OVERNACHTEN AAN HET WATER, OOK IN FRIESLAND KAN HET!

Heb jij er over nagedacht om te overnachten aan het water? Er zijn in Nederland genoeg plekken waar je prachtig aan het water kunt overnachten. In Friesland bijvoorbeeld, deze noordelijke provincie heeft namelijk heel veel waterlandschap. Hier kun je ideaal overnachten aan het water, omdat er genoeg steden zijn waar dit mogelijk is. Ook omdat de Waddeneilanden bij Friesland horen, springt Friesland er uit met het waterlandschap.

Waar kun je in Friesland het beste overnachten aan het water?

Slapen in Friesland is zeer avontuurlijk. Zo kun je overnachten in de bossen, gezellige dorpjes en natuurlijk aan het water. Bij heel veel accommodaties zit je maar een enkele honderden meter van het water. Zo heb je in Nes, Ameland huisjes aan het strand, hier ben je een halve kilometer van het water verwijderd. Dat is een mini stap natuurlijk, binnen enkele minuten kun je genieten van het water. Vooral tijdens de zomer is dit genieten, het brengt verschillende voordelen met zich mee. We hebben een paar voordelen van overnachten aan het water voor je op een rijtje gezet:

  • Binnen een paar minuten op het strand
  • Geen last van files
  • Vissen aan het water
  • Zwemmen in het water
  • Varen op het water

Als je aan het water overnacht kun je meteen de bovenstaande dingen doen. Oftewel heerlijk genieten van het water. Dit maakt slapen in Friesland echt een genot. In de wintermaanden kun je kitesurfen oefenen op de zee als het een dagje goed waait. Ook al ben je geen waterrat, als je aan het strand woont kun je heerlijke wandelingen maken door de duinen en op het strand of als je wilt wadlopen. Op de duinen kun je heerlijk uitwaaien van een drukke werkweek.

overnachten aan het water

De natuur brengt je tot rust

Het is geen nieuw idee dat de natuur je kan helpen herstellen. Wekenlang alleen de natuur betreden op een keerpunt in je leven is zo oud als de weg naar Rome. Intuïtief is het ook heel logisch. U kunt heerlijk bijkomen en ontspannen in de natuur, waar bloemen, vogelgezang en een groene omgeving. Dit kun je niet op een drukke straat met stoplichten en lawaai.

Het is niet alleen intuïtief, maar er zijn ook veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van de natuur, en de positieve effecten ervan zijn keer op keer bewezen: de impact op het immuunsysteem, het welzijn en de stemming. Meer weten over wat de natuur op uw geest doet? Lees dan deze blog over het herstellende vermogen van de natuur.

Hoe komt dit?

Er zijn twee theorieën over. Ten eerste: evolutie. Mensen ontwikkelen zich op het grasland. Stel je voor dat je wordt achtervolgd door een roofdier en uit nood een boom in vlucht. Daar, tussen de bladeren, ben je veilig. Dat is waar uw gewelddadige hart rust. Uw bloeddruk daalt. Net als in het verleden zit deze reflex zowat ingebakken in ons DNA. Gelukkig kom je tegenwoordig geen roofdieren meer tegen, die je achterna jagen. De roofdieren van vandaag de dag zijn deadlines en moeizame bazen. Je hebt weinig tijd om tot rust te komen.

In de jaren tachtig was er nog een verklaring. Deze theorie van aandacht herstel verklaart het kalmerende effect van de natuur als volgt: In de natuur zijn er veel patronen die aandacht vereisen, maar die ons niet worden opgelegd. Het geluid van druipende regen, het geluid van vogels en wind door de bladeren. Dit zorgt voor een automatische focus op alles, maar worden niet opgedrongen in het hoofd.