VAREN IN FRIESLAND

Friesland staat bekend om haar mooie meren, de Waddenzee en grachten. Varen in Friesland wordt veel gedaan, en ook watersporten zijn populair. Vanaf de wateren van Friesland, leer je Friesland op een prachtige en relaxte manier kennen. In dit blog vertellen we over diverse vaarroutes en bootverhuren.

boot huren

Er zijn verschillende soorten boten te huren in Friesland, afhankelijk van je voorkeur en ervaring. Ga voor een sloep of een motorbootje, als je niet veel ervaring hebt en op een relaxte manier wil gaan varen in Friesland. Als je wil gaan voor een actievere manier van varen, ga dan zeilen. Ben je met een grote groep? Dan zijn partyboten en rondvaartboten een goede optie. Zo zijn er nog meer opties van soorten boten. Voor meer informatie over welk soort boot geschikt is voor jou, ga dan naar: boot huren in Friesland.

vaarroutes

Sneek

Sneek is een hele gezellige stad in Friesland dat bekent staat om de Waterpoort, een gezellig centrum met leuke restaurantjes, terrasjes en natuurlijk: haar mooie waterwegen en meren. Watersport is populair in dit stadje en er zijn dan ook leuke vaarroutes en watersport-mogelijkheden. Eén van de meest populaire vaarroutes van Sneek, bevindt zich op het Sneekermeer. Het is er vaak een gezellige boel met veel bootjes, watersporters en er zijn meerdere mogelijkheden om aan te leggen bij gezellige restaurantjes voor een verfrissend hapje/drankje. Meer weten over eten & drinken aan het water in Friesland? Lees dan dit blog. Ook zeilen en windsurfen is een bekende activiteit op het Sneekermeer, en er zijn dan ook veel zeilscholen waar je dit dan kan leren! Daarnaast heeft de binnenstad van Sneek ook van alles te bieden! Veel dingen in het centrum zijn te bereiken met de boot en er zijn veel aanlegmogelijkheden. Vaar door de grachten langs historische gebouwen, leuke winkeltjes en gezellige cafés/terrasjes. En natuurlijk niet te vergeten, het symbool van Sneek: de Waterpoort

Kortom, varen in Sneek is een unieke en plezierige ervaring en heeft van alles te bieden! Ga jij voor een culturele route door het centrum van Sneek? Of wil je de rust opzoeken en de landschappen leren kennen lang het Sneekermeer? Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten. Meer weten over Sneek? Lees dan hier verder!

Varen Friesland

Het Ijsselmeer

Het Ijselmeer, wat vroeger de Zuiderzee was, is het grootste zoetwatermeer van Nederland. Het is ontstaan in 1932 bij de aanleg van de Afsluitdijk en het strekt zich uit van Enkhuizen in het zuidwesten tot het Friese stadje Lemmer in het noordwesten. Een meer dat veel te bieden heeft: mooie landschappen met velden van windmolens en historische, pittoreske stadjes en dorpjes. Wij vertellen je over de leukste dorpjes en steden langs het Ijsselmeer.

Eén van de populairste routes op het Ijsselmeer is de start vanuit Lemmer, langs Hindeloopen, Stavoren en Workum. Hindeloopen is de eerste stad waar je dan langskomt op deze route en is één van de schattigste stadjes van Friesland. Het staat bekend om een prachtig schaatsmuseum, dat het symbool is van de geschiedenis van de schaats-elfstedentocht. Het heeft prachtige, karakteristieke huizen met witte gevels en groene luiken, erg bijzonder dus! Benieuwd wat er nog meer te doen is in Lemmer? Lees dan dit blog. Als lemmer is gepasseerd, kom je aan in de oudste van Friesland: Stavoren. Stavoren was vroeger dé handelsstad van Friesland en je kan er dan ook het symbolische standbeeld van Stavoren bekijken: de beroemde Vrouwe van Stavoren. Dit was een koopmansvrouw, ook wel de rijke weduwe genoemd, en was daarom de rijkste inwoner van Stavoren. Naast dit symbolische standbeeld is er nog van alles te beleven in deze stad. Benieuwd? Lees dan dit blog: Stavoren. De laatste stad waar je langs vaart is Workum, een stad dat bekend staat om haar rijke, maritieme geschiedenis en is de geboorteplaats van de bekende kunstenaar: Jopie Huisman. Hier is dan ook een prachtig museum, waar je de mooie schilderijen en tekeningen van Jopie Huisman kunt bekijken.

De Waddenzee

Naast het varen door en langs dorpen en steden van Friesland, heeft Friesland ook veel, prachtige natuur te bieden. Zou je deze mooie natuur willen gaan opzoeken? Vaar dan naar het noorden, richting de Waddenzee. Dit is een uniek natuurgebied dat staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit, omdat het bekent staat om haar trekvogels en uitgestrekte zandbanken. Hier kan je zeehonden spotten en je hebt uitzicht op de mooie Waddeneilanden. 

Let er wel op dat de Waddenzee erg onvoorspelbaar en verradelijk kan zijn. Wees goed voorbereid door genoeg eten en drinken mee te nemen, de weersvoorspellingen te checken en kies deze route niet, als je geen tot weinig ervaring hebt met varen/boten.

Wad

Rondje Súdwest

Bij deze route van 40,2 kilometer vaar je langs diverse Elfsteden-steden, zoals: Ijlst, Heeg, Workum en Bolsward. De route begint in dé houtstad van Friesland: IJlst. Hier staat een oude houtzaagmolen, De Rat, die nog steeds actief is, ook voor bezoekers. Bezoekers kunnen hier de houtzaagmolen beklimmen en bekijken hoe het hout wordt gezaagd, een super interessante activiteit! Naast deze houtzaagmolen, kan je ook het Houtmuseum van Ijlst bezoeken wat een inkijkje geeft in de houtbewerking van de regio. Door naar het volgende dorpje: Heeg. Heeg is een sprankelend dorp, dat is omringt door het Heegermeer en is een geliefde vakantiebestemming voor wandelaars, watersporters en fietsers. In de 19e eeuw was Heeg een belangrijke handelsplaats en had een grote scheepswerf waar zeilboten werden gebouwd en verhandeld. Tegenwoordig staat Heeg nog steeds bekend om haar mooie scheepsbouw en dit kan je dan ook bewonderen in één van de scheepswerven. Of je nu houdt van cultuur, natuur of watersport, in Heeg heb je het allemaal! Dan varen we verder richting Bolsward, langs Workum dat bekend staat om haar rijke maritieme geschiedenis en Jopie Huisman. Aangekomen in Bolsward, kan je het (voormalig) Stadhuis, het pronkstuk van Bolsward, niet aan je voorbij laten gaan. Dit voormalig Stadhuis, uit 1615, wordt tegenwoordig gebruikt als Cultuur Historisch Centrum, waar je kennismaakt met de geschiedenis van Bolsward en het zuidwesten van Friesland.