3X BIJZONDER OVERNACHTEN IN FRIESLAND

In Friesland is ontzettend veel te zien, te doen en te beleven. Ontdek de leuke Elfstedenstadjes, breng een bezoek aan het Ir. D.F. Woudagemaal, ga varen op de Friese meren of fiets langs het IJsselmeer. Aan één dag heb je zeker geen genoeg. Je doet jezelf tekort als je hier niet blijft slapen! Blijf je slapen? Kies dan niet voor een ‘standaard’ hotel. Overnachten in Friesland kan namelijk veel leuker, kom bijzonder overnachten in Friesland

In dit blog lees je over leuke en bijzondere overnachtingsplekken in het zuidwesten van Friesland

1.    glamping in elahuizen

Het dorp Elahuizen, aan de Fluessen, een van de grootste meren in Friesland, bestaat uit slechts enkele huizen en Waterpark De Koggeplaet. Op het park staan rond de jachthaven en het meer, bell tenten te huur. Bij het overnachten in een bell tent kan je luxe kamperen, onder fijne voorzieningen. “Back to basic, met een vleugje luxe”, aldus de medwerkers van het park. De tenten staan op een rustig veldje, geschikt voor twee personen. De tent is voorzien van één verwarmd en opgemaakt tweepersoonsbed, twee loungestoelen en een grote picknicktafel. Ook zijn er handige accesoires zoals: een Nespresso-apparaat, een Kamado BBQ, handdoeken, een kookpitje en een buitenhaard.

Als je zin hebt om uitgebreid te koken, is het mogelijk om te koken in de gezamenlijke buitenkeuken. De tuinkas is ingericht om in te koken, voorzien van potten, pannen, borden etc.

Het park is ook voorzien van een toiletgebouw waar toiletten, wasbakken en douches te vinden zijn. Genieten van een warme douche voor slechts 0,50 eurocent. Vergeet bij je toiletbezoek het toiletpapier niet. Dit is niet aanwezig in het toiletgebouw. Naast het slapen in de belle tenten, is er ook genoeg te doen in en rondom het park:

  • Suppen op de Fluessen: voor slechts 10 euro is het mogelijk om een sup te huren
  • Relaxen in een hottub: met zes personen genieten van een houtgestookte, warme hottub
  • Yoga retraites: helemaal tot jezelf komen, mediteren en je spieren laten ontspannen
Bos Balk

2.    It Bûterhûs in Balk

It Bûterhûs in niet alleen een bijzondere plek om te overnachten, je vindt hier ook een gezellige koffie- en theeschenkerij. Balk heeft een rijke historie en is ‘groot’ geworden door de boterhandel. It Bûterhûs, het oude boterhuis, is daar getuige van. In dit rijksmonument uit 1633 vind je authentieke onderdelen, zoals: de oude bedstede, eeuwenoude gebinten, plafonds met origineel houtsnijwerk en een gevelsteen.

It Bûterhûs beschikt over drie appartementen, vernoemd naar de elementen van het Gaasterland: zon, bos en water. Het interieur is een mix van oud & nieuw: authentieke elementen met hedendaags comfort, minimalistisch, ingetogen en toch sfeervol en warm. De appartementen zijn geschikt voor twee personen. Een extra bed en een campingbedje zijn los te plaatsen. 

In de koffie- en theeschenkerij ben je welkom voor koffie of thee met huisgemaakte lekkernijen en lunch. 

3.    Omke Jan in woudsend

Omke Jan is een plek waarvan je hart sneller gaat kloppen! Een authentieke Friese stolpboerderij aan het water is omgetoverd tot een hippe herberg. Onder het dak, waar vroeger de koeien stonden, vind je naast het restaurant, drie ruime hotelkamers en een studio. Fijne bedden met mooi linnengoed, een eigen badkamer met inloopdouche, basic tinten, comfort en luxe.

De leuk ingerichte studio heeft als extra de mogelijkheid om zelf lekkere koffie en thee te zetten. Het ontbijt, apart te reserveren, wordt ‘s ochtends geserveerd in het restaurant. 

Voor een heerlijke maaltijd neem je plaats in het restaurant of op het terras aan het water. Herkenbare en authentieke gerechten: de zwart-witte koe is rode draad in het menu. Goed vlees, lekkere kaas, verse melk, echte boter… Net als Omke Jan gaat de chefkok regelmatig naar de lokale boer voor de lekkerste producten. 

Wanneer kom jij bijzonder overnachten in Friesland? Daarnaast zijn we benieuwd welke van deze drie plekken jou het meeste aanspreekt.