VOGELKIJKHUTTEN BEZOEKEN IN FRIESLAND

Friesland staat naast de originaliteit van de cultuur ook bekend om haar mooie natuur. In Friesland zijn de meest mooie taferelen te aanschouwen in de natuur. Je hebt de bossen, duinen, weilanden en de meren. Ook heb je er veel dieren, waaronder vogels. In Friesland heb je de genoeg mogelijkheden om deze midden in de natuur te bekijken. Bezoek bijvoorbeeld eens een vogelkijkhut in Friesland. In deze blog gaan we dieper in op de reden waarom jij een vogelkijkhut in Friesland moet bezoeken.

Waar kan je vogelkijkhutten vinden in Friesland?

WIl jij een vogelkijkhut in Friesland bezoeken? In de onderstaande opsomming staan er een aantal voor jou beschreven.

  • Jan Durkspolder
  • De Havik
  • Skrins
  • Vogelkijkhut aan het Ierdige Mar

Vogelkijkhut Jan Durkspolder

Deze vogelkijkhut kun je vinden in het zuidelijke deel van de Alde Feanen. In het najaar van 1989 zijn er maatregelen uitgevoerd in het kader van het herstelplan van het leefgebied van de otter. De maatregelen zijn er zo op bedacht dat het zoetwatermilieu hersteld wordt,  maar daarnaast ook ontwikkeld. Bemaling is stopgezet en het gemaal is verwijderd. Hierdoor staat een groot deel van het gebied onder een kleine laag water. Dit trekt enorm veel vogels aan. Ook bieden de grasvelden aan de rand van het gebied een goede broedplek en wordt het riet erg gewaardeerd. In de loop der tijd zijn hier veel unieke en zeldzame vogels gespot.

vogelkijkhut in Friesland vogel

Vogelkijkhut De Havik

Vogelkijkhut De Havik ligt centraal in het prachtige coulisselandschap in de Friese Wâlden. Dit is een plek rijk aan bossen, houtwallen, heideveldjes, graslanden, moeras en beekjes.
De vogelkijkhut is nog redelijk recent gebouwd, namelijk in 2017. De hut is ingegraven waardoor spotters vanuit een mooi laag punt kunnen kijken of fotograferen.
Voor de hut ligt een ondiepe vijver waarin genoeg vogels liggen te badderen. Deze vogelkijkhut kun je reserveren voor een bepaalde prijs.

Vogelkijkhut Skrins

Skrins is een weidevogelgebied. Het ligt in de Greidhoeke. Dit ligt ten zuidwesten van Leeuwarden. De vogelkijkhut die hier staat heeft een prachtig uitzicht op het oude culturlandschap met slootjes en vele greppels. Het staat bekend als een toevluchtsoord voor vele trek- en weidevogels. In het voorjaar bieden de bloemrijke graslanden voldoende voedsel en beschutting voor vele vogels. Een paar voorbeelden van deze vogels zijn de grutto, kievit en de tureluur.

Vogelkijkhut aan het Ierdige Mar

Vogelkijkhut aan het Ierdige Mar is een mooie vogelkijkhut die ook geschikt is voor de minder ervaren vogelspotters. Er staan hier afbeeldingen van de vogelsoorten die er veelal komen zodat iedereen weet wat ze nu eigenlijk zien.v

Wat is er leuk aan een vogelkijkhut in Friesland?

Wat is er nou eigenlijk zo leuk aan een vogelkijkhut? Misschien dat je iets hebt aan de onderstaande redenen.

  • Je krijgt de mogelijkheid om de vogels echt van dichtbij te zien. Doordat je in de vogelkijkhut zit hebben de vogels niet door dat je er bent en heb je de perfecte mogelijkheid om ze in alle rust te fotograferen.
  • In sommige gevallen zit je er ook nog heerlijk warm bij aangezien enkele vogelkijkhutten ook nog verwarmd zijn.
  • Vaak zijn er meer vogelspotters aanwezig waardoor het erg gezellig wordt!
  • Door middel van een vogelkijkhut kun je de meest zeldzame vogels spotten. Vogelkijkhutten zijn namelijk vaak gebouw in een speciaal uitgekozen gebied waar veel vogels komen.

Waar kan ik meer informatie vinden over vogelkijkhutten in Friesland?

Op het internet zijn er diverse websites die je genoeg informatie kunnen bieden over welke vogelkijkhut het beste past bij jou belangen. Hier kun je lekker vanuit huis gaan bekijken welke jij wilt bezoeken.
Ook kun je langsgaan bij de plaatselijke VVV bij jou in de buurt. VVV’s hebben veel info over de regio en kunnen exact vertellen wat voor vogelkijkhutten er bij jou in de buurt zijn en wat deze kunnen bieden.