Fietsen in Friesland? Deze fietsroutes zijn er!

Fietsen in Friesland? Deze routes zijn er! | Slapen in Friesland

Net als wandelen is fietsen in Friesland een populaire activiteit. Ben je in Friesland, spring dan op de fiets en verken al het moois wat Friesland te bieden heeft. Ontdek de Friese elf steden, fiets langs de Friese meren of maak een rondje door een van de vier nationale parken of twee nationale landschappen. In Friesland kan je vrijwel overal komen op de fiets!

Wist je dat Friesland het beste fietsknooppuntnetwerk van Nederland heeft? Aan fietsroutes in Friesland dus zeker geen gebrek. Of je nu korte of langer routes wilt fietsen en steden, natuur of prachtige Friese streken wilt ontdekken. Het kan in Friesland allemaal!  

In dit blog vertellen wij je meer over de verschillende fietsroutes. Kom fietsen in Friesland!

Fietsroutes van 20 – 50 kilometer

In totaal kent Friesland volgens de ANWB 18 fietsroutes van 20 – 50 kilometer. De meeste fietsroutes in Friesland vallen binnen dit aantal kilometer! Een aantal van deze fietsroutes zijn hieronder verder toegelicht. 

–  Culinair Dokkum | Lengte: 45,0 km | Duur: ongeveer 3 uur

Er zijn veel redenen om een fietstocht te maken rond het pittoreske Dokkum. Een van deze redenen is het culinaire aanbod wat de regio te bieden heeft. Je gaat niet alleen langs de culinaire hotspots rondom Dokkum maar je fietst ook langs het schitterende Nationaal Park Lauwersmeer. Onderweg fiets je door Wierum, waar je zeker even een tussenstop moet maken om de zeedijk te beklimmen en van het wad te genieten.

Fietsen in Friesland? Deze routes zijn er! | Slapen in Friesland

–  Rondje Schier | Lengte 20,5 km | Duur: ongeveer 2 uur

Puur natuur, dat is Schiermonnikoog. Dit verrukkelijke rondje voert langs vogelparadijzen, frisse kwelders, golvende duinen, brede stranden en de moeder aller vuurtorens.

–  Oorlog boven het Noorderleeg | Lengte: 36,0 km | Duur: ongeveer 2,5 uur

Het Waddengebied boven Friesland was in de Tweede Wereldoorlog een echte frontlinie. In de lucht en op zee werd tussen 1940 en 1945 een verbeten strijd uitgevochten. De meeste sporen van de oorlog liggen op de bodem van de Noordzee of onder de slikken van het Wad. Maar verhalen zijn er te over: zoals over de aanleg van een oefenterrein voor de Duitse bezetter, de oorlogsgraven van onbekende soldaten óf neergestorte Amerikaanse vliegtuigen.

Fietsroutes van 50 – 70 kilometer of meer

Van fietsroutes van 50 – 70 kilometer of meer zijn er in Friesland twee. Beide routes komen hieronder aan bod. 

–  Friese Adel-route | Lengte: 57,0 km | Duur: ongeveer 4 uur

Van Lynden, Lycklama a Nijeholt en Van Harinxma thoe Slooten zijn namen die eeuwenlang verbonden waren met deze streek en grote invloed hadden op de ontwikkeling van het landschap. Al in de tijd van de grietenijen speelden zij een rol in het bestuur. In de 17e en 18e eeuw legden ze rond Beetsterzwaag prachtige buitenplaatsen aan. Ook lieten ze in de 19e eeuw bos aanleggen op de plaats van heidevelden en onrendabele landbouwgronden en namen ze het voortouw bij de ontginning van het veen. Schrijnend waren de welvaartsverschillen tussen de adel, voor wie turf goud was, en de sappelende veenarbeiders.

–  Rondje Tjeukemeer | Lengte: 63,0 km | Duur: ongeveer 4,5 uur

Geen Friese elf steden in dit gebied, maar wel eindeloze ruimte en prachtige polders, dorpjes , meren en waterwegen. En dat allemaal over prachtige fietspaden, ver weg van steden en wegen. Dit is het Friesland zoals iedereen zich dat wenst: weids, vlak en afwisselend. Al fietsend is de geschiedenis van de streek goed zichtbaar, want de vervening heeft hier letterlijk diepe sporen getrokken. De vele meren en sloten, waarvan het landschap hier vergeven is, dwingen soms tot omrijden, maar wel móói omrijden.

Wanneer kom jij fietsen in Friesland?