WADLOPEN OP AMELAND

Stap in je stevige wandelschoenen en bereid je voor op een leuk avontuur: wadlopen op Ameland! Het is een leuke manier om het Waddengebied te ontdekken en jezelf onder te dompelen in de mooie natuur van dit unieke stukje Nederland. Wil jij nou ook eens een keer wadlopen? Zorg dan wel dat je een goede conditie hebt. Het is een lange tocht. Je kunt daarentegen kiezen voor een korte educatieve tocht maar ook voor een zware tocht, bijvoorbeeld naar Terschelling. Bij wadlopen betreed je het wad bij laagwater. Je hoeft daarom niet te zwemmen omdat je gebruik maakt van de getijden van de Waddenzee. Het zal een natte, glibberige maar vooral educatieve tocht worden. Met een beetje geluk sta je tijdens de wandeling oog in oog met zeehondjes op een zandbank. Je leert veel over vissen, planten en vogels. Geef je over aan dit prachtige natuurgebied. Het is een beschermd gebied en daardoor staat het wad zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wadlopen naar Ameland vuurtoren

Het eiland ameland

Ameland heeft vier idyllische dorpjes, Hollum, Ballum, Nes en Buren, die elk met hun eigen sfeer je hart zullen veroveren. Leuke locatie die je tijdens een bezoek zeker niet mag missen zijn: 

  • Het strand. Even lekker uitwaaien!
  • Alle dorpjes, zoals Nes, Buren of Ballum.
  • De vuurtoren.
  • Wandelen langs de verdwenen dorpen! Er is een speciale wandelroute langs alle verdwenen dorpen van Ameland.

Waarom wadlopen op Ameland?

Wadlopen biedt vele mogelijkheden en voordelen. Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten en waarom wadlopen op Ameland zo leuk is.

  • Bewonderen van de schoonheid van het Waddengebied: De natuurlijke schoonheid van het Waddengebied is simpelweg adembenemend. Stel je voor dat je over uitgestrekte slikvelden loopt, je voeten diep in het zachte slib zinkend terwijl het zonnetje heerlijk schijnt over de zandbanken. Het uitzicht is werkelijk betoverend en het voelt alsof je je in een compleet andere wereld bevindt.
  • Een leuk avontuur: Terwijl je door modderige paden en ondiepe geulen loopt, voel je de adrenaline door je aderen stromen. Het is een uitdaging die je fysieke grenzen verlegt en het geeft een gevoel van voldoening.
  • De gidsen: De gidsen bij het wadlopen van Ameland zijn niet simpele gidsen, maar echte verhalenvertellers. Ze zullen je vertellen over de geheimen van het Waddeneiland en landschappen. Je zult versteld staan van de kennis en passie die ze hebben voor de natuur.
  • Rust en stilte van de omgeving: Terwijl je over de bodem van de zee loopt, omringd door water en alleen het geluid van kabbelende golven en roepende vogels, voel je een gevoel van sereniteit dat je nog nooit hebt gevoeld. Het is een moment om één te worden met de natuur en je te realiseren hoe klein we eigenlijk zijn in het hele universum.
  • Het maken van mooie foto’s en video’s: Met de schilderachtige landschappen, het spel van licht en schaduw, zijn er ontelbare fotomomenten die je zeker niet wilt missen. Dus vergeet niet je camera mee te nemen en maak herinneringen die een leven lang meegaan.

Uitrusting

Tijdens het wadlopen krijg je te maken met veel wind en kou. Je moet daarom ook een goede uitrusting meenemen. Het is namelijk niet handig om op slippers te komen opdagen. Het beste is om stevige waddenschoenen te dragen maar het kan zijn dat je die niet hebt dus dan kunt u het beste hogere schoenen aantrekken. Een hoge schoen is echt belangrijk omdat het slik zuigt en je wilt natuurlijk niet achterblijven omdat je vast zit. Een korte broek is ook aan te raden om mee te nemen omdat het water soms immers best hoog kan worden. 

Heeft u nog een wind/waterdicht bovenstuk trek die dan ook uit de kast omdat je te maken krijgt mee stevige windstoten en het water soms ook koud kan zijn. Ook belangrijk is dat je geen dure of nieuwe kleren meeneemt. Want na het wadlopen moet je natuurlijk ook weer terug naar het vaste land en je wilt bovendien niet met je vieze glibberige kleren op de veerboot zitten. Kortom neem een waterdichte rugzak mee zodat je daar schone kleren, schoenen en een handdoek in kan bewaren. Alle benodigdheden nog even op een rijtje:

  • Stevige hoge schoenen
  • Een korte broek
  • Warm bovenstuk
  • Waterdichte rugzak
  • Handdoek
  • Schone kleren
  • Schone schoenen
  • Extra trui

Waar kun je wadlopen?

In Nederland kan je wadlopen tussen het vaste land en de Friese waddeneilanden: Terschelling, Ameland, Vlieland, Engelsmanplaat, Schiermonnikoog, Simonszand, Rottumeroog en Texel. Je hebt educatieve wadlooptochten maar ook voor de echte professionals. Een volledige wandeling duurt namelijk 3 tot 5 uur. Je loopt meestal door geheel drooggevallen zandplaten maar je hebt ook gebieden waarbij het water tot bijvoorbeeld aan de borst komt. Voor onervaren lopers is het dus aan te raden om alleen naar Ameland en Schiermonnikoog te lopen.

Wadlopen zee

De tocht naar Ameland

Ga jij wadlopen naar Ameland dan start de wadlooptocht vanaf de pier van Holwerd. Het verzamelpunt voor de tocht is restaurant Land- en Zeezicht op de veerdam. Meld je even bij de gidsen van Wadloopcentrum Fryslân. Je ontvangt dat je deelnemerskaart, bewaar deze goed! Je deelnemerskaart is namelijk ook het retourbewijs voor de terugreis met de veerboot. 

In de afgelopen periode is de hoeveelheid slik in het kustdal behoorlijk toegenomen. Hierdoor vraagt met name de eerste anderhalf uur van de oversteek veel inspanning. Een goede conditie is zeker een vereiste wanneer je deze overtocht wilt maken. Twijfel je of je de tocht aan zou kunnen, neem dan voor de zekerheid even contact op met de organisatoren van de tocht. Het zou natuurlijk balen zijn om ter plaatse te horen te krijgen dat beter is om niet mee te gaan.

Het tweede deel van de overtocht vindplaats over stevige zandplaten, waar bij je een aantal geulen moet oversteken. Eenmaal aangekomen op het eiland wandel je in een half uur naar het Noordzeestrand. Tegen betaling (vijf euro) is het mogelijk om vanaf het strand met een strandkar mee te rijden naar het strandpaviljoen bij Buren of Nes. Je kan er ook voor kiezen om dit stuk te wandelen. Het gaat hierbij om 8 kilometer, dit is nog ongeveer anderhalf uur wandelen. Ter plaatse kan je beslissen voor welke optie jij kiest, van te voren reserveren is niet nodig!

Boottocht

LET OP! De minimale leeftijd voor de tocht naar Ameland is 14 jaar. Verder vertrekken sommige tochten naar Ameland later op de dag. Het gaat hierbij om de tochten ‘Waddenweekend’. Gezien de aankomsttijd is het namelijk niet mogelijk om dezelfde dag nog met de veerboot terug te reizen naar het vaste land. Kies jij voor een Waddenweekend tocht, dan boek je zelf een overnachting op het eiland; dit kan je doen via de site van VVV Ameland. Overnachting zitten NIET bij de tocht in!

De terugreis met de veerboot is wel bij de prijs van het wadlopen naar Ameland inbegrepen. Je kan op iedere gewenste dag en tijdstip de veerboot terug nemen, je hoeft deze niet van de voren te boeken. 

Heb je een overnachting dan wil je natuurlijk ook bagage mee. Je bagage kan je via een transportbedrijf Ridder de Vries laten vervoeren naar het eiland. Zo hoef jij er tijdens de oversteek niet mee te zeulen. 

Andere activiteiten

Naast wadlopen zijn er op Ameland nog tal van andere activiteiten en bezienswaardigheden om van te genieten. Na je avontuurlijke wandeling kun je ontspannen op het strand, de pittoreske dorpjes verkennen, fietsen huren om het eiland te verkennen of genieten van lokale delicatessen in gezellige restaurants. Ameland biedt een perfecte mix van natuur, cultuur en ontspanning. Dus, als je op zoek bent naar een uniek avontuur in de natuur, dan is wadlopen op Ameland absoluut iets voor jou. Het is een kans om de natuurlijke schoonheid van het Waddengebied te ervaren, jezelf uit te dagen en je te laten betoveren door de magie van dit bijzondere stukje Nederland. Dus trek je wandelschoenen aan, ga op ontdekkingstocht en maak mooie herinneringen. Wadlopen op Ameland behoort tot een van de leukste activiteiten op Ameland!

Kort gezegd: wadlopen is voor iedereen mogelijk. Er zijn zelfs tochten voor kinderen. Daarom zijn Schoolreisjes dus ook zeker mogelijk. Je hebt tochten voor ervaren wadlopers maar ook wat makkelijkere tochten voor iedereen. Leer dit natuurgebied kennen en kom misschien wel een zeehond tegen. Ben jij nou ook geïnteresseerd in wadlopen? Bekijk dan deze pagina over wadlopen. Wil jij wat weten over de Friese Waddeneilanden? Dan hebben wij nog een leuk artikel voor jou geschreven over de Friese Waddeneilanden. 

Picture of Redactie Slapen in Friesland

Redactie Slapen in Friesland

Heb je vragen over de blog? Neem gerust contact met ons op!