter. In Joure heb je alles voor een heerlijk dagje ontspannen. Breng een bezoek aan het subtropisch zwembad of komt tot rust in de wellness. Ben je meer van de kunst en cultuur, neem dan een kijkje in een van de galerieën of breng een bezoek aan een van de musea. Museum Joure is hierbij zeker een aanrader!

Wist je dat Joure dé bakermat was van de bekende Douwe Egberts en Pickwick thee? In Joure is het allereerste winkeltje van Douwe Egberts te vinden. In Museum Joure leer je alles over de geschiedenis van Joure. Goed om te weten is, dat er in juli en augustus demodagen zijn in het museum. Iedere dinsdag- en donderdagmiddag zijn er demonstraties in het museum, bijvoorbeeld van de koffiebranders, de zilversmid, de drukkers of de koperslager. Ook staan op deze dagen rondleiders klaar om je meer te vertellen over de vaklieden èn draait regelmatig de fraaie theepakjesmachine.

Wil jij meer over de geschiedenis van Joure weten? Maak dan een ‘Jouster kuierke’ en kom alles te weten over dit prachtige historische dorp.

De Friese ballonfeesten zijn ook zeker een aanrader! Het is hét evenement van Joure. Tijdens het vijf dagen durende feest kun je je samen met familie en vrienden versteld staan van aan alle vormen luchtballonen. Een motor, hond of een complete molen; je kan ze allemaal tegenkomen! Blijf je liever met beide benen op de grond, genieten dan van livemuziek, de kermis, foodtrucks en nog veel meer.

4.       Koudum

Koudum staat bekend als het ‘warme hart’ van Friesland. Door de centrale ligging tussen de Friese meren en het IJsselmeer is Koudum de ideale uitvalsbasis. Op de Friese meren kan je eindeloos genieten van de watersportmogelijkheden. Kom varen, zeilen, suppen of flyboarden, het kan hier allemaal!

Naast de watersport is er volop ruimte voor wandel- en fietstochten. Leer Koudum nog beter kennen door een Escapeloop. Of ontdek de pittoreske dorpjes in de omgeving tijdens een kuiertocht.

De Martinikerk in Koudum is ook zeker het bezoeken waard. De kerk stamt af uit het jaar 1857 en beschikt over een toren met twee geldingen en een ingesnoerde spits. De kerk heeft een doophek en twee herenbanken die afkomstig zijn uit de 17e eeuw. De orgel uit 1858 die tot heden gebruikt word is gemaakt van de vervangen orgel uit 1651. Kom je langs om het rijksmonument zelf te ontdekken?

5.       Langweer

Langweer is het ideale startpunt voor een prachtige zeiltochten. Door de centrale ligging in het Friese meren gebied, heb je de meren voor het uit kiezen. 

Sta jij liever met beide benen op de grond? Maak dan een wandeling door de gezellige buurt en kom erachter waarom de zwaan uit het dorpswapen passend is voor Langweer. In het kleine, maar gezellig centrum vind je de echte highlight van het dorp. Namelijk de prachtige oude gebouwen met een rijke historie. 

Is het tijd voor een hapje? Dan zit je hier zeker goed, in Langweer zijn volop horecagelegenheden aanwezig. Ook voor een overnachting hoe je je geen zorgen te maken. Kom bijvoorbeeld overnachten in het Het Schipshuys!

6.       Lemmer

Is tijd voor een relaxed dagje uit, dan ben je in Lemmer op het juiste adres. Het strand, de geschiedenis en de gezellige terrasjes van Lemmer zijn de ingrediënten voor een dagje relaxen. 

Toch zit er aan de ‘niks-moet-alles-mag-dag’ één voorwaarde, namelijk een bezoek aan het Woudagemaal. ’s Werelds grootste, nog werkende stoomgemaal van de wereld en een van de UNESCO Werelderfgoederen. 

 

Naast een bezoek aan het Woudagemaal, is er in Lemmer genoeg te doen! Maak een mooie strandwandeling en ontdek het centrum van Lemmer. Neem een kijkje in het Tony Leenes Indian Motorcycle Museum of kom gezellig borrelen, lunchen of dineren bij een van de gezellige restaurantjes. 

Ben je in de buurt, dan is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen op de Orchideeën Hoeve. Dit ligt op slecht 15 minuten rijden van Lemmer. 

7.       MAKKUM

Makkum is de ‘place-to-be’ wanneer je opzoek bent naar een groot strand, een gezellige boulevard en een levendig historisch dorpscentrum. Breng een bezoek aan Makkum Beach en dwaal rond over de boulevard. Het centrum van Makkum biedt het genoeg keuze om te genieten van een terrasje en een hapje te eten in een van de leuke restaurantjes. 

In elk onevenjaar worden de Visserijdagen georganiseerd. Deze dagen zijn gevuld met vele activiteiten voor jong en oud, zoals een markt, wedstrijd palingroken, vlootschouw, muziek en nog veel meer. Er is voor ieder wat wils, en iedere keer weer net nieuwe verrassende onderdelen.

Benieuwd naar de natuur van Makkum? Bezoek dan het natuurgebied de Makkumersúdwaard. In dit natuurgebied kun je goed vogels kijken en heb je een mooi uitzicht op het IJsselmeer. 

8.       OUDEGA (SWF)

Oudega ligt direct aan het water van de Oudegaaster Brekken en is perfect voor waterliefhebbers. Huur een bootje, ontdek de Friese meren en vaar onder toezicht van nieuwsgierige koeien langs de mooie (fluiter)vaarroutes. 

Sta je liever op het droge, dan is er in het dorp zelf is er genoeg te bewonderen. Oudega is een klein dorp met een rijke geschiedenis. Dit is terug te zien in de historische huisjes aan de grachten, de kleine witte bruggetjes en de gezellige haven. 

Langs het fietspad van Oudega naar Workum staat de oudste en grootste spinnekopmolen van Fryslân, het Doris Mooltsje. Gelegen aan de Oudegaaster Brekken is de molen geschikt voor de bemaling van de kleine polders. Stap op de fiets en zie het Doris Mooltsje in actie.

Let wel op! In Friesland vind je maar liefst drie Oudega’s! Voordat je het door hebt zit je in de gemeente Smallingerland of De Friese Meren. Niks mis mee, maar een eind uit de richting. Zorg voordat je naar Oudega afreist dat je op de juiste Oudega navigeert; Oudega SWF oftewel Súdwest Fryslân.

9.       OUDEMIRDUM

Oudemirdum is het groene hart van Gaasterland. Spring op de fiets of trek je wandelschoenen aan en maak een tocht door de mooie natuurgebieden. Laat je betoveren door de kliffen aan het IJsselmeer of breng een bezoek aan het Rijsterbos. In het bos zijn er verschillende wandelmogelijkheden; volgen de rode of de blauwe paaltjes, ontdek de ‘hippe heksen en paddenstoelen’ route of waal zelf rond! 

Vergeet ook het Sybrandy’s speel- en natuurpark, erg leuk voor de wat jongere kinderen. Wist je dat Sybrandy’s speel- en natuurpark al meer dan 50 jaar het goedkoopste attractiepark van Nederland is? In dit overzichtelijke park kunnen kinderen tot ongeveer 13 jaar zich prima vermaken in meer dan 40 verschillende attracties en speeltoestellen. Verder park heeft pas een belevenispad aangelegd waar je op voeten de natuur kan ontdekken. 

Benieuwd naar het bestaansrecht van het dorp? Laat je dan onderdompelen in de Kerk en de Alde Buorren. In het centrum van het dorp vind je gezellige winkeltjes en terrasjes waar jij na een wandel-, natuur- of fietsdag terecht kunt voor een hapje en een drankje. 

10.     TERHERNE

Wist je dat het dorp Terherne, ook wel bekend staat als het kameleondorp? Terherne is de thuishaven van ‘ de schippers van de Kameleon’. In het centrum van Terherne vind je het kameleondorp, bekend van de avonturen van de tweelingbroers. In Kameleon Terherne kan je deze avonturen net zoals in de boeken en films van Hielke & Sietse zelf beleven!

Zijn de avonturen van Hielke en Sietse je toch iets te veel? Geen probleem, er is nog veel meer te beleven. Stap op de fiets of ontdek het dorp te voet. Breng een bezoek aan Atelier Kloeke Klodders een laat je creativiteit de vrije loop. 

Ben je in de zomer in Terherne? Dan moet je zeker een wedstrijd van het skûtsjesilen bijwonen. Je weet niet wat je ziet. Het hele dorp staat op z’n kop voor deze traditionele zeilwestrijd!

Meer zien van Terherne, neem dan een kijkje in een van de havens. In de havens tref je prachtige klassieke schepen die de haven een bijzondere sfeer meegeven en je meenemen terug in de tijd.

11.     WOUDSEND

Woudsend is door de unieke ligging tussen het Heegermeer en Slotermeer een echt watersportdorp. Het dorp heeft de sfeer van vroeger behouden, met het comfort van nu!

Ontdek meer over de historie van Woudsend en waan je door de smalle steegjes tijdens een Elf stegenwandeling door het dorp. Vind verrassende doorkijkjes en bekijk prachtige gerestaureerde panden. Vergeet ook zeker niet een bezoek te brengen aan het Herdenkingsmonument Woudsend, de kerken, Houtzaagmolen De Jager en Korenmolen ’t Lam.

In juli en augustus wordt in Woudsend een boerenmarkt georganiseerd. Koop hier verse streekproducten van het platteland en andere verrassende artikelen. Verse kaas, groente, honing, fruit, brood of jam, het vindt het hier allemaal. Klaar met slenteren? Plof dan lekker neer op een van de gezellige terrasjes en kom helemaal toto rust!

Welke van deze dorpen, ga jij als eerste bezoeken?