DE FRIESE WADDENEILANDEN, KOM JIJ HIER OP VAKANTIE?

Wil jij een mooie strandvakantie? Dan wachten de Friese Waddeneilanden op jou. Je kan hier ontspannen en helemaal tot rust komen, maar ook de tijd van je leven hebben. Er is van alles te doen. Van fietsen tot surfen, paintball tot wandelen en van wadlopen tot kroegentocht. Op de Friese Waddeneilanden kan het allemaal!

De Waddeneiladn garanderen je een vakantie die je niet snel zult vergeten. Kort gezegd, de Friese Waddeneilanden zijn perfect voor een heerlijke strandvakantie voor jong en oud!

de Friese Waddeneilanden haven

Welke eilanden horen bij Friesland?

Nederland telt 5 bewoonde Waddeneilanden, waarvan er vier bij Friesland horen:

 • Ameland: Ameland het is een eiland dat altijd leuk is om te bezoeken, in alle de 4 seizoenen blijft het een mooi en gezellig eiland. Ook staat Ameland bekent om de skate, surf en muziekfestival. Ameland is het erg populair om te verkennen op de fiets.
 • Schiermonnikoog: Schiermonnikoog is het eiland waar je helemaal tot rust kan komen. Het volledig eiland is een groot natuurgebied! Men zegt dat Schiermonnikoog de mooiste natuur heeft Waddeneilanden.

 • Terschelling: Terschelling 1 van de populairdere eilanden en staat bekend om het uitgaansleven voor de jongeren. Het is een Waddeneiland dat altijd leeft. Je hebt er mooie natuur, zelfs de haven waar je in aankomt met de boot is al een prachtig natuurgebied.
 • Vlieland: Vlieland, het kleinste eiland van allemaal. Als toerist mag je er niet komen met de auto, er is dus ook weinig verkeer. Een groot deel van Vlieland is voor trainingen van het leger. Echter zal je hier weinig van merken. Vlieland telt één dorp, dit klinkt klein, maar het eiland heeft een topsfeer zowel de in zomer als winter periode. Het is het meest westelijke eiland dat bij Friesland hoort. In de avonden kan je er mooie strandwandelingen maken.

Weetjes over de Friese Waddeneilanden!

Schiermonnikoog

 • Wist je dat er op Schiermonnikoog minder dan 1000 mensen wonen.
 • In de duinen van Schiermonnikoog komen 9 soorten orchideeën voor.
 • Architect Rietveld heeft de Zwitserland bungalows op Schiermonnikoog ontworpen.

Ameland

 • Ameland heeft een schoon en gerept strand van 27 km.
 • Ameland telt meer dan 100 kilometer aan fietspad.

Terschelling

 • Terschelling is de grootste gemeente van Nederland.
 • Het eiland bestaat uit maar liefst 71.289 hectaren, dit komt doordat een deel van de Waddenzee bij het eiland hoort.
 • Er groeien cranberries op Terschelling, omdat er in de 19e eeuw een vat met cranberries is aangespoeld.
 • Terschelling heeft 4890 inwoners.
 • Er zijn 18.000 plekken voor toeristen. Dit betekend dat er bijna 5 keer zoveel plek voor toeristen is dan voor inwoners.

Vlieland

 • Zangeres Liesbeth List groeide op Vlieland op als stiefdochter van de vuurtorenwachter.
 • Bij de andere Waddeneilanden ligt het dorp in het westen maar bij Vlieland ligt het dorp in het oosten. Dat komt omdat in de 18e eeuw een deel van de west kant onderwater kwam te liggen.
 • Wist je dat er in 1799 ten noorden van Vlieland en Terschelling een schip gezonken is? Het schip heette de Lutine en had een miljoen aan boord. Het kwam vanuit Engeland en was op weg naar Hamburg. Op de nacht van 9 op 10 oktober ging het mis. Het schip voer te dicht op de kust en liet door het schieten van haar kanonnen merken dat er paniek was. Er waren diverse reddingsacties gaande vanaf de eilanden en vanuit een nabij liggend schip. Helaas was de storm fataal en stierf bijna de hele bemanning.

met vrienden naar Terschelling?

Terschelling staat ook wel bekend als het jeugd eiland. In de zomer zijn er veel jongeren te vinden die genieten van een heelijk vaantje in eigen land. Op Terschelling heb je twee jongeren campings, die ’s zomers gezellig vol zitten. Meer weten over jongeren campings op Terschelling ? Bekijk dan de pagina Jongerencamping Terschelling, op de website Jongerencamping.

Naast overnachten op een camping, is er op Terschelling ook genoeg te doen! Ga een dagje naar het strand of kies voor ‘echte’ activiteiten die je samen kan doen met je vrienden. Leer bijvoorbeeld met zijn allen golfsurfer op de prachtige standen. Tijd voor meer actie? Ga dan paintballen bij de paintball verering van Terschelling midden in het bos. Het bos ideaal voor een potje paintball, er zijn genoeg plekken waar je je schuil kan houden en tegelijkertijd toch mensen af kan schieten. Weet jij het potje te winnen?

Is de avond gevallen dan kan je terecht is de vele gezellig kroegen. Terschelling staat bekend om het uitgaansleven voor de jongeren.

Meer weten over Terschelling en waarom dit het mooiste eiland van de Friese Waddeneiland is? Je leest het in ons blog!

Kom jij van de zomer vakantie vieren op een van de Friese Waddeneilanden?